به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری ، مریم دارا، استادیار پژوهشکده زبان شناسی، متون و کتیبه ها پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری این مطلب را در سخنرانی علمی با موضوع «انواع و مضمون کتیبه های اورارتویی در ایران» از سلسله نشست های نمایشگاه ارمنستان و ایران ؛خاطره یک سرزمین مطرح کرد و گفت :اورارتوها حدود سده های نهم تا ششم پیش از میلاد در اطراف دریاچه های ارومیه ایران، سوان ارمنستان و وان ترکیه حکومت می کردند.
او با اشاره به اینکه از آن ها آثار، اشیاء و کتیبه هایی بر جای مانده که ما را در شناخت بهتر اورارتوها یاری می رسانند تصریح کرد : در ایران عمدة آثار اورارتویی از استان های آذربایجان شرقی و غربی به دست آمده اند.
به گفته دارا ، از اورارتوها حدود 1700 کتیبه تا کنون شناسایی شده که تعدادی از این کتیبه های میخی و هیروگلیف اورارتویی در ایران به دست آمده اند.
وی افزود : این کتیبه ها بر روی سنگ، صخره، فلز، سفال،گوی و لوح نوشته شده اند.
استادیار پژوهشکده زبان شناسی، متون و کتیبه ها افزود: موزه ملی ایران سهم به سزایی در نگهداری از آثار کتیبه دار اورارتویی دارد و الواح، سنگ نبشته، مهرنبشته و گوی نبشته هایی در آن نگهداری می شود.
به گفته او ، همچنین کتیبه هایی از محوطه های اورارتویی ایران در موزة رضا عباسی و موزه های باستان شناسی آذربایجان شرقی و غربی و همچنین موزه رشت هستند. در خارج از ایران نیز در موزة برلین، هرمیتاژ، وان و مجموعه هایی دیگر آثار کتیبه دار اورارتویی که از ایران خارج شده اند دیده می شوند .
دارا در ادامه به شکل، ترجمه و مضمون این کتیبه ها پرداخت و گفت :کتاب " کتیبه های میخی اورارتویی از ایران"نوشته وی به تازگی توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری منتشر شده که شامل 74 کتیبه و 14 نوع مهرنبشتة میخی ارورارتویی است .