بحث آسیبهای اجتماعی در سالهای اخیر تبدیل به موضوعی مهم در عرصه سیاستگذاری اجتماعی در کشور ما شده است. اهمیت این مسأله به اندازهای بود که 2 ماده در قانون برنامه ششم توسعه بهطور ویژه به آن اختصاص پیدا کرد.
به گزارش به نقل از مهرخانه، با اقدام سازمان بهزیستی و همکاری سایر دستگاهها تا پایان اجرای قانون برنامه؛ بهنحوی که جمعیت کودکان کار حداقل بیست و پنج درصد (25%) کاهش یابد.
موضوع طلاق نیز به عنوان یکی از آسیبهای اجتماعی مبتلابه جامعه ما در ماده 104 قانون برنامه ششم توسعه مورد توجه قرار گرفته است. در بند (الف) این ماده آمده است: سازمان بهزیستی مکلف است در راستای کنترل و کاهش نرخ طلاق به میزان بیست درصد(20%) سال پایه درطول اجرای قانون برنامه زمینهسازی لازم را از طریق مرکز فوریتهای اجتماعی و مددکاری و مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی بهعمل آورد.
بحث آسیبهای اجتماعی در سالهای اخیر تبدیل به موضوعی مهم در عرصه سیاستگذاری اجتماعی در کشور ما شده است. اهمیت این مسأله به اندازهای بود که 2 ماده در قانون برنامه ششم توسعه بهطور ویژه به آن اختصاص پیدا کرد.
بخش 15 برنامه ششم به مبحث "بیمه اجتماعی، امور حمایتی و آسیبهای اجتماعی" اختصاص یافته است. در ماده 78 که ذیل این بخش قرار دارد آمده است: دولت مکلف است در راستای تحقق عدالت اجتماعی و حمایت از اقشار آسیبپذیر و بسط پوششهای امدادی، حمایتی و بیمهای و پیشگیری و کاهش آسیبهای اجتماعی نسبت به طراحی و اجرای برنامههای لازم برای نیل به اهداف مندرج در جدول ذیل اقدام و گزارش پیشرفت کار را هر شش ماه یک بار به مجلس ارائه کند.
![](/Upload/Public/Content/Images/1396/10/25/1744130590.png)
تهیه طرح جامع کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی
براساس ماده 80 برنامه نیز، دولت مکلف است طبق قوانین مربوطه و مصوبات شورای اجتماعی به منظور پیشگیری و کاهش آسیبهای اجتماعی، نسبت به تهیه طرح جامع کنترل و کاهش آسیبهای اجتماعی با اولویت اعتیاد، طلاق، حاشیهنشینی، کودکان کار و مفاسد اخلاقی مشتمل بر محورهای ذیل اقدام کند؛ بهگونهای که آسیبهای اجتماعی در انتهای برنامه به بیست و پنج درصد (25%) میزان کنونی کاهش یابد:
الف- پیشگیری
1. پیشگیری اولیه از بروز آسیبهای اجتماعی از طریق اصلاح برنامهها و متون درسی دوره آموزش عمومی و پیشبینی آموزشهای اجتماعی و ارتقای مهارتهای زندگی.
2. تهیه و تدوین پیوستهای اجتماعی در طراحی کلیه برنامههای کلان توسعهای، ملی و بومی با توجه به آثار محیطی آنها و بهمنظور کنترل آثار یادشده و پیشگیری از ناهنجاریها و آسیبهای اجتماعی با تصویب شورای اجتماعی کشور.
آییننامه اجرایی اینبند به پیشنهاد وزارت کشور (سازمان امور اجتماعی) به تصویب هیأت وزیران میرسد.
3. تدوین سالانه اطلس آسیبهای اجتماعی و سرمایه اجتماعی براساس شاخصهای سلامت اجتماعی در کشور توسط سازمان امور اجتماعی و ارائه آن به مراجع ذیربط.
4. تدوین «نظام جامع رصد آسیبهای اجتماعی و معلولیتها» تا پایان سال اول اجرای قانون برنامه طبق قوانین مربوطه و تصویب شورای اجتماعی و اجرای آن از ابتدای سال دوم اجرای قانون برنامه.
ب- خدمترسانی و بازتوانی
1. خدماترسانی بهموقع به افراد در معرض آسیبهای اجتماعی با مشارکت سازمانهای غیردولتی.
2. تحت پوشش قرار دادن و تمهید تسهیلات اشتغال برای کلیه مددجویان واجد شرایط پشتنوبتی کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی و لحاظ اعتبار مورد نیاز پرداخت مستمری آنان در بودجههای سنواتی سالانه.
3. توسعه مراکز فوریتهای اجتماعی مطابق قوانین در شهرهای بالای پنجاه هزار نفر تا پایان سال اول اجرای قانون برنامه و در سایر شهرها به تناسب جمعیت و گسترش آسیبهای اجتماعی.
4. بسط و توسعه نقش مردم و سازمانهای مردمنهاد در حوزههای مشارکتهای گروهی و تأمین مالی مبتنی بر رویکرد خیر اجتماعی و تلاش در جهت جلب مشارکت بیشتر ذینفعان در تأمین منابع مورد نیاز.
پ- شناسایی و بهبود نقاط آسیبخیز
1. شناسایی نقاط آسیبخیز و بحرانزای اجتماعی در بافت شهری و حاشیه شهرها و تمرکز بخشیدن حمایتهای اجتماعی، خدمات بهداشتی ـ درمانی، مددکاری، مشاوره اجتماعی و حقوقی و برنامههای اشتغال حمایتشده، با اعمال راهبرد همکاری بینبخشی و سامانه مدیریت آسیبهای اجتماعی در مناطق یادشده.
2. بهبود کیفیت زندگی ساکنان سکونتگاههای غیررسمی و ترویج مهاجرت معکوس از طریق آمایش سرزمین، توزیع مناسب جمعیت و منابع و جلوگیری از بروز و تشدید آسیبهای اجتماعی در این مناطق با ایجاد شغل و سکونتگاهی مناسب در روستاها.
3. برنامهریزی برای مدیریت و توزیع متناسب فعالیت، جمعیت و مهاجرت در کشور و ممانعت از توسعه حاشیهنشینی با رویکرد تقویت مبادی مهاجرت، بهگونهای که سالانه ده درصد (10%) نسبت به ساماندهی مناطق و کاهش جمعیت حاشیهنشینی اقدام شود.
ت- حمایت از زنان سرپرست خانوار
تهیه و اجرای کامل طرح جامع توانمندسازی زنان سرپرست خانوار طبق قوانین و مصوبات شورای اجتماعی تا پایان اجرای قانون برنامه توسط ریاست جمهوری (معاونت امور زنان) با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سایر نهادهای ذیربط و تأیید برنامه مذکور در هیأت وزیران و تصویب در مجلس شورای اسلامی و نظارت بر اجرایی شدن آن.
ث- مقابله با اعتیاد با حمایت قوه قضاییه
1. توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر جهت کشف و شناسایی اموال منقول و غیرمنقول و سرمایههای قاچاقچیان و شبکههای تولید، توزیع و انتقال (ترانزیت) مواد مخدر، روانگردانها و پیشسازهای مرتبط (بهویژه سرباندها و سرشبکهها) در داخل و خارج از کشور و ضبط این اموال با همکاری دستگاههای اجرایی ذیربط اقدام کند. وجوه حاصل از فروش این اموال در اجرای قانون مبارزه با مواد مخدر و اصلاحات و الحاقات بعدی آن برای اجرای تکالیف مندرج در این قانون پس از گردش خزانه در قالب بودجه سنواتی در اختیار ستاد مبارزه با مواد مخدر قرار میگیرد.
2. از طریق دستگاههای اجرایی و نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران با اذن فرماندهی کل قوا در راستای اجرایی کردن سیاستهای کلی مبارزه با موادمخدر و سیاستهای کلی برنامه ششم، ضمن اجرای دقیق قوانین مربوطه در مورد روانگردانها و پیشسازها با رویکرد اجتماعی و با اولویت پیشگیری از اعتیاد، درمان، بازتوانی و کاهش آسیب، صیانت و حمایت اجتماعی، مقابله با عرضه مواد مخدر و روانگردانها و پیشسازها و بازنگری در عناوین مجرمانه و مجازاتهای مرتبط اقدام قانونی لازم را بهعمل آورند.
3. از طریق وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی (سازمان بهزیستی) با همکاری شهرداریها نسبت به بهرهبرداری و تکمیل مراکز نگهداری، درمان و کاهش آسیب معتادان متجاهر و بیخانمان و راهاندازی مراکز جامع توانمندسازی و صیانت اجتماعی برای معتادان بهبودیافته در استانها با رعایت احکام ماده (70) این قانون اقدام کند. اداره این مراکز بهعهده سازمان بهزیستی کشور یا شهرداریها حسب مورد با بهرهگیری از ظرفیت سازمانهای مردمنهاد و بخش غیردولتی خواهد بود. نیروی انتظامی موظف است پس از اخذ دستور قضائی نسبت به جمعآوری این معتادان و تحویل آنها به این مراکز اقدام نماید. ترخیص این افراد از مراکز مورد نظر با تأیید سازمان بهزیستی و با هماهنگی نیروی انتظامی و مقام قضائی خواهد بود. آییننامه اجرائی این جزء توسط ستاد مبارزه با مواد مخدر تهیه و به تصویب شورای اجتماعی کشور میرسد.
ح- ساماندهی کودکان کار
با اقدام سازمان بهزیستی و همکاری سایر دستگاهها تا پایان اجرای قانون برنامه؛ بهنحوی که جمعیت کودکان کار حداقل بیست و پنج درصد (25%) کاهش یابد.
کاهش 25 درصدی اعتیاد
اعتیاد یکی از آسیبهای اجتماعی مبتلابه جامعه ماست که آسیبهای بسیاری را در پی دارد. از اینرو، در بند (ت) ماده 106 دولت موظف شده به منظور تأمین امنیت پایدار مناطق مرزی، کاهش جرم و جنایت، مبارزه همهجانبه با مواد مخدر و روانگردانها، پیشگیری و مقابله با قاچاق کالا و ارز از طریق پیشبینی اعتبارات مورد نیاز در بودجه سالانه دستگاههای مربوطه اقداماتی را به انجام برساند. بخش 3 این بند اشاره دارد به: برنامهریزی برای مبارزه همهجانبه با موادمخدر و روانگردانها و مدیریت مصرف آنها با هدف کاهش بیست و پنج درصدی (25%) اعتیاد توسط دستگاههای مربوطه در طول اجرای قانون برنامه.
بازآفرینی بافتهای ناکارآمد شهری
بخشهایی از قانون برنامه ششم توسعه نیز به موضوع حاشیهنشینی بهعنوان یکی از عوامل بسترساز آسیبهای مختلف اجتماعی اشاره دارد. در ماده 2 برنامه ششم مسایل محوری برنامه مشخص شده و بند (ب) این ماده به موضوعات خاص مکانمحور در مورد توسعه سواحل مکران، اروند و بازآفرینی بافتهای ناکارآمد شهری(حاشیه شهرها و بافتهای فرسوده)، بافتهای تاریخی و مناطق روستایی اشاره دارد.
ماده 59 نیز به موضوع بهسازی و نوسازی شهری اشاره دارد و میگوید در چارچوب قانون ساماندهی و حمایت از تولید و عرضه مسکن مصوب 25/2/1387:
الف- وزارتخانههای راه و شهرسازی و کشور و شهرداریها مکلف هستند در طول برنامه نسبت به احیاء، بهسازی، نوسازی و مقاومسازی و بازآفرینی سالانه حداقل دویست و هفتاد محله در قالب مطالعات مصوب ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار بر حسب گونههای مختلف (شامل ناکارآمد- تاریخی- سکونتگاههای غیررسمی و حاشیهای) و ارتقای دسترسی به خدمات و بهبود زیرساختها با رویکرد محلهمحور در چارچوب قوانین و مقررات ذیربط اقدام کنند. تسهیلات و اعتبارات مورد نیاز سهم دولت همهساله با پیشنهاد وزارت راه و شهرسازی و هماهنگی شهرداریها به تصویب ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار میرسد و در قالب بودجه سنواتی پیشبینی میشود و در اختیار دستگاههای اجرایی ذیربط و شهرداریها قرار میگیرد. برنامه عملیاتی در دو بخش نوسازی مسکن و تأمین خدمات و زیرساخت، در سهماهه اول اجرای قانون برنامه توسط وزارتخانههای راه و شهرسازی و کشور، سازمان، شورایعالی استانها و کلیه دستگاههای عضو ستاد ملی بازآفرینی شهری پایدار در سطح مدیریت ملی، استانی و شهری تهیه و تعهد و التزام به اجرای برنامههای بازآفرینی شهری خواهند داشت.
ارتقای شرایط محیطی پایدار و فراگیر ساکنان مناطق حاشیهنشین
ماده 62 قانون برنامه ششم توسعه نیز دولت را مکلف کرده است به منظور ارتقای شرایط محیطی پایدار و فراگیر ساکنان مناطق حاشیهنشین و برخورداری آنها از مزایای شهرنشینی و پیشنگری و پیشگیری از ایجاد سکونتگاههای غیرمجاز اقدامات زیر را انجام دهد:
الف- برنامهریزی برای مدیریت و توزیع متناسب فعالیت، جمعیت و مهاجرت در کشور و ممانعت از توسعه حاشیهنشینی با رویکرد تقویت مبادی مهاجرت، با ساماندهی مناطق حاشیهنشین و کاهش جمعیت آن به میزان سالانه ده درصد(10%).
ب- سامانبخشی مناطق حاشیهنشین تعیینشده توسط شورای عالی شهرسازی و معماری ایران از طریق تدوین و اجرای سازوکارهای حقوقی، مالی و فرهنگی و توانمندسازی ساکنان بافتهای واقع در داخل محدودههای شهری با مشارکت آنها، در چارچوب «سند ملی توانمندسازی وساماندهی سکونتگاههای غیرمجاز» و ایجاد شهرکهای اقماری برای اسکان جمعیت مهاجر.
پ- تهیه و اجرای طرح هادی برای روستاهای واقع در حریم شهرها با رویکرد کنترل محدوده روستاهای مذکور در حد رشد طبیعی آنها.
ت- طراحی و ایجاد کمربند سبز در اطراف مراکز جمعیتی توسط شهرداریها با مشارکت دولت در قالب بودجه سنواتی.
کنترل و کاهش نرخ طلاق به میزان 20 درصد
موضوع طلاق نیز به عنوان یکی از آسیبهای اجتماعی مبتلابه جامعه ما در ماده 104 قانون برنامه ششم توسعه مورد توجه قرار گرفته است. در بند (الف) این ماده آمده است: سازمان بهزیستی مکلف است در راستای کنترل و کاهش نرخ طلاق به میزان بیست درصد (20%) سال پایه درطول اجرای قانون برنامه زمینهسازی لازم را از طریق مرکز فوریتهای اجتماعی و مددکاری و مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی بهعمل آورد تا جهت پیشگیری از اختلاف و بحرانهای خانوادگی و پیشگیری از وقوع طلاق و با کمک نهادهای مردمی، خدمات خود را گسترش دهد.
بند (ب) نیز میگوید: سازمان صداوسیما مکلف است در برنامههای خود ترویج ازدواج، ضدارزش بودن طلاق و آسیبهای اجتماعی آن برای زوجها و فرزندان، فرهنگ افزایش پایبندی زوجها به خانواده و حفظ حرمت خانواده را به عنوان محورهای اصلی سبک زندگی اسلامی- ایرانی مدنظر قرار دهد.