کیا سول ای وی 2018 یا الکتریکی نمونهایست در خودروهای کلاس بدنه شاسی بلندهای سایز کوچک یا کراس اوور که با ظاهر عجیب و مکعبی شکل و امکانات متعدد در بازار خودروهای پاک حضور دارد.
اگر قصد خرید یک خودروی شاسی بلند سایز کوچک که به فهرست بلند بالایی از امکانات مدرن رفاهی و کمکی رانندگی مجهز شده و علاوه بر آن با آلایندگی صفر، نمونهای پاک و دوستدار محیط زیست به حساب بیاید، کیا سول الکتریکی (Kia Soul EV) یکی از گزینههای موجود برای شما خواهد بود.
کیا سول
کیا سول اولین بار در سال 2008 میلادی و در نمایشگاه خودرو پاریس به نمایش عمومی درآمد. این خودرو یکی از نامتعارف ترین نمونه تولیدی شرکت خودروسازی کره ای کیا (KIA) بوده که در هنگام حرکت در خیابان ها به سادگی توجه عابران و رهگذران را به خود جلب می کند. نسل اول کیا سول در سال 2009 میلادی به بازارهای جهانی راه یافت. این خودرو بر اساس نمونه مفهومی کیا سول (Kia Soul Concept) ساخته شد که در سال 2006 میلادی و در نمایشگاه خودرو دیترویت معرفی شد. کیا سول نسل اول تا سال 2013 در خط تولید این شرکت قرار داشت و در نهایت با نسل جدیدی از این خودرو جایگزین شد.
دومین نسل از کیا سول در سال 2013 میلادی در نمایشگاه خودروی نیویورک و فرانکفورت رونمایی و در سال 2014 میلادی راهی بازارهای جهانی گردید. این نمونه از کیا سول از خودروهای موجود در بازار ایران بود ولی با توجه به ظاهر نا متعارف و قیمت بسیار بالا نسبت به توانایی ها و نحوه عملکرد، مورد توجه خریداران ایرانی قرار نگرفت. نسخه الکتریکی این خودرو نیز با نام کیا سوی ایی وی پس از مدت کوتاهی از ارائه نسل دوم و در سال 2014 راهی بازارهای جهانی گردید.
کیا سول ای وی 2018
کیا سول ای وی 2018 از ظاهر و تجهیزاتی مشابه با نمونه بنزینی سود برده اما شعاع حرکتی در حدود 111 مایل (معادل 178 کیلومتر)، آن را با اختلاف پشت سر رقبایی مانند نسل جدید نیسان لیف (Nissan Leaf) و شورولت بولت (Chevrolet Bolt EV) قرار میدهد. زمان شارژ کامل با استفاده از برق 120 ولت نزدیک به یک روز کامل وقت شما را گرفته اما با استفاده از اینورترهای 240 ولت این انتظار به 5 ساعت کاهش خواهد یافت.
اما با استفاده از سیستم شارژ سریع، کیا سول EV تنها به زمانی در حدود 43 دقیقه برای رسیدن به 94 درصد نیاز داشته و علاوه بر این، توانایی شارژ باتریها را به وسیله سیستم بازیابی نیروی حاصل از ترمز نیز خواهد داشت.
تغییرات جدید برای سال 2018
تنها تغییر اساسی کیا سول EV مدل 2018 ، جایگزینی باتریهای یون لیتیومی 27 kWh با نمونههای 30 kWh بوده که شعاع حرکتی را از 93 مایل (معادل 150 کیلومتر) به 111 مایل (معادل 178 کیلومتر) افزایش داده است.
نقاط قوت
- بهرهگیری از انبوهی امکانات و تجهیزات مدرن با تکنولوژی روز دنیا اتومبیل
- کابین جادار و نسبتا با کیفیت
- چینش مناسب باتریها که موجب کاهش فضای صندوق عقب نشده است
- سواری نرم
- هندلیگ مناسب
نقاط ضعف
- قیمت بالاتر نسبت به رقبا
- شعاع حرکتی محدود نسبت به رقبا
- ظاهر نامتعارف و نسبتا زشت
ابعاد
کیا سول الکتریکی از لحاظ ابعاد مشابه با نمونه بنزینی است. این خودرو طولی در حدود 4.140 میلیمتر، پهنایی در حدود 1.800 میلیمتر، ارتفاعی در حدود 1.593 میلیمتر و فاصله دو محور عقب و جلویی در حدود 2.570 میلیمتر داشته و یک نمونه شاسی بلند فوق کوچک یا به نوعی یک هاچ بک قد بلند به حساب میآید.
برای درک بهتر میتوان این خودروی الکتریکی را با نمونههایی مانند رنو کپچر (Renault Captur) با طولی در حدود 4.122 میلیمتر، پژو 2008 با طولی در حدود 4.160 میلیمتر و هیوندای کونا (Hyundai Kona) با طولی در حدود 4.165 میلیمتر مقایسه نمود.
طراحی ظاهری
کیا سول ای وی 2018 مانند نمونه بنزینی به دلیل فرم خاص طراحی و استفاده از زوایای تیز در کنارهها، به نظر بیشتر منتقدین و متخصصین دنیا اتومبیل، یک نمونه نامتعارف و نامانوس به حساب میآید.
چراغهای جلویی بزرگ بوده و جلو پنجره نیز مانند تمامی خودروهای الکتریکی به دلیل عدم نیاز به جریان هوا برای خنک کردن پیشرانه، حالتی تخت و بدون منفذ دارد. در بخش کناری نیز خط سقف مرتفع و مکعبی، نمایی مشابه به خودروهای کلاس بدنه MPV به کیا سول الکتریکی 2018 بخشیده است.
چراغهای عقبی نیز با آرایش عمودی و شبیه به نمونههای استفاده شده تولیدات ولوو (Volvo) و چراغهای خطر مدور، نمایی بچهگانه و نسبتا مضحک را رقم زده است. در مجموع بخش جلویی زیباترین قیمت این خودرو بوده و طراحی کلی با پیروی از ظاهر خودروهای الکتریکی به انجام رسیده است.
طراحی داخلی
کابین کیا سول EV مدل 2018 طراحی تختی داشته و یک صفحه نمایش بزرگ در بخش مرکزی داشبورد به همراه دکمههای کنترلی متعدد، نمایی مدرن برای آن رقم زده است. کیفیت ساخت و مواد اولیه استفاده شده در ابزار و ادوات داخلی بالا بوده و با توجه به فضای بزرگ و دلباز داخلی، محیطی آرام و فراتر از ابعاد خارجی را برای این نمونه الکتریکی پدید آورده است. غربیلک فرمان سه شاخه نیز مجهز به انواع و اقسام دکمههای کنترلی بوده که ظاهری زیبا و آیندهنگرانه را برای آن به ارمغان آورده است.
فضای موجود برای محفظه بار و صندوق عقب نیز در حالت عادی در حدود 532 لیتر بوده که در صورت خم کردن صندلیهای ردیف دوم تا 1.401 لیتر افزایش مییابد. بدین ترتیب کیا سول EV مدل 2018 از این لحاظ یکی از جادارترین نمونههای موجود در بازار به حساب میآید.
موتور و پیشرانه
قلب تپنده کیا سول ای وی 2018 یک الکترو موتور 81.4 کیلو واتی بوده که توانایی تولید نیرویی برابر با 109 اسب بخار در دور موتور 8.000 دور در دقیقه و حداکثر گشتاور تولیدی 210 پاوند بر فوت (معادل 285 نیوتون متر) را دارد. باتریهای یون لیتیومی نیز در بخش زیری کابین جاگذاری شده که علاوه بر اشغال نکردن فضای مفید کابین، با پایین آوردن مرکز ثقل این خودرو بلند قد، کمک شایانی به بهبود هندلینگ مینماید. نیروی تولیدی نیز توسط یک جعبه دنده تک سرعته به چرخهای جلویی (FWD) منتقل میگردد.
عملکرد
با استفاده از این موتور، کیا سول الکتریکی 2018 با وزنی نزدیک به 1.5 تن، به زمانی در حدود 11 ثانیه برای رسیدن از حالت سکون نیاز داشته و توانایی دستیابی به حداکثر سرعتی در حدود 92 مایل در ساعت (معادل 148 کیلومتر در ساعت) را دارد. این خودرو توانایی پیمودن مسافتی در حدود 111 مایل (معادل 178 کیلومتر) با هر بار شارژ کامل را داشته که رقمی مناسب و کافی برای حرکت در داخل شهر و مسیرهای کوتاه به حساب میآید. زمان شارژ کامل نیز در حدود 24 ساعت با استفاده از برق 120 ولت، 5 ساعت با استفاده از برق 240 ولت و 94٪ با استفاده از سیستم شارژ سربع در 43 دقیقه خواهد بود.
در مجموع هرچند شعاع حرکتی کیا سول EV مدل 2018 رقمی قابل قبول برای بیشتر استفاده کنندگان به حساب میآید، اما فاصله زیادی با رقبای اصلی مانند نیسان لیف و شورولت بولت EV دارد.
تیپهای مختلف
کیا سول ای وی 2018 در سه تیپ اصلی به فروش میرسد. این تیپها عبارتند از:
- تیپ EV-e
- تیپ EV base
- تیپ EV Plus
تیپ EV-e
این تیپ، مدل پایه و استاندارد کیا سول ای وی 2018 بوده و با قیمت اولیهای در حدود 33.500 دلار (معادل 151 میلیون تومان با احتساب دلار 4.500 تومانی در زمان نگارش مطلب) به فروش میرسد. تجهیزات و امکانات متعدد و مدرن موجود در این تیپ عبارتند از:
- پورت شارژ سریع DC
- شارژر 6 kW تعبیه شده در بدنه خودرو
- رینگهای آلیاژی سبک وزن 16 اینچی
- ورود و استارت خودرو بدون نیاز به کلید (Keyless)
- آیینههای جانبی، شیشهها و قفل با قابلیت عملکرد و تنظیم به صورت الکتریکی
- چراغهای جلویی اتوماتیک
- روکش پارچهای صندلیها
- سیستم تهویه مطبوع اتوماتیک نسل جدید (Climate Control) با قابلیت عملکرد تنها برای سمت راننده
- قابلیت برنامه ریزی برای عملکرد سیستم تهویه مطبوع (تنظیم دمای کابین در هنگام شارژ خودرو)
- صندلیهای جلویی مجهز به گرمکن
- غربیلک فرمان مجهز به گرمکن
- فرمان تلسکوپی
- کامپیوتر سفری (Trip Computer)
- پشت آمپر متفاوت با نمونههای بنزینی با نمایشگرهای مخصوص سیستم الکتریکی
- سیستم فرمان الکتریکی مخصوص شرکت کیا با نام FlexSteer
- سیستم صوتی با قابلیت پخش رادیو، CD و رادیوهای ماهوارههای مجهز به 6 بلندگوی جداگانه
- صفحه نمایش 5 اینچی رنگی
- دوربین کمکی دنده عقب
- ورودی USB و iPod
بیشتر بخوانید: مقایسه مزدا 3 با کیا سراتو ؛ دو سدان محبوب و مجهز بازار ایران
تیپ EV base
این تیپ قیمت پایهای در حدود 35.000 دلار (معادل 158 میلیون تومان) داشته و علاوه بر امکانات موجود در تیپ EV-e از تجهیزاتی مطابق فهرست زیر نیز سود میبرد:
- سیستم تهویه برای صندلیها
- رینگهای 16 اینچی آلیاژی استاندارد
- آیینههای جانبی مجهز به چراغ راهنما
- صفحه نمایش 8 اینچی لمسی رنگی
- سیستم ناوبری ماهوارهای (Navigation)
- سیستم اطلاعاتی/سرگرمی (Infotainment) اختصاصی شرکت کیا با نام UVO
- پشتیبانی از فرامین صوتی برای انجام اعمال سیستم چند رسانهای
تیپ EV Plus
این تیپ مجهرترین نمونه کیا سول EV مدل 2018 بوده و با قیمتی در حدود 37.000 دلار (معادل 167 میلیون تومان) به مشتریان عرضه میگردد. از تجهیزات اضافی موجود در این تیپ میتوان از موارد زیر یاد کرد:
- پوشش چرمی برای صندلیها
- چراغهای مه شکن (Fog Light)
- آیینههای جانبی با قابلیت جمع شدن به صورت الکتریکی
- سنسورهای کمکی پارک در دو بخش عقبی و جلویی
- صندلیهای جلویی مجهز به سیستم تهویه مطبوع
- صندلیهای عقبی مجهز به گرمکن
- آیینه عقب با قابلیت تنظیم شدت نور به صورت اتوماتیک
تجهیزات و امکانات سفارشی (آپشن)
کیا سول الکتریکی 2018 در تیپهای EV-e و EV base قابلیت تجهیز به هیچگونه ابزار سفارشی را نداشته ولی تیپ EV Plus توانایی استفاده از بلندگوهای مجهز به لامپ و نورپردازی، سقف پانوراما و نورپردازی داخلی کابین به وسیله چراغهای LED را دارد.
ایمنی
تجهیزات ایمنی و کمکی رانندگی، یکی از نقاط قوت کیا سول EV بوده و این خودرو به انبوهی از مدرنترین تکنولوژیهای این صنعت آراسته شده است. از سیستمهای ایمنی موجود در این خودرو میتوان از نمونههای فهرست زیر یاد نمود:
- 6 کیسه هوای ایمنی (2 عدد جلویی، 2 عدد جانبی جلویی و 2 عدد پردهای جانبی)
- سیستم ترمز ضد فقل (ABS) برای هر چهار چرخ
- سیستم الکتریکی توزیع نیروی ترمز (EBD)
- سیستم کنترل کشش الکتریکی (ETC)
- سیستم کنترل پایداری الکتریکی (ESP)
- سیستم کمکی شروع حرکت در سراشیبی (HSA)
- سیستم شبیه سازی صدای موتور برای آگاهی عابران پیاده
در آزمونهای تصادفات رانندگی، کیا سول الکتریکی 2018 هنوز توسط سازمان دولتی NHTSA و موسسه خصوصی IIHS مورد بررسی قرار نگرفته است. اما نمونه بنزینی موفق به کسب 5 ستاره از NHTSA و عنوان Top Safety از IIHS شده و مدل الکتریکی نیز توانایی تکرار این نتایج را خواهد داشت. سیستم شبیه سازی صدای موتور نیز با تولید اصوات، عابران پیاده را از وجود خودرو آگاه نموده و یک قابلیت کمکی برای حفظ ایمنی به حساب میآید.
تجربه رانندگی
کیا سول الکتریکی 2018 مانند اکثر خودروها الکتریکی موجود در بازار، نمونهای بیصدا و مقرون به صرفه است. به دلیل وزن بیشتر باتریها، پایداری و هندلینگ بهتر از مدل بنزینی بوده و در هنگام رانندگی حس اطمینان بیشتری به راننده منتقل میگردد. اما این وزن بیشتر موجب کاهش شتاب شده و کیا سول الکتریکی خودرویی کندتر از مدل بنزینی بوده که خود نیز یکی از نمونههای کمشتاب و بی هیجان بازار به حساب میآید.
هندلینگ و فرمانپذیری هرچند بالاتر از بیشتر نمونههای الکتریکی موجود در بازار است، اما در مقابل فولکس واگن گلف الکتریکی (e-Golf) حرفی برای گفتن ندارد. مدلهای مختلف رانندگی موجود در سیستم FlexSteer نیز هرچند قابلیت انتخاب سه گونه متفاوت Sport و Comfort و Normal را دارند، اما در هنگام استفاده، شاهد تغییر محسوسی در عملکرد خودرو نخواهیم بود.
موتور 81.4 کیلو واتی موجود با فراهم کردن گشتاوری 210 پاوند بر فوتی (معادل 285 نیوتون متر)، شتابگیری مناسبی را رقم زده و با برداشتن فشار از روی پدال گاز، خودرو به صورت خودکار اقدام به ترمزگیری میکند. اما در مجموع این خودرو تنها برای مسیرهای کوتاه و پرترافیک شهری مناسب بوده و شتاب 11 ثانیهای و حداکثر سرعت کمتر از 150 کیلومتری آن را به خودرویی نامطلوب برای رانندگان حرفهای –که هیچگاه تمایلی به استفاده از یک خودروی الکتریکی نخواهند داشت- تبدیل میکند.
قیمت در بازارهای جهانی
کیا سول ایی وی مدل 2018 با قیمتی مابین 33.500 دلار در مدلهای پایه تا 39.000 دلار در بالاترین تیپ و سطح تجهیزات (مابین 151 تا 176 میلیون تومان) به فروش میرسد و جایگاهی در میانه جدول خودروهای الکتریک موجود در بازار را به خود اختصاص میدهد. امکانات و تجهیزات، نقطه قوت اصلی این خودرو بوده که در کنار ظاهر متفاوت، آنرا به نمونهای متمایز تبدیل کرده است.
رقبا در بازارهای جهانی
از رقبای کیا سول ای وی 2018 در بازار خودروهای مجهز به پیشرانه سازگار با محیط زیست و انرژی پاک میتوان به نمونههای فهرست زیر اشاره کرد:
- شورولت بولت الکتریکی (Bolt EV) با قیمت پایهای در حدود 37.500 دلار (معادل 169 میلیون تومان)
- فولکس واگن e-Golf با قیمت پایهای در حدود 31.500 (معادل 142 میلیون تومان)
- ب ام و i3 با قیمت پایهای در حدود 45.500 دلار (معادل 205 میلیون تومان)
- نیسان لیف (Leaf) با قیمت پایهای در حدود 31.000 دلار (معادل 140 میلیون تومان)
- مرسدس بنز کلاس B الکتریکی با قیمت پایهای در حدود 41.000 دلار (معادل 185 میلیون تومان)
- فورد فوکوس الکتریکی با قیمت پایهای در حدود 30.000 دلار (معادل 135 میلیون تومان)
-
-
مرسدس بنز
-
-
گلف الکتریکی
-
-
شورولت
-
-
ب ام و
-
-
نیسان
-
کیا سول ای وی 2018 در ایران
هرچند در 2 سال گذشته نمونههای بنزینی این خودرو وارد بازار ایران شده، ولی قیمت بالای 170 میلیون تومانی و ظاهر متفاوت، آن را به نمونهای ناموفق تبدیل نموده است. با وجود آلودگی بیش از حد خودروهای موجود در بازار و تولید بی رویه خاندان ناامن و بسیار آلاینده پراید، سمند و نمونههایی مشابه، کیا سول الکتریکی هنوز وارد ایران نشده؛ هرچند برچسب قیمتی در حدود 250 میلیون تومان با توجه به تعرفههای عجیب و عدم حذف عوارض و مالیات گمرکی برای خودروهای الکتریکی، قطعا این خودرو را به نمونهای از پیش شکست خورده تبدیل خواهد کرد.
سخن آخر
با توجه به تحت تاثیر قرار گرفتن عامه مردم و تبلیغات بیش از حد برای استفاده از خودروهای الکتریکی، کیا سول ای وی 2018 نیز توانسته جایگاهی را در بین این نوع اتومبیلها به خود اختصاص دهد. کیفیت ساخت کابین بالا بوده و این خودرو از امکاناتی بسیار فراتر از قیمت خود سود میبرد. سول EV با بهرهگیری از سیستمهای متعدد کمکی رانندگی نمونهای ایمن بوده و با توجه به هندلیگ مناسب و سواری آرام، نام خود را به عنوان یکی از خودروهای مناسب برای خانوادههای شهری مطرح نموده است.
شتاب اولیه پایین، حداکثر سرعت کم، ظاهر متفاوت و نامانوس از نقاط ضعف این خودرو بوده، ولی اگر اهمیتی به ظاهر نداده و یا تلاش در نمایش جلوهای خاص و متفاوت از خود را دارید، کیا سول EV مدل 2018 قطعا” یکی از نمونههای مناسب بازار برای شما به حساب میآید.
مشخصات فنی کیا سول الکتریکی (Kia Soul EV) در یک نگاه
کلاس بدنه |
شاسی بلند سایز کوچک |
باتری |
30 kWh |
قدرت موتور الکتریکی (اسب بخار) |
109 |
گشتاور موتور الکتریکی (نیوتون متر) |
285 |
دامنه حرکتی (کیلومتر) |
178 |
زمان شارژ کامل (دقیقه) |
24 ساعت/5 ساعت |
زمان شارژ سریع (دقیقه) |
43 تا 94٪ |
تولید CO2 در هرکیلومتر (گرم.) |
0 |
شتاب 0 تا 100 کیلومتر در ساعت |
11 |
حداکثر سرعت (کیلومتر در ساعت) |
148 |
طول ﴿متر﴾ |
4.140 |
پهنا ﴿متر﴾ |
1.800 |
ارتفاع ﴿متر﴾ |
1.593 |
فاصله دو محور ﴿متر﴾ |
2.570 |
ارتفاع از زمین ﴿میلیمتر﴾ |
150 |
وزن ﴿تن﴾ |
1.5 |
ابعاد تایر (جلو) |
205/60/16 |
ابعاد تایر (عقب) |
205/60/16 |
حجم محفظه بار (لیتر) |
532 |
ظرفیت سرنشین (نفر) |
5 |
قیمت پایه (میلیون تومان) |
151 |
گالری تصاویر کیا سول ای وی 2018
منبع: KIA Motors