آنفلونزای پرندگان یا آنفلونزای مرغی یک بیماری مسری است که میتواند انسانها و سایر حیوانات را مبتلا کند. اما این ویروس بیشتر در میان پرندگان شایع است.
اسم فرنگی و البته علمی این بیماری (H5N1) است. این بیماری برای پرندگان کشنده است و میتواند به آسانی انسانها و سایر حیوانات را آلوده کند.
برطبق گزارشات سازمان بهداشت جهانی، اولین مورد ابتلا به این بیماری مربوط به سال 1997 میلادی است و حدود 60٪ از افرادی که مبتلا شده بودند را قربانی خود کرد.
در حال حاضر، خوشبختانه ویروس این بیماری از طریق انسان به انسان منتقل نمیشود؛ اما بعضی متخصصان میگویند احتمال اینکه چنین فاجعهای در آینده پیش بیاید وجود خواهد داشت.
نشانههای آنفلونزای مرغی
اگر نشانههای سرماخوردگی معمولی را دارید این احتمال هم وجود دارد که به ویروس (H5N1) مبتلا باشید.
- سرفه
- اسهال
- مشکلات تنفسی
- تب بالا
- سردرد
- درد عضلانی
- بیقراری
- آبریزش بینی
- گلو درد
اگر شما در معرض آنفولانزای مرغی بودهاید و یکی از نشانههای بالا را در خود مشاهده میکنید، حتی قبل از تشخیص دکتر، باید دکتر و پرستاران را مطلع کنید! این اطلاع دادن باعث خواهد شد تا کارکنان بیمارستان و سایر بیماران از خطر ابتلا مصون بمانند.
چه چیزی باعث ایجاد آنفولانزای مرغی میشود؟
اگرچه انواع مختلفی از آنفولانزای مرغی وجود دارد اما (H5N1) اولین ویروس این بیماری است که انسانها را مبتلا کرد. اولین مورد ابتلا در سال 1997 در هنگ کنگ مشاهده شد. شیوع این بیماری به خاطر تماس با مرغهای بیمار بود.
(H5N1) به طور طبیعی در مرغ آبی وحشی مشاهده میشود اما به آسانی میتواند سایر ماکیان را آلوده کند. این بیماری از طریق تماس با مدفوع پرندهی بیمار، ترشحات دهان، بینی و چشم به انسان منتقل میشود.
اگر گوشت و تخم مرغ پرندهی بیمار به خوبی پخته شود، خطری برای ابتلای بیماری ندارد؛ اما تخم مرغ نباید به صورت عسلی مصرف شود و گوشت نیز باید با دمای بسیار بالایی پخته شود.
عوامل هشدار دهندهی بیماری آنفولانزای مرغی چه چیزهایی هستند؟
(H5N1) توانایی نجات خود در گذر زمان را دارد. پرندگان مبتلا به ویروس میتوانند از طریق مدفوع و ترشحات بدنی خود تا 10 روز هم ویروس را منتقل کنند. حتی تماس با سطوح آلوده نیز میتواند شما را مبتلا کند.
ریسک ابتلا به این بیماری ممکن است به دلایل زیر بالاتر برود؛ اگر شما:
- صاحب یک مرغداری هستید.
- مسافری هستید که از مناطق آلوده عبور میکنید.
- در معرض تماس با پرندگان مبتلا قرار دارید.
- فردی هستید که گوشت و تخم مرغ را به صورت خام مصرف میکند.
- پرستاری هستید که از مبتلایان به این بیماری مراقبت میکند.
- همخانهی فردی مبتلا به بیماری باشید.
چطور میتوان آنفولانزای مرغی را تشخیص داد؟
ادارهی بهداشت آمریکا یک روش برای آزمایش این بیماری دارد که ظرف 4 ساعت این بیماری را تشخیص میدهد. اما این روش چندان در دسترس همگان قرار ندارد.
اما دکتر شما میتواند از آزمایشهایی جایگزین استفاده کند:
- شمارش گلبولهای سفید خون
- چک کردن نازوفارنکس بینی
- رادیوگرافی از سینه
- گوش کردن به نوع تنفس غیرطبیعی افراد
البته دکتر میتواند با ارزیابی عملکرد قلب، کلیه و کبد شما نیز پی به نشانهها ببرد.
نحوهی درمان آنفولانزای مرغی به چه صورت است؟
انواع مختلف آنفولانزای مرغی باعث بروز نشانههای مختلفی در فرد میشود؛ به همین صورت درمان نیز متفاوت است.
در اغلب موارد، از یک داروی ضدویروس مثل: اوسلتامیویر (تامیفلو) یا زانامیویر (رلنزا) استفاده میشود. این داروها باید 48 ساعت پس از بروز اولین نشانهها به بیمار تزریق شوند.
نوع انسانی این آنفولانزا میتواند در مقابل 2 نوع از داروهای ضد ویروس، یعنی: آمانتادین و ریمانتادین مقاومت کند. از این 2 دارو نباید برای مقابله با این بیماری استفاده کرد.
خانواده و کسانی که با شما در تماس بودهاند، حتی اگر مبتلا نیستند نیز، باید برای پیشگیری، از داروهای ضدویروس استفاده کنند. شما باید به صورت کاملاً جدا و ایزوله از سایرین قرار داشته باشید.
اگر میزان آلودگی شما شدید باشد، پزشک باید شما را درون یک دستگاه تنفس قرار بدهد.
نتایج ابتلا به آنفولانزای مرغی برای افراد چیست؟
این نتایج بستگی به شدت ابتلا و نوع ویروس دارد. ویروس (H5N1) آمار مرگ و میر بالایی دارد؛ در حالی که سایر ویروس ها اینگونه نیستند.
بعضی از عوارض احتمالی:
- گندیدگی، که یک واکنش کشنده و التهابی بدن نسبت به باکتری است.
- ذات الریه
- از کار افتادن ارگانهای حیاتی بدن
- دیسترس تنفسی حاد
اگر به یک پرنده دست زدهاید و نشانههای آنفولانزا را برای 10 روز به همراه دارید با دکتر خود تماس بگیرید.
چطور میشود از آنفولانزای مرغی جلوگیری کرد؟
پزشک شما ممکن است بخواهد که واکسن آنفولانزا را تزریق کنید؛ تا هم جلوی آنفولانزای انسانی و هم مرغی را بگیرد. اگر شما به هر دوی این بیماریها مبتلا بشوید میتوانید نوع جدید و مرگباری از این آنفولانزا را ایجاد کنید.
سازمان بهداشت جهانی هیچ توصیهای مبنی بر عدم مسافرت به نقاط آلوده نکرده است؛ هر چند بهتر است، ریسک ابتلا را با کارهای زیر پایین بیاورید:
- از حضور در بازارهای پرندگان پرهیز کنید.
- به پرندگان آلوده و مشکوک دست نزنید.
- ماکیان مختلف را برای مصرف، به خوبی بپزید.
از همه مهمتر به بهداشت شخصی خود اهمیت بدهید و دستهای خود را همیشه بشویید.
اداره بهداشت آمریکا یک واکسن را برای مقابله تهیه کرده است اما این واکسن در دسترس عموم قرار ندارد و کارشناسان توصیه میکنند تا زمانی که شیوع این بیماری به صورت گسترده صورت نگرفته است از این واکسن استفاده نشود.
منبع: بنیتا