بسیاری از مراحل رشد و نمو مغز در دوران پس از تولد (نوزادی) ادامه دارد از آنجایی که برای بدست آوردن بهره هوشی طبیعی به مقادیر کافی از هورمون تیروئید تا 3 سالگی نیاز است. در کم کاری مادرزادی تیروئید سطح هورمون تیروکسین کمتر از میزان طبیعی است و لذا رشد و نمو طبیعی مغز کودک کافی نمیباشد و خسارات جبرانناپذیری خصوصاً به مغز کودک وارد میسازد.
علائم این بیماری چیست؟
در ابتدای تولد این بیماری هیچ علامتی از خود ندارد و با دیدن نوزاد قابل تشخیص نمیباشد بنابراین علائم بیماری در اغلب موارد دیر ظاهر شده و با افزایش سن شیرخوار علایم بتدریج قابل مشاهده میشوند و در واقع هنگامی علائم بیماری را میبینیم که آثار سوء خود را به جای گذاشته است. برخی از آنها عبارتند از: زردی طول کشیده - یبوست - پوست سرد و خشک و رنگ پریده - زبان بزرگ و گریه خشن- فتق نافی و رشد با تاخیر.
چگونه میتوان کم کاری مادرزادی تیروئید را زود تشخیص داد؟
تشخیص زودهنگام تنها با انجام آزمایش امکانپذیر است. در روزهای سوم تا پنجم بعد از تولد با (تهیه چند قطره خون از پاشنه پای نوزاد) میتوان به احتمال وجود بیماری پی برد. این آزمون بدون درد میباشد و هیچگونه خطری برای نوزاد در بر ندارد.
شناسایی زود هنگام این بیماری و درمان به موقع آن نجات دهنده فرزند شما از عقبماندگی ذهنی و آسیب جدی مغزی است.
درمان آن چیست؟
بعد از اینکه مشخص شود غده تیروئید نوزاد کم کار است بلافاصله توسط پزشک داروی خوراکی برای وی تجویز میشود و نیاز به بستری در بیمارستان ندارد و تقریباً همه کودکان بیماری که زودهنگام تشخیص داده شده و تحت درمان به موقع و مناسب قرار میگیرند از رشد و نمو و بهره هوشی طبیعی برخوردار خواهند شد.
بهمین جهت برنامه کشوری غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید در مراکز بهداشتی درمانی برای کنترل این بیماری اجرا میگردد.
منبع : برترینها