محبوب شهبازی، مدیرکل اسناد و انتشارات بنیاد شهید و امور ایثارگران در گفتگو با ایسنا درباره رونمایی از دفتر اول وصیتنامه و فرهنگ اعلام شهدا بیان کرد: شاید بتوان گفت نزدیک به 15 سال پیش ایده و تدوین چکیدهای مستند از زندگینامه شهدا در بنیاد شهید و امور ایثارگران جنبه اجرا به خود گرفت تا بانک جامع اطلاعاتی در مورد سیره و زندگی این گنجینههای تاریخ مقدس دفاع و انقلاب اسلامی ایجاد شود. اولین گام در این وادی که با همت مرکز مطالعات و پژوهشگاه، اداره کل اسناد و انتشارات و مساعدت استادان فن همراه شد، تدوین زندگینامه شهدا بود تا در آغاز پژوهشگران بتوانند به اطلاعات پایهای و مستند شهیدان دسترسی داشته باشند.
وی ادامه داد: در این تلاش بنای کار بر لزوم رعایت اصول و مبانی پژوهش علمی در مستندسازی بخشی از تاریخ ایران از سال 1342 بدین سو استوار شد و اکنون که بخش مهمی از کار در مرحله نخست و با انتشار کتابهای استانمحور فرهنگ اعلام شهدا به انجام رسیده، ارج و اهمیت و لزوم انجام آن بیش از هر زمان بر همگان و از جمله متولیان این حرکت تاریخی آشکار شده است.
شهبازی گفت: با تلاشهای صورت گرفته توانستیم در این مجموعه آثار 42 جلدی زندگینامه شهدا به صورت جامع و مستند تهیه و در دسترس پژوهشگران و نویسندگان و همه مردم قرار دهیم. در تهیه این اثر یکی از اصول و مبانی کار، بهرهگیری از دانستههای شاهدان و راویان امین، اسناد دست اول و راستی آزمایی انجام شده اطلاعات موجود بود که به بهترین شکل ممکن به سرانجام رسید.
مدیرکل اسناد و انتشارات بنیاد شهید و امور ایثارگران یادآور شد: ویژگی دیگر این اثر فاخر مستند بودن اطلاعات بر مبنای دادههای موجود در منابع معتبر و بانک دادهای مرکز اسناد بنیاد شهید و امور ایثارگران است که به قنای هر چه بیشتر آن کمک شایانی کرده است. بدین ترتیب فرهنگ اعلام شهدا را میتوان مهمترین مرجع برای کنکاش در بخش مهمی از تاریخ ایران دانست که در آن عدهای به نمایندگی از مردم خود با سادهترین و در عین حال زیباترین شیوهها خطر کردند تا نام نامی ایران را از گزند بدخواهان در امان نگه داشته و نام خود را در زمره نگهبانان این خاک ثبت کنند.
وی بیان کرد: نکته قابل تامل آن است که این روند با پایمردی بنیاد شهید و امور ایثارگران به زودی در دو مرحله دیگر با تدوین فرهنگ اعلام جانبازان و فرهنگ اعلام آزادگان ادامه خواهد یافت و از هماکنون دست یاری به سوی این عزیزان دراز میکنیم تا این دو اثر فاخر آتی که زمینه خودنوشت خواهد داشت به گنجینه تاریخ کشور افزوده شود.
شهبازی در پایان گفت: امیدواریم به مدد ارواح طیبه شهدا و با همت فرهیختگان و اصحاب قلم، فرهنگ اعلام شهدا مبنای خلق آثار ارزنده و اثرگذار پیرامون سیره و زندگی شهیدان قرار گیرد و بتواند بخشی از حق عظیم شهدا بر گردن ما را ادا کند و همچنین تفکر شهدا راه و رسم آنها و آرزوی آنان برای رسیدن به جامعهای عاری از ظلم و بیداد، جامعهای که در مساوات و عدالت جاری است و در یک کلام جامعه ای که در شان انسانی «آدم» همچون گوهری یکتانه پاس داشته شود.