طلاق از طرف زن چه تفاوتی با طلاق از طرف مرد دارد؟ راه های طلاق از طرف زن چیست؟چه دادگاهی به پرونده های طلاق رسیدگی می نماید؟
در این مقاله سعی نموده ایم به طور خلاصه به پرسش های بالا پاسخ دهیم.
1- نحوه رسیدگی به دادخواست طلاق و مرجع رسیدگی
طلاق، موضوعی است که به جهت آثار اجتماعی مترتب بر آن،لزوماً باید در دادگاه مطرح گردد.زیرا فرض بر این است که دادگاه خانواده برای جلوگیری از وقع طلاق های بی دلیل، احتیاط های لازم را معمول می دارد.
در طلاق توافقی ،زن و شوهر یا وکلای آنها دادخواست طلاق را که حاوی شرایط طلاق و توافقات در مورد مسائل مالی(مهریه،نفقه،اجرت المثل و...)و حضانت فرزندان است را به دادگاه محل تقدیم می دارند.
در طلاق توافقی به جهت توافق طرفین و رضایت مرد نسبت به طلاق،دادگاه مقاومت و سرسختی در قبال خواسته مشترک طرفین ابراز نمی دارد و در مدت کوتاهی گواهی عدم امکان سازش،صادر و صیغه طلاق بین طرفین جاری می گردد.
در طلاق توافقی،داوری و کسب نظر از داور لازم نیست.
در طلاق از طرف مرد، زوج(مرد)دادخواست طلاق را به دادگاه محل اقامت زوجه تقدیم می دارد و انجام داوری،ضروری است و مرد می بایست حقوق مالی زوجه مانند مهریه و نفقه و اجرت المثل(در صورت تعلق) را بپردازد.
در صورتی ناتوانی مرد از پرداخت یکجای مطالبات زوجه،طرح دعوی اعسار و تقسیط مهریه و نفقه و سایر حقوق مالی احتمالی،میسر است.
در طلاق از طرف زوجه(زن)نیز انجام داوری لازم است.و زن می تواند در دادگاه محل اقامت خود،دادخواست طلاق را به دادگاه محل تقدیم نماید.
مثلا خانمی که منزل شوهر را در تهران ترک و به منزل پدری در شیراز رفته است،می تواند در دادگاه شیراز نیز دادخواست طلاق را ثبت نماید.
رأی طلاق از طرف زن بر خلاف طلاق از طرف مرد،تنها در موارد محدودی صادر می شود.
2- تفاوت طلاق از طرف زن با طلاق از طرف مرد و راه های آن
حق طلاق در قانون ایران به مرد اختصاص دارد.و زن در مورد انتخاب گزینه جدایی و طلاق دارای حق نیست.
اما شمار طلاق هایی که به درخواست زوجه(زن) انجام می گیرد نیز،قابل توجه است.در واقع مرد در هر زمان با پرداخت حقوق مالی همسر خود می تواند او را طلاق دهد.اما مواردی که زن می تواند به صورت انفرادی دادخواست طلاق دهد و در عین حال به نتیجه برسد،تنها شامل موارد زیر است:
الف) درخواست طلاق به استناد وکالتی که زوج به زوجه داده است.این وکالت ممکن است طبق وکالتنامه رسمی باشد یا بر اساس شروط ضمن عقد نکاح.
ب) طلاق عسر و حرجی.
عسر و حرج یعنی بروز وضعی که درنتیجه آن ادامه دادن زندگی را برای زن با سختی همراه گردد و تحمل آن برای او مشکل باشد.
مواردی مانند اعتیاد مرد به مواد مخدر و عدم امکان ترک دادن او،ضرب و شتم های مستمر زوجه توسط زوج،محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال و بالاتر از آن و به طور کلی هر موضوعی که ادامه زندگی را برای زوجه مشقت بار نموده و تحمل آن وضع برای او مشکل باشد،از مواردی هستند که می تواند دلیل دعوی طلاق از طرف زن باشند.
ج) پرداخت ننمودن نفقه توسط مرد و عدم امکان اجرای حکم محکومیت نفقه نیز از جمله مواردی است که زن به استناد آن می تواند از دادگاه،صدور حکم طلاق را درخواست نماید.
چنانچه نیاز به مشاوره در دعاوی حقوقی، دعاوی شهرداری، دعاوی کیفری و دعاوی دیوان عدالت اداری، دعاوی ملکی وکیل دارید می توانید با تلفن 09123978117 جهت تعیین وقت ملاقات تماس بگیرید.
مسعود فریدنی - وکیل پایه یک دادگستری