خبرگزاری مهر- گروه فرهنگ: سالها پیش گویا راه کربلا از مسیر روستای کریت در طبس میگذشته و افراد ماههای زیادی در راه بودند تا به کربلا برسند و یا شاید به حرم امام رضا(ع)، به همین علت در مسیری پرزحمت و طولانی این مسافرت برخی از افراد فوت میکردند و همراهانشان آنها را در مسیر این راه، یعنی در روستای کریت دفن میکردند.
دفن این افراد هم به این صورت بوده که برای آنها قبرهایی با آجر روی زمین ایجاد میکردند که عمق کم اما گنبدی شکل داشته است و مردگان را درون آن قرار میداده اند.
این شکل از قبر با قبور دیگر تفاوت داشت تا نشان دهنده این باشد که آن درگذشته متعلق به این دیار نبوده و بستگانش روزی او را با خود خواهند برد شاید دلیل دیگرشان این بوده که تخریب قبری که روی زمین واقع شده از تخریب قبری که داخل زمین است راحتتر بوده و یا اینکه جسد در روی زمین زودتر متلاشی میشده تا در زیر زمین.
در هر حال قبور را به شکل امانی در قبرستان روستای کریت ایجاد میکردند. وقتی کاروان زائران از سفر برمیگشت اقوام آنها استخوان مردگانشان را با خودشان به شهرشان میبردند و برخی دیگر شاید چون کسی را نداشتند همانجا ماندند و پاگیر روستا شدند.
هنوز در قبرستان روستای کریت میتوان آثار به جا مانده از این قبرهایی که اهالی روستا به آن قبرهای «سپردنی» میگویند را مشاهده کرد. قبرهایی که روی زمین واقع شده و دیواره برخی از آنها ریخته و میتوان کفن و استخوان های مردگان را مشاهده کرد.
کریم ضرابی مسئول کاروانسرای تاریخی روستای کریت که مدتی است به روستایش برگشته تا کاروانسرای روستا را احیا کند به خبرنگار مهر میگوید: گردشگران داخلی و خارجی زیادی به روستا میآیند و وقتی این قبرها و داستانش را میشنوند میگویند که چرا از آنها نگهداری نمیکنید. به همین دلیل ما یک میلیون تومان هزینه کرده ایم و برای یکی از قبرها شیشه سفارش دادیم تا آن را داخل آکواریوم قرار دهیم و حفظ شود. فرماندار طبس نیز گفته است که هزینه شیشه 5 قبر را هم میدهد اما هنوز این اتفاق نیفتاده است.
کسی نمیداند که به طور دقیق این قبور متعلق به چه زمانی است حتی ضرابی که خودش زمانی ساکن این روستا بوده فقط به یاد دارد که از گذشته های دور این قبرها سپردنی بوده اند و دست مردم روستای کریت به امانت گذاشته شده اند.