آشنایی با خصوصیات جنسی کودکان و نحوه مدیریت آن
برخی روانپزشکان معتقدند تمایلات جنسی از بدو تولد شروع میشود و مکیدن پستان مادر را نیز جزو تجارب جنسی محسوب میکنند. در برخی تحقیقات نیز توانایی ارگاسم در نوزادان پسر پنج ماهه و نوزادان دختر 4 ماهه گزارش شده است. این تحقیقات به این نکته اشاره کردهاند که مراحل ارگاسم در نوزادان پسر دقیقا مانند مردان بالغ است، منهای توانایی انزال...
احساسات جنسی در کودکان
از سنین بین ٣ تا ٦ سال به طور محسوسی بیدار میشه. تظاهرتشم اینه که خیلی اوقات تو دختربچه ها این تمایل و احساس، بصورت مالیدن خودشون به قالی، مبل و یا بالش مشهوده، حتی تو دختربچه ها خیلی می بینیم که در توالت فشار آب شلنگ رو به سمت ناحیه تناسلی شون می گیرن. پسرها هم این احساس رو خیلی اوقات موقع اسب سواری رو گردن پدر یا رانندگی رو زانو احساس می کنن. بنابراین بهتره که تو این بازه سنی، با فرزندتون ٤ یا ٥ ساله رفتار نکنید، بهتر تصورتون ازشون ٢٤ یا ٢٥ ساله باشه.
این موضوع از یه جنبه دیگه هم مهمه، خواهش می کنم خوب دقت کنید:
تو هر جامعه ای افراد مبتلا به انحراف جنسی به نام "پدوفلیا Pedophilia" وجود داره که به واسطه لمس بدن بچه های خردسال، تحریک و ارضای جنسی میشن. بچه ها وقتی حریم نواحی خصوصی بدنشون رو توسط ما بشناسن و اهمیتش رو درک کنن به این شکل که ما به عنوان پدر و مادرشون از مشاهده و لمس حریم های خصوصی شون جلوگیری کنیم، اون وقت بهتر می تونن تو این موقعیتها تشخیص بدن که چه اتفاقی در حال رخ دادنه و می تونن واکنش بهتری از خودشون نشون بدن. وقتی فرزندتون دختره، بهتره که نزدیکترین رابطه فیزیکی اش با مادر باشه و پدر گاها نقش هم بازی یا وضع قوانین و "باید و نبایدها" رو به عهده بگیره و با فرزند پسرتون برعکس.
شاید براتون جالب باشه که تمایل به انتخاب پارتنرهای با تفاوت سنی زیاد، یا تمایل به بودن با مرد یا زن متاهل در بزرگسالی یکی از نتایج عدم رعایت این مرزبندی ها توسط والدینه. نکته آخر، ممکنه احساس جنسی در فرزند، وقتی لمس میشه یا والدینش رو تو وضعیت نامناسب می بینه یا صحبتهای اروتیک از جانب والدینش رو متوجه میشه ایجاد نشه اما در عوض احساس شدید ترس و وحشت درش ایجاد میشه که آسیب اش کمتر از بیدار شدن احساس جنسی نیست.
نکته : خیلی از دوستان معتقد بودن که خارج از ایران رو پس چطور میشه توجیه کرد؟
پاسخ خیلی واضحه. اول اینکه این توصیه ها نتیجه پژوهشهای روانشناسای صاحب نام غربیه و ضمن اینکه میزان رعایت مرزها بستگی به بستر فرهنگی رشد کودک داره، اما اصول کلی تو هر قوم و فرهنگی رعایت نشه آسیب می زنه. چه تو تهران باشیم چه تو کالیفرنیا.
پ.ن ١: بوسیدن لب بچه ها در هیچ سنی، هیچ لزومی نداره و نباید این کار رو کرد.
پ.ن٢: والد جنس موافق هم تا حد زیادی باید مرزهارو رعایت کنه اما والد جنس مخالف قطعا بیشتر
از هنگام تولد تا 3 سالگی کودک بیش از سنین دیگر سعی دارد با اندام حسی خود به کشف جهان برآید، در این سنین رفتارهای جنسی کودک ویژگی های خاصی را داراست:
-
نسبت به اعضای مختلف بدن خود کنجکاو میشود و در صدد کشف آنها بر میآید .
-
از لمس کردن آلت تناسلی خود لذت میبرد (توجه داشته باشید که لذت کودک 3-2 ساله ، با لذت جنسی تفاوت دارد).
-
به راحتی و بدون هیچگونه خجالت و شرمساری دربارهی اعضای بدن خود صحبت میکند .
قادر به صحبت با دیگران و درک گفتههای آنان است . میتوان نام اعضای بدنش را به او یاد داد . مادر و پدر میتوانند به منظور کمک به کودکان خردسال (تا 3 سالگی) و رشد ویژگیهای جنسی سالم در آنان به نکات آموزشی زیر دقت کنند :
1- دربارهی اعضای مختلف بدن و کارکرد هر یک ، توضیحات ساده و قابل فهمی به کودک بدهید . برای مثال ، دهان و دندانها برای خوردن و جویدن غذا میباشد ، چشمها برای دیدن و …
2- کودک را در آغوش بگیرید و اجازه دهید علاقه و محبت شما را از این طریق درک کند . کودکان نیاز به برقراری تماسهای جسمانی با والدین و اعضای خانوادهی خود دارند .
3- به تدریج به فرزندتان تفاوت و خصوصی بودن بعضی از اندامهای بدنش را یاد بدهید . برای مثال ، بینی عضوی از صورت است و دست زدن به آن اشکالی ندارد ، ولی آلتتناسلی اندامی خصوصی است و دیگران نباید به آن دست بزنند.
4- چنانچه فرزندتان با کودک غیر همجنس خودش بازی میکند و متوجهی تفاوت جنسی خودش با او میگردد ، سعی کنید تفاوت دختر و پسر را خیلی ساده و راحت برایش توضیح دهید .
5- به کودک یاد بدهید که اگر کودک دیگری قصد داشت آلت تناسلی او را ببیند ، با مخالفت کردن و گفتن اینکه: “این قسمت از بدن من کاملا خصوصی است” ، مانع از انجام این کار شود .
6- چنانچه فرزند خردسالتان دربارهی حاملگی سوالی پرسید ؛ سعی کنید با سادهترین عبارات و جملات جواب او را بدهید .
7- سعی کنید هنگامی که دربارهی اعضای بدن – اعم از سر ، دست ، پا و آلت تناسلی صحبت میکنید، احساس گناه، شرمساری و خجالت نداشته باشید.
همچنین بخوانید:
راه های مناسب برای کنترل رفتار جنسی کودکان
سوالات جنسی کودکان
دستورات اسلامی در زمینه تربیت جنسی کودکان
سن 3-6 سالگی:
کودک در 3 تا 5 سالگی نسبت به خصوصیات جسمانی خود و تفاو تهای جنسی دختر و پسر کنجکاو است و کنجکاوی او صرفاً جنبه ی شناختی و کشف دارد. نوع پرسش های کودک معمو لاً در مورد آفرینش خود، کیفیت پیدایش و چگونگی به دنیا آمدن خود است، سوال هایی از قبیل مرا از کجا اوردی یا نوزاد از کجا می اید، و من کجا بوده ام. این سوال های آنان طبیعی و عادی است. دید کودک درباره ی بدن خود و همسالان، مانند دید والدین نیست؛ از این رو در پاسخ به این پرسش ها هم همواره باید به این نکته توجه داشت که روند آموزشی کودک باید تدریجی باشد و نباید هم هی جزئیات را یکباره در اختیار او گذاشت. پاسخ پرسشها باید کوتاه و ساده باشد
در 6- 5 سالگی فعالیت هورمو نهای جنسی کم است؛ در 7 سالگی، پسران نسبت به دختران ابراز علاقه می کنند اما این ابراز علاقه جنبه ی دوستی دارد نه جنبه ی جنسی. گاهی کودکان به هنگام استحمام، توالت یا تعویض لباس به بدن خود نگاه می کنند یا برای کنجکاوی آلت تناسلی خود را دس تکاری م یکنند. این رفتار گاهی به جهت مشکلات جنسی خشکی پوست آلت یا خارش یا سوزش آن است. در مواردی اضطراب، باعث این رفتار می شود و از این راه، کودک کسب آرامش می کند. به طور کلی، این رفتار هنگام استحمام، بازیگوشی، خستگی، بی حوصلگی، هنگام حرکت در خودرو، و هنگام مطالعه (در سنین تحصیل) بیشتر وجود دارد. در این گونه موارد، والدین باید خو نسردی خود را حفظ کنند و کودک را از این گونه رفتار بازدارند.
در واقع ویژگی های کلی کودک در این سنین را می توان به صورت زیر خلاصه کرد:
احساس کنجکاوی دربارهی تمام مسایلی که به جنسیت مربوط میشود . برای مثال ، دختر و پسر چه تفاوتی با هم دارند؟ … چرا مردان حامله نمیشوند؟ … کودک چگونه به دنیا میآید ؟
-
و …ارضای حس کنجکاوی دربارهی اندامهای تناسلی کودکان دیگر ، از طریق بازیهایی مثل دکتر بازی.
-
اطمینان حاصل کردن از جنسیت خود و توانایی تشخیص دادن دختر یا پسر بودن خود .
-
فهم و درک رفتارهای کلیشهای زنانه و مردانه و تفاوت گذاشتن بین نقشهای مادر و پدر در خانه (زن و مرد بودن).
آگاهی کامل نسبت به اعضای بدن خود . مادر و پدر میتوانند به منظور کمک به کودکان 5-4 سالهی خود و رشد ویژگیهای جنسی سالم درآنان به نکات آموزشی زیر دقت کنند:
1- مفهوم خصوصی بودن اندامهای تناسلی را به کودک یاد بدهید .
2- نام اعضای بدن او را (چه داخلی و چه خارجی) با کلمات و الفاظ درست و شایسته به کودک بیاموزید.
3- کودک را تشویق کنید تا سوالات مختلف خود را دربارهی جنسیت و اندامهای تناسلی ، از شما یا افراد قابل اطمینان خانواده بپرسد
به نکات زیر توجه کنید
1- رعایت اصول اخلاقی جنسی در خانواده، نقش مهمی در سلامت جنسی کودکان دارد. علاوه بر پوشش مناسب که توضیح داده شد، والدین باید از رفتارهای زیر در حضور فرزندان، پرهیز کنند :
* پرهیز از دیدن فیلم های نامناسب جنسی که در آن زنان و مردان با پوشش های نامناسب، عریان و نیمه عریان، روابط و رفتارهای زننده، رقص های تحریک آمیز، معاشقه و روابط جنسی را به نمایش می گذارند. * پرهیز والدین از شوخی های رکیک و زننده، ایماها، اشاره ها، کنایه های جنسی، لمس و در آغوش کشیدن هم دیگر که معنی جنسی بدهد. * پرهیز از ناز و نوازش، بوسیدن و معاشقه با همدیگر در حضور فرزندان. * پرهیز از حرف ها، طنزها و فحش های رکیک جنسی ( چون کودکان ممکن است بعداً حرف ها را کلمه به کلمه معنی کنند و همین، سبب انگیزش و تحریک جنسی زودرس آن ها شود.
2- رعایت پوشش مناسب در خانواده کمک شایانی به رشد طبیعی جنسی کودکان و پیشگیری از انحرافات اخلاقی در نوجوانی و جوانی خواهد داشت.
مراقبت از بچه ها در سنین بیداری جنسی باید بیشتر باشد
پوشش کودکان
در حدود 3 تا 4 سالگی کودکان دوست دارند بدن شان محرمانه باشد و از این که دیگران آن ها را عریان ببینند، احساس خجالت و شرم می کنند و دوست ندارند برهنه و عریان باشند. بنابراین لازم است که والدین این احساس را در فرزندشان تقویت کنند تا حجب و حیا و عفت در آن ها تقوت و بی پروایی جنسی در آن ها ضعیف شود. والدین، هنگام تعویض لباس کودکان 2 تا 3 ساله که کاملاً متوجه جنسیت خود شده اند، باید مواظب باشند که فرد دیگری، خصوصاً کودک دیگری، بدن برهنه او را نبیند. هم چنین باید به آن ها تأکید کرد که هیچ کس اجازه ندارد به قسمت تناسلی آن ها نگاه کند یا دست بزند. اگر سؤال کنند حتی پدر و مادر؟ باید به آنها توضیح داد، پدر و مادر فقط تا 5 تا 6 سالگی اجازه دارند داخل دستشویی و حمام و موقع عوض کردن لباس به آن نگاه کنند و بعد از این سن که توانایی حمام رفتن، دستشویی رفتن و تعویض لباس را مستقلاً پیدا می کنند، هیچ کس، حتی پدر و مادر هم اجازه ندارند قسمت تناسلی آن ها را نگاه یا لمس کند.
اجازه ندهید کودک تان لخت بخوابد
برخی والدین فقط به پوشش دختران حساسند و دختران را بیشتر از پسران می پوشانند و حساسیتی روی برهنگی پسران در سنین کودکی و حتی تا بلوغ ندارند که ممکن است باعث سرخوردگی جنسی دختران در بزرگسالی شود. توصیه می شود والدین، کودکان را همواره با لباس و پوشش هر چند بسیار کم مانند لباس زیر پبپوشانند تا به برهنگی عادت نکنند و حتی موقع خوابیدن هم نباید برهنه و بدون لباس به رختخواب بروند، چرا که تماس اندام و اعضا به همدیگر و تماس بدن برهنه به رختخواب، می تواند تحریک جنسی کودک را فراهم آورد.
رعایت نکات مهم هنگام رابطه زناشویی
* گاهی والدین به علل مختلف، مثل نداشتن اتاق خواب مجزا، محدودیت فضای خانه، داشتن بچه زیاد و شلوغ بودن خانه و گاه اهمال کاری و سهل انگاری، نمی توانند شرایط و محیطی امن و آرام برای روابط زناشویی خود فراهم کنند .
* برخی دیگر از والدین، کودکان شان را با عروسک اشتباه می گیرند و فکر می کنند، آن ها نه احساس دارند، نه می فهمند، نه می شنوند و نه می بینند. ولی کودکان نه کرند و نه کور. کودکان خیلی خوب احساس می کنند، خیلی خوب می فهمند، همه چیز را می بینند و خیلی خوب صداها را می شنوند و درک می کنند ،حتی اگر خواب باشند یا خود را به خواب زده باشند. هر چند کودکان دو ساله بیان خوبی ندارند و نمی توانند مسائل را توضیح بدهند ولی از حافظه ای قوی برخوردارند و همه مناظر، تصاویر و صداهای دور و بر خود را مثل یک دوربین و ضبط صوت، در ذهن و خیال خود ثبت می کنند .
* کودکان که نزد والدین می خوابند یا کودکانی که به علت بی مبادلاتی والدین و باز بودن در اتاق خواب، شاهد روابط زناشویی آن ها شوند، درباره روابط زناشویی پدر و مادر دچار ترس، نگرانی و اضطراب شدید می شوند، چرا که رابطه زناشویی را نوعی خشونت پدر علیه مادر تصور می کنند و فکر می کنند که پدر می خواهد با مادر دعوا کند یا آسیبی به او برساند.
* والدینی که در حضور کودکان و فرزندان خود روابط زناشویی انجام می دهند، نه تنها در حق آن ها خیانت بلکه بزرگ ترین جنایت را مرتکب می شوند، چرا که باعث تحریک و بیدار شدن زودرس غریزه جنسی کودکان و عامل تباهی و انحراف اخلاقی آن ها در آینده می شوند.