بعد از حدود یک ماه از بسته شدن مرزهای شهرهای غربی کشور و تعطیلی طولانی مدت بازار بانه و کوتاهمدت بازار شهرهای غربی دیگر کشور، بالاخره نمایندگان مجلس طرح حمایت از کولبران را بهطور جدی پیگیری و برای رفع مشکل آنها قدم برمیدارند.
به گزارش به نقل از روزنامه اعتماد، «رسول خضری» نماینده دوره نهم و دهم مجلس شورای اسلامی و عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه پیرانشهر و سردشت در استان آذربایجان غربی در گفتوگو با «اعتماد» از مسوولان فقط صداقت میخواهد. خضری میگوید: «مردمان این منطقه سالهای زیادی از مرزهای ما دفاع کردهاند. این مردم زحمتکش برای تامین معاش و گذران زندگی دست به انتخاب «کولبری» به عنوان شغل زدهاند. آنها از مسوولان حمایت و صداقت میخواهند.» این نماینده مجلس به نمایندگی از مردم این منطقه و خطاب به مسوولان تاکید میکند: «ما شغل نخواستیم، هفت میلیون نفر را بیکار نکنید.» او تصمیم غیرکارشناسی بستن مرزها را نامردی در حق مردم این منطقه میداند و مدعی است که مدتهاست برای رفع مشکل آنها تلاش میکند اما متاسفانه با وجود اینکه در حرف از حل مشکلات این مردم زیاد سخن میگویند، ارادهای عملی برای حل مشکل آنها وجود نداشته است.
طرح حمایت از کولبران در سه کمیسیون مجلس به تصویب رسیده. ادامه این روند چقدر زمان میبرد؟
این طرح را خیلی وقت است که دنبال میکنیم. الان 141 امضا از نمایندگان مجلس برای این طرح گرفتهایم. از قبل از تعطیلات هفته گذشته مجلس، این پیگیریها را داشتیم. سه کمیسیون اجتماعی، بهداشت و درمان و برنامه، بودجه و محاسبات مجلس خوشبختانه مواد مربوطه را مصوب کردند. قرار است دفاعیاتمان را در کمیسیون شوراها هم ارایه کنیم. کمیسیون اقتصادی میماند که جلسه آن هفته آینده برگزار میشود.
مواد این طرح چیست؟
این طرح 9ماده است که در خصوص ساماندهی معابر کولبری تنظیم شده است. این طرح مشکلات و مسائلی که در سه چهار استانی که مرز کولبری وجود دارد و هم بحثهای «ته لنجی» را مد نظر قرار داده است و بیشتر حول این قضیه است که ما بتوانیم مرزها و کولبران را به روش درست ساماندهی کنیم. به این موضوع که کولبران بارهای سنگینی برمیداشتند یا اینکه درآمدهای ناشی از این معابر به کجا میرفته. افرادی که مشغول به این کار هستند باید مرزنشین و عضو شهرهای مرزی باشند نه اینکه کسانی از جاهای دیگری بیایند و به نوعی سوءاستفاده شود. باید بتوان با ایجاد شغل مناسب این عزیزان را ساماندهی کرد. به واسطه اینکه اشتغالزایی در مرزهای ما ناقص و کم است، دولت باید تمهیداتی بیندیشد و ما هم به دولت کمک کنیم تا برای این افراد شغل و درآمد مناسب ایجاد شود. باید برنامهریزیای صورت بگیرد که هر سال ١٠ درصد از این افراد ساماندهی شوند نه اینکه دولت به شکل چکشی معابر را ببندد و باعث این سطح از اعتراضات و اتفاقات در مرزهای غربی کشور شود که معلوم نیست به کجا کشیده شود. به نظرم استانهای شمال و جنوب غربی و شرقی و هم خود جنوب، به نوعی با این مصوبه اشتباه و نسنجیده و نپخته دولت متاسفانه دچار مشکل بسیار جدی شدهاند.
بحث منطقه آزاد شدن برخی شهرهای مرزی غرب کشور مدتهاست که مطرح شده و خود مرزنشینان هم بسیار از این طرح استقبال میکنند.
بله. یکی از مواد همین است که اگر دولت میخواهد تمام معابر کولبری را به صورت درست ساماندهی کند، میتواند مناطق آزاد تجاری - صنعتی را به این مناطق که واقعا صادرات محور هم هستند، بیاورد. یکی از فلسفههای وجودی منطقه آزاد در اصل این بوده که صادراتمحور باشند و ارزآوری داشته باشند و بتوانند سرمایهگذار خارجی جذب کرده و بازارهای مشترک ایجاد کنند. هفته قبل چهار-پنج روز در کنفرانسی در کردستان عراق بودیم و خیلی از مسوولان در آن کنفرانس حضور داشتند. در آنجا هم از بحث منطقه آزاد صنعتی شدن بعضی از این شهرها استقبال شد. خصوصا سردشت و پیرانشهر که منتهیالیه مرزهای ما با استان عراق هستند. این بحث از طرف دولت اقلیم کردستان هم بسیار مورد استقبال واقع شد. درباره بحث کولبری هم مطرح کردند که به همان اندازه که این طرف بیکاری داری، آن طرف هم مشکل بیکاری و معیشت ایجاد شده است. یکی از مواد اصلی این طرح هم همین است. دولت چرا به این همه جاهایی که پتانسیل صادرات محور و ارزآوری دارد، مناطق آزاد نمیدهد ولی به جاهایی منطقه آزاد میدهدکه واردات محور هستند و کمر تولید داخلی را میشکند؟
فکر میکنید ارادهای برای تبدیل آن مناطق به منطقه آزاد وجود دارد؟
معاون اول رییسجمهور، آقای جهانگیری به این مناطق سر زدند و خیلی از منطقه آزاد شدنشان استقبال کردند. آقای لاریجانی هم سه بار به این مناطق آمدند. تمام وزرای اقتصادی؛ صنعت و معدن، جهاد و کشاورزی، اقتصاد، به این منطقه آمدند و اذعان کردند که بهترین مرز برای منطقه آزاد تجاری شدن است اما نمیدانم چرا در عمل عکس این عمل میکنند.
شرایط این طرح در مجلس به چه صورت است؟ نمایندگان با تصویب این طرح موافقند؟
در دولت قبل هم به این دلیل که مناطقی که لازم بود کم دیده شده بود، این طرح رد شد. من برای تبدیل سردشت و پیرانشهر به منطقه آزاد خیلی اصرار کردم، بازدید هم صورت گرفت اما نگذاشتند. ٨٥ درصد از مردم آن منطقه به آقای روحانی رای دادند اما او خلاف وعدههایش به این مردم حرکت میکند. این تصمیم باعث شده ٨-٧ میلیون مرزنشین بیکار شوند. این شعارهای ایجاد شغل فراگیر را فراموش کنید، نون این همه آدم را نبرید.
اگر دولت میخواهد تمام معابر کولبری را به صورت درست ساماندهی کند، میتواند مناطق آزاد تجاری - صنعتی را به این مناطق که واقعا صادرات محور هم هستند، بیاورد.