به گزارش خبرآنلاین به نقل از خبرگزاریها، محمد باقر نوبخت در نشست خبری هفتگی با اصحاب رسانه با اشاره به اینکه در بیانیه روز گذشته دولت (اینجا) با شفایت به نکات مندرج در بیانیه منتسب به مجلس خبرگان پاسخ داده شده است، افزود: فارغ از اینکه برجام تصمیم درستی بوده یا خیر باید بررسی کنیم که مراحل حقوقی خود را طی کرد یا خیر؟ یا اجماع صورت گرفت یا خیر؟ برجام در مجلس مراحل خود را طی کرد و بیانات رهبری به عنوان بایدها و نبایدها مورد توجه قرار گرفت. به سال 92 بازگردیم و ببینیم که این تصمیم باعث زیان برای کشور بود و یا از زیان جلوگیری شد؟
او به یادآوری شرایطی پرداخت که منجر به تصویب برجام شد. او یادآوری کرد که ایران با اتهام رژیم اشغالگر قدس رو به رو بود و آمریکا نیز از آن حمایت میکرد. به همین دلیل پرونده ایران به شورای امنیت رفت و کشورهای دوست ایران هم در آن ورود نکردند و تحریمها صورت گرفت و ایران ذیل فصل هفت قرار گرفتیم. در ادامه صنعت نفت، کشتیرانی و پتروشیمی تحت تحریم به خاطر یک اتهام واهی قرار گرفت. ما باید اقدام و اثبات میکردیم فعالیت هستهای ما صلحآمیز است تا تحریمها برداشته شد.شومن آنها در چند هفته گذشته حرفهایی زد آن زمان گفت، ما جواب همه این اتهامات را از مراجع رسمی آژانس گرفتیم.
سخنگوی دولت با اشاره به اینکه حتی قطعه به ما نمیفروختند، ادامه داد: اما ما بعد از شکست تحریم هواپیمایی نو هم خریداری کردیم. این که نظام بانکی ما سرمایهگذاری کرد و وارد مشکل شد با مانعگذاری آمریکا مشخص است. ما تا این مرحله کار درستی کردیم. هزینههایی که در زمان تحریم وجود داشت که باید پرداخت میکرد و من از گفتن آن پرهیز میکنم، اما چه کسی پرداخت میکرد؟ ملت باید هزینهها را پرداخت کنند.
وی با اشاره به اینکه برخی میخواستند ایران هم مثل آمریکا از برجام خارج شود، خاطرنشان کرد: اما مشاهده کردید که ما ماندیم و اتحادیه اروپا کنار ما ماند و این دستاورد بزرگی در عالم سیاست است. اگر منافع ما ایجاب کند خارج خواهیم شد و ما غنیسازی زیر 4 درصد را به 20 درصد و هر عددی میخواهیم میرسانیم، رسیدن به سال 92 و خواسته کسانی که دلشان برای تحریم تنگ است و همان کاسبان تحریم هستند کاری ندارد.
نوبخت تاکید کرد: ما توانستهایم نیک نامی جمهوری اسلامی ایران را در جهان ثابت کنیم، دنیا متوجه شد که ما دروغگو نستیم. قطعا تاریخ روحانی را تکریم خواهد کرد و مقام معظم رهبری به عنوان رهبری زیرک که رهنمودهایی فرمودند در جهان شناخته میشوند.
او در پاسخ به سوالی درباره قرار دادهای اروپایی و اخذ خسارت از آنان در قبال عدم اجرای برجام، گفت: این موضوع بسته به نوع قرار دادهای ما دارد. قطعا فشارها و مشکلاتی خواهد بود اما جمهوری اسلامی فلج نخواهد شد و مسائل را مدیریت خواهیم کرد و تدبیر و عقل این است که در شرایط سخت مدیریتها را داشته باشیم و همه کسانی که در دولت هستند در دوران دفاع مقدس فعال بودهاند و میتوانیم در هر شرایطی کشور را اداره کنیم و بگذریم و رویکرد ما اصلاحطلبانه و صلحطلبانه است.
دیگر سخنان سخنگوی دولت در این نشست را در ادامه بخوانید:
* شاهد جنایات رژیم صهیونیستی در نوار غزه بودیم. تاکنون 52 نفر به شهادت رسیدند و 2 هزار و 771 نفر مجروح شدند. جمهوری اسلامی ایران این جنایات را محکوم میکند و وجدان جهانیان نظارهگر این جنایات است؛ اما در عمل نسبت به حداقلهای حقوق بشر بیتفاوت هستند. از شورای امنیت سازمان ملل انتظار میرود که واکنش نشان دهد.
*5 میلیون دلار ثبت سفارش واردات شده است. بانک مرکزی در خصوص تحقق ارز با تغییر نرخ 4 هزار و 200 تومان برای هر دلار رقم مشابه را گزارش دادهاند. بیش از صد و سی میلیارد دلار در بازار رسمی مبادلات ارزی داریم. ما گزارشات را روزانه دنبال میکنیم مشکلی برای کالاهای اساسی نداریم و در بخش خدمات مشکل کوچکی داریم و پرداخت با همین نرخ 4 هزار و 200 میشود. در حال حاضر ارز مسافرتی به مقدار هزار یورو داده میشود آن هم برای مسافت دور و برای کشورهای همسایه 500 یورو است.
* از تولیدکنندگان دعوت به عمل آمد و مشورتهایی صورت گرفت. اگر کسی کالایش را از انبار بیرون نمیآورد، خلاف میکند. از پیش مصوبهای از سوی شورای عالی امنیت ملی هم داشتهایم. ما به کسبه خودمان اعتماد داریم. در این شرایط احتکار درست نیست و تحت هیچ شرایطی سامانه دقیق و درست واردات و صادرات را ترک نحواهیم کرد.
تاکید دوباره بر دلار 4200 تومانی
*{درباره بازار سیاه دلار که از میدان فردوسی به بانکها رسیده و جایگزینی یورو در مبادلات ارزی}: اگر بانک غیر از نرخ 4 هزار 200 ارز عرضه می کنند درست نیست و اگر موردی هم بود اطلاع دهید، ما نگاه نظارتی خود را داریم و چنین چیزی وجود ندارد .مبنای مبادلات ما اعم از طلا و یورو همه بر اساس برابری نرخ بین ریال و دلار 4هزار و 200 تومانی است.
* لایحه FATF هیچ ارتباطی به بازگشت تحریمهای ثانویه ندارد و ما برای مساله مقابله با پولشویی کار خودمان را ادامه میدهیم.
*{در خصوص کم آبی و انتقال آب از دریای عمان}: این مسئله از سالهای قبل وجود داشت و از آبشیرینکنها استفاده میکردیم. ستاری در این زمینهها گزارشاتی هم دادند. در استانها کارگروههایی هم شکل گرفته است و گزارشات هم ارائه شده است. استان به استان سفر میکنم و موضوع را بررسی میکنیم و در حال حاضر هم بررسی میشود که آب دریای عمان را به فلات مرکزی بیاوریم یا خیر .
* مصوبه مجلس راجع به عدم برگزاری افطاری از سوی دستگاهها درباره کارهای غیر ضروری بود که از بودجه انجام ندهیم و مصوبه درستی است. البته درخواستهای مکرری برای دیدار با رئیسجمهور و مراسم های افطاری وجود دارد که بخشهایی از آن در سفرهای استانی پاسخ داده میشود و بخشی دیگر بعد از ماه ماه مبارک اتفاق میافتد اما از منابع دولتی برای این کار استفاده نخواهیم کرد.
مدیران دو تابعیتی و حرفهای سربسته نوبخت
* مدیر دو تابعیتی نداریم و هر موردی هم که ثابت شد در این زمینه مطابق قانون رفتار می کنیم.
* {در واکنش به گزارش هیات تحقیق و تفحص از دو تابعیتیها در دولت که ادعا شده فرزندان وزرای خارجه، نفت و برخی از مشاوران و دستیاران رییس جمهور دو تابعیتی هستند}: ممکن است دامنه این نفحص به پسرخاله هم ربط پیدا کند! سربسته بگویم درباره آنها که عرق به کشور دارند و براساس دلسوزی عمل میکنند، برخی، بخشی از ابزارهایمان را سوزاندهاند. سربسته از این موضوع میگذرم. تنها بگویم زمانی که تحریم میشویم و مسیر رسمی جواب نمی دهد چکار باید کرد؟ بیشتر از این نمیگویم که من را هم نسوزانند! گاهی برخی افراد بخاطر جهل و کینه ای که نسبت به دولت دارند، حاضرند منافع ملی را هم از بین ببرند.
برجام براساس اعتماد به طرف مقابل امضا نشد
* برجام تمام مراحل قانونی و حقوقی خود را در داخل کشور طی کرد؛ چه در مجلس و چه نکاتی که رهبری مطرح کردند نیز رعایت شد. برای ارزیابی از درستی اجرای برجام باید شرایط سال 92 را ببنیم. در سال 92 ما در شرایطی بودیم که با یک اتهام واهی از سوی رژیم صهیونیستی کشور ما تحریم شد و حتی کشورهای دوست ایران نیز از ما دفاع نکردند. براساس یک اتهام واهی کشور دچار محاصره اقتصادی شد. آیا در آن مقطع دولت باید این محاصره اقتصادی را تایید می کرد یا در جهت رفع اتهامات وارده اقدام می کرد. اگر دولت هیچ اقدامی نمی کرد قطعا تاریخ ما را نمی بخشید. ما باید اثبات می کردیم که فعالیت هستهای ما نظامی نیست و این تایید را از آژانس گرفتیم. با برجام تحریمها علیه ما رفع شد هرچند مشکلاتی از قبیل ارتباطات بانکی باقی ماند. اما ایران از محاصره اقتصادی خارج شد.
* برجام اقدام درستی بود که از سوی دولت انجام گرفت. در شرایط تحریم این ملت بود که باید هزینه سنگینی می پرداخت. دولت را وادار نکنید برخی مسائل را بیان کند، چرا ما را وادار می کنید که حرفهایی بزنیم که موجب سوءاستفاده دشمن شود.
* برجام براساس اعتماد به طرف مقابل امضا نشد، تصویب برجام کار سختی بود. این سند باید به امضای هفت کشور میرسید. ما هر آنچه که توانستیم در برجام انجام دادیم و آن را در مذاکرات گنجاندیم.
*رهبری بارها از رهبران دیپلماسی ما به نیک نامی یاد کرده اند. ما در برجام چیزی از دست ندادیم بلکه منافع زیادی به دست آوردهایم. تاریخ هم دکتر روحانی را تکریم میکند به خاطر شجاعت و خدمت به مردم. رهبر انقلاب هم به عنوان یک رهبر زیرک و بصیر همیشه مورد احترام جامعه و تاریخ خواهد بود.
تحریمها موجب تسلیم یا فلج شدن کشور نمی شود
*اگر اروپا تضمین دهد که بدون هراس از تحریمهای ثانویه آمریکا، از برجام پشتیبانی کرده و منافع ما در برجام تامین می شود، ما می توانیم برجام را ادامه دهیم، اما اگر منافع ما تامین نشود، ضرورتی نمی بینیم که برجام را ادامه دهیم. ما برای شرایط فعلی و حتی شرایط همراهی اروپا با آمریکا و خروج آنها از برجام، سناریو و برنامه داریم. مصارف و مخارج کشور، نحوه هزینهکردها و وظایف هر دستگاه را مشخص کردیم و امسال با مدیریت تخصیص بدون کسری بودجه سال را به پایان می بریم.
*با وضع مجدد تحریمها، ممکن است سختیهایی در کشور ایجاد شود ولی این تحریمها موجب تسلیم یا فلج شدن کشور نمی شود و دولت شرایط را مدیریت میکند.
* رئیسجمهور رسما و صریحا نظر خود را درباره برجام اعلام کردند. موضع دولت هم کاملا مشخص است. آمریکا می خواست ما بلافاصله از برجام خارج شویم تا اجماع جهانی علیه ما ایجاد کند اما اکنون این اجماع جهانی علیه آمریکا ایجاد شده است.
مردم پشت رئیسجمهور خود هستند/ برخی از پشت به ما خنجر نزنند
*{درباره تخریب های علیه دولت به بهانه برجام و مطرح شدن این مسائل در شورای عالی امنیت ملی}: این مسائل در حوزه شورای عالی امنیت ملی نیست. افکار عمومی ما به رغم تخریبهایی که انجام می شود به خوبی در انتخابات سال گذشته خادمین خود را تشخیص داد و مردم پشت رئیسجمهور خود هستند.آنقدر مشکلات وجود دارد و ما خود را باید برای هر شرایطی آماده کنیم و دیگر وقتی نداریم از یکسو با دشمنان برخورد کنیم و از سویی به دوستان خود نگاه داشته باشیم تا از پشت به ما خنجر نزنند.
27214