اسدالله قرهخانی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به نتیجه اجلاس اوپک، بیان کرد: اجلاس اوپک از ماهها قبل زمانی که آمریکا از برجام خارج شد تولید نفت ایران را نشانه گرفته بود. از آنجا که تولید نفت ایران یک میلیون بشکه در روز است اگر از بازار نفت خارج شود خلاء ایجاد خواهد شد و اسباب افزایش قیمت نفت را فراهم میکند که به دنبال آن قیمت بنزین هم در اروپا و هم در آمریکا افزایش مییابد لذا اعتراضهایی را در پی خواهد داشت. برای اینکه این اتفاق نیفتد رایزنیهایی صورت گرفته بود تا اینکه در اوپک افزایش تولید اتفاق افتد و جایگزین تولید ایران شود و ما دیدیم که عربستان و روسیه اعلام کردند که آمادگی دارند یک میلیون افزایش تولید داشته باشند.
وی در ادامه بیان کرد: در جلسه اوپک ابتدا بنا بر این بود که افزایش تولید اتفاق افتد، اما با رایزنی که وزیر نفت به اتفاق نمایندگان مجلس و تیم دیپلماسی ایران داشت این هدف محقق نشد و دیدیم که در قطعنامه پایانی همانطور که اعلام شد افزایش تولید اتفاق نخواهد افتاد.
قره خانی تصریح کرد: در نوامبر سال 2016 در اجلاس اوپک قرار بر این شد که اعضای اوپک و غیراوپک روزانه یک میلیون و 800 هزار بشکه کاهش تولید داشته باشند و همه نیز بر این امر متعهد ماندند اما این کاهش تولید در یک میلیون و 800 هزار بشکه در روز متوقف نماند و بعضی از کشورها نتوانستند سهمیه خود را تولید کنند و حدود 600 یا 700 هزار بشکه بیشتر از یک میلیون و 800 هزار بشکه در روز کاهش تولید نفت اتفاق افتاد و در نهایت به جای اینکه صددرصد کاهش تولید اتفاق افتد حدود 150 درصد کاهش تولید ناخواسته به عمل آمد.
وی افزود: ایران نیز در جلسه اوپک پیشنهاد داد به جای اینکه افزایش تولید اتفاق افتد کشورها تولید خود را به همان سهمیهای که در اجلاس 2016 تعیین شده بود، برسانند یعنی 500 یا 600 هزار بشکهای را که بیش از یک میلیون و 800 هزار بشکه در روز کاهش داده بودند جبران کنند و به اندازه سهمیه خود تولید داشته باشند. پیشنهاد ایران در اجلاس رای آورد فقط یک تفاوتی در پیشنهاد ایران ایجاد شد، کشورهایی که نمیتوانند به اندازه سهمیه تعیین شده خود تولید کنند این اختیار را دارند که سهمیه خود را به کشورهای دیگر به طور موقت واگذار کنند و به محض اینکه توان تولید را پیدا کردند این مقدار را خود تولید کنند.
قرهخانی تصریح کرد: بر اساس تعهد قبلی اعضای اوپک، روزانه باید یک میلیون و 800 هزار بشکه تولید نفت کاهش مییافت و همچنان همه کشورها بر این امر متعهد هستند و مابقی کشورهایی که بیشتر از این میزان کاهش تولید داشتند بر اساس تصمیم اوپک نبوده بلکه آنها خود مشکل تولید داشتند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا با بازگرداندن تحریمها در شش ماه آینده علیه ایران، جایگاه ایران تضعیف خواهد شد؟ بیان کرد: قطعا تحریمها بر روی جایگاه نفت ایران تاثیرگذار خواهد بود که این امر به تحریمهای آمریکا و مباحث مالی بر میگردد. بعضی از کشورها از لیست صادرات ما خارج میشوند و یا سقف واردات خود را کاهش میدهند و ما باید به دنبال بازارهای جدید باشیم و با انتخاب بیشتری حرکت کنیم تا بتوانیم با تحریمهای آمریکا مقابله کرده و تولید خود را حفظ کنیم تا آسیبی در این زمینه به اقتصاد ما وارد نشود.
سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس خاطرنشان کرد: اگر در جلسه اوپک افزایش تولید اتفاق میافتاد قطعا بازار متلاطم میشد اما ما امروز اضافه تولیدی نخواهیم داشت و تنها 500 یا 600 هزار بشکه در روز در صورت توانایی کشورهایی که تاکنون این قابلیت را نداشتند اتفاق خواهد افتاد که آن هم بعید میدانم این اتفاق بیفتد، اما ما در آینده با تحریمهای آمریکا مواجه هستیم و تحریمهای مالی و بانکی آمریکا حتما آثار و تبعات خاص خود را خواهد داشت. ما باید بایستیم و با تدابیر بیشتر وارد این کارزار شویم تا اقتصاد ما آسیب نبیند.