به گزارش ایسنا، در مراسم نشست نقد و بررسی مستند ورای صلح و جنگ که جمعی از آزادگان و فعالان فرهنگی حضور داشتند رضا عسگرلو کارگردان وتهیه کننده این مستند در سخنانی یاد آور شد: موضوع آزادگان در مستندی 30 دقیقهای نمیگنجند. این مستند 14 قسمت دارد و سالها پیش کار ساختش را با صدا و سیما مصوب کردیم اما در وسط کار بعد از هماهنگیهایی که با صلیب سرخ انجام شده بود به دلیل تغییر مدیریتها در کشور برنامه تغییر کرد.
در بخش دیگر این نشست سراطی مشاور فیلم مستند «ورای صلح و جنگ» با اشاره به هدف از تولید این مستند خاطر نشان کرد: ما نمیخواهیم در این مستند از سختیها سخن بگوییم اگر چه 10 سال اسارت سختی داشت اما برای ما برکاتی به همراه داشت. ما میخواهیم به نسل جوان و عزیزانی که در میدان اسارت نبودند پیامی برسانیم.
وی افزود: ما شاگردان و پیروان مکتبی هستیم که در تنگناها برای ما راهگشا بوده است. ماتوانستیم در دوران اسارت سختیها را به لطف همدلی و هم اندیشی تحمل کنیم. در دوران اسارت مرحوم ابوترابی فرد جملهای داشت و میگفت: «پاک باش و خدمتگزار.»
این آزاده با اشاره به دستاوردهای دوران اسارت گفت: ما در اردوگاههای بی سواد نداشتیم و حتی گاها وقت کم میآوردیم ساخت این محیط به واسطه مدیریت حاج آقا ابوترابی و مکتب اسلام بود. امیدواریم در جامعه از مدیرتی که در دوران اسارت داشتیم الگو بگیریم.
در ادامه این نشست محمدرضا عباسیان مجری طرح فیلم مستند ورای صلح و جنگ یاد آور شد: تولید این فیلم مستند در خارج از ایران سه ماه زمان برده است و پلانهای متعدد و بی نظیری را ضبط کردهایم که در بخش های دیگر مستند به نمایش در میآید. بسیاری از پلانها که ضبط شده است هنوز به مرحله تدوین نرسیدهاند. گروههای ما به سوئیس ، فرانسه نیز اعزام شدهاند و توانستهایم گنجینه عجیب و غریبی از مسائل مرتبط با اسرا و آزادگان را جمع آوری کنیم .
وی ادامه داد: کار فیلمبرداری مستند ورای صلح در جنگ سال 96 انجام شد. ما مکانهایی را رفتیم که هیچ ایرانی پایش را نگذاشته است و به اسنادی از صلیب صلح دست یافتهایم که برای مخاطبان بسیار جذاب خواهد بود.
به گزارش ایسنا، در بخش دیگر این مراسم سید یاسر ابوترابی فرد فرزند مرحوم حجتالاسلام علی اکبر ابوترابی فرد در سخنانی بیان کرد: زمانی که آزادگان به میهن بازگشتند آنها همچون باران بر خاک ایران نازل شدند و همزمان با دورانی که مرحوم ابوترابی فرد درگذشتند رضا عسگرلو در پی تولید مستندی با عنوان «سکوت» بود. عنوان این مستند بسیار عمیق و با مفهوم است. چرا که اسارت یک اتفاق درد آور است و خدا نکند که بر سر کسی بیاید.
وی ادامه داد:ما توانستیم از این عنصر منفی مکتب جدیدی را بسازیم. عنوان « آزاده» در مکاتبات سال 1369 ایجاد شد. با وجود تمام فعالیتهایی که انجام دادهایم اما همچنان اسیر یک عنصر ناشناخته در جامعه ما شناخته میشود.
در ادامه این نشست، دکتر علی داعی پژوهشگر و محقق حقوق جنگ یادآور شد: 30 دقیقه مستندی که به نمایش درآمد نشان میدهد که چه زحمتهایی برای تولیدش کشیده شده است. متاسفانه ما در کشور برای مستندسازی ارزش قائل نیستیم این در حالی است که در کشورهای دیگر برای این که وقایع در حافظه تاریخی جامعه پاک نشود از ابزار مستندسازی استفاده میکنند.
وی ادامه داد:در مستند ورای صلح و جنگ در همان ابتدا با جملهای مواجه میشویم که بسیار تاثیرگذار است.« هیچ کسی صلح را درک نمیکند مگر آنکه جنگ را تجربه کرده باشد.» این جمله در مقدمه مستند باید مورد توجه همه ما قرار بگیرد.
در پایان این مراسم حسین سلطانمحمدی از آزادگان و منتقدان سینما بیان کرد: باید به چند نکته اشاره کنم نخست این که این فیلم مستند نیاز دارد که گستره جغرافیایی اردوگاههایی که رزمندگان ایرانی در آن اسیر بودند را به تصویر بکشد. موضوع دوم اشاره به شیوه مدیریت حاج آقا ابوترابی فرد است.
وی ادامه داد:مساله دیگر با توجه به این که زبان اصلی این مستند انگلیسی است باید بدانیم که مخاطب فیلم چه کسی است آن را مخاطب ایرانی میخواهد ببنید یا خارجی. و اگر مخاطب خارجی است باید تغییراتی در زیر نویسهای این مستند اعمال کنیم.
این منتقد گفت: همچنین باید از گنجینههای صلیب سرخ بهره ببریم. اگر چه در رادیو و تلویزیون دربارهی اسرا صحبت شده است اما موضوع اسرا بسیار فراتر و گسترده است و نیازمند شرح مفصلی است.
به گزارش ایسنا، فیلم «ورای صلح و جنگ» مستندی 30 دقیقهای به کارگردانی و تهیه کنندگی رضا عسگرلو در کشورهای سوئیس و فرانسه تصویربرداری شده است و در کنار پرداختن به شخصیت حجت الاسلام علی اکبر ابوترابی فرد ، تاثیرگزاری او بر ماموران صلیب سرخ و نقش اندیشه اسلامی -ایرانی رادر صلح جهانی و حقوق بینالمللی بشر دوستانه مورد بررسی قرار داده است.