از ایبوبروفن بیشتر بدانید (۲)

نکته بسیار مهم در مورد مصرف بروفن این است که اگر دچار بیماری دیگری هم هستید و به طور مرتب داروهای خاصی مصرف می‌کنید، حتما به پزشک بگویید.

از ایبوبروفن بیشتر بدانید (2)

عوارض بروفن با شیوع کمتر

در صورتی که با مصرف بروفن بینایی‌تان تغییر کرد یا جاهایی از بدن‌تان بی‌دلیل کبود شد، یا خونریزی کرد، حتما پزشک‌تان را مطلع کنید.

عوارض جدی‌تر

اگر پس از خوردن بروفن دچار یکی از عوارض جانبی زیر شدید، در کوتاه‌ترین زمان به یک مرکز درمانی مراجعه کنید:  معده‌درد شدید  ورم دست‌ها یا پاها  اضافه وزن ناگهانی و بی‌دلیل  زنگ زدن گوش‌ها     

عوارض نادر ولی خطرناک

اگر با خوردن این قرص دچار حالات زیر شدید بی هیچ معطلی پزشک را در جریان بگذارید و اگر به او دسترسی ندارید، به یک کلینیک مراجعه کنید:  تغییر در حجم ادرار  سردرد بسیار شدید  سفتی گردن

 تغییرات خلقی یا روانی  گلودرد یا تب مداوم

ایبوبروفن به ندرت ممکن است باعث خونریزی معده یا روده شود؛ ولی اگر دیدید که مدفوع‌تان سیاه شده، معده یا شکم‌تان مدام درد می‌کند و استفراغی دارید که شبیه دانه‌های قهوه است، بی‌درنگ مصرف دارو را قطع کنید و خود را به پزشک برسانید. ایبوبروفن در موارد بسیار نادری باعث نارسایی جدی و مرگبار کبدی می‌شود. بروز حالات بسیار نادر ولی خطرناک زیر می‌تواند نشانه‌هایی از آسیب کبدی باشد که بدون شک نیاز به مداخله پزشکی دارد:

 زرد شدن چشم و پوست  ادرار تیره  خستگی شدید غیر‌طبیعی

واکنش آلرژیک

 واکنش آلرژیک به این دارو بسیار نادر است؛ ولی اگر با مصرف آن بدن‌تان خارش گرفت، روی پوست‌تان دانه‌ها و لکه‌های قرمز (راش) ظاهر شد، بدن‌تان ورم کرد یا به شدت احساس گیجی کردید و تنگی نفس داشتید، فورا خود را به نزدیک‌ترین اورژانس برسانید.

بیماری‌های دیگر

نکته بسیار مهم در مورد مصرف بروفن این است که اگر دچار بیماری دیگری هم هستید و به طور مرتب داروهای خاصی مصرف می‌کنید، حتما به پزشک بگویید. این مطلب به خصوص درباره ابتلا به بیماری‌های مزمنی که درمان قطعی ندارند و باید برای کنترل آنها تا آخر عمر دارو بخورید، اهمیت بیشتری دارد.

زیرا جدا از عوارض جانبی خود دارو، تعدادی از داروها هم هستند که با بروفن تداخل دارند و مصرف هم‌زمان آنها می‌تواند باعث بروز پیچیدگی‌هایی شود. اگر از داروی گیاهی استفاده می‌کنید یا مکمل غذایی می‌خورید هم پزشک را در جریان بگذارید.

تداخلات دارویی با ایبوبروفن

نکاتی که درباره عوارض جانبی داروها گفته شد، درباره تداخلات دارویی هم صدق می‌کند. به این معنا که اگر نام دارویی در این فهرست باشد، حتما و در صد در صد موارد باعث وخامت اوضاع بیمار نمی‌شود. این تداخلات دارویی هم پس از مدت‌ها مطالعه شناخته شده‌اند و باز هم بروز آنها در بیماران مختلف متفاوت است.

داروهایی که ممکن است با بروفن تداخل داشته باشند

استامینوفن، انالاپریل، هپارین، انسولین، لیتیم، فنی توئین، سیتالوپرام، فلوکستین، ایندومتاسین، دیگوکسین و تعدادی دیگر. عده زیادی از مردم این داروها را می‌خورند و باز هم تاکید می‌کنیم که مبادا با خواندن این فهرست داروی خود را قطع کنید یا دیگر هرگز بروفن نخورید و وحشت کنید!

تنها پزشک با توجه به همه شرایط فیزیکی و روانی شما می‌تواند تشخیص دهد که مصرف بروفن با کدام یک از داروهای فوق و مانند آنها برای شما خطرناک است. پس به او اعتماد کنید. یافته‌های منتشرشده از تحقیقات گوناگون که در مقالات و اینترنت می‌خوانید، در حالات کلی صدق می‌کنند و نمی‌توان آنها را برای همه بیماران تعمیم داد و درست دانست.

برخی بیماران خاص و مصرف بروفن

مبتلایان به بیماری‌های قلبی، نارسایی‌های مادرزادی قلب، پر‌فشاری خون، اختلالات تیروئید، دیابت، گلوکوم (آب سیاه) یا بزرگی پروستات باید حتما درباره وضعیت خاص خود و داروهایی که می‌خورند، با پزشک صحبت کنند تا او درباره تجویز بروفن بهتر تصمیم‌گیری کند.

بالا رفتن سطح پتاسیم خون با مصرف بروفن

گاهی اوقات سطح پتاسیم خون برخی بیماران با خوردن داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی، مانند بروفن، بالا می‌رود. بیشتر کسانی که به این عارضه دچار می‌شوند، کسانی هستند که سن‌شان بالاست یا دیابت یا نارسایی کلیه دارند. خوردن بعضی داروها هم می‌تواند خطر بالا رفتن سطح پتاسیم خون را با مصرف بروفن افزایش دهد.

بارداری و مصرف بروفن

به طور کلی و در شرایط ایده‌آل همه پزشکان توصیه می‌کنند که زنان باردار در طی 9 ماه بارداری هیچ دارویی نخورند و رعایت این نکته در سه‌ماهه نخست اهمیت بیشتری دارد؛ ولی اگر خوردن دارو اجتناب‌ناپذیر باشد، هیچ کس بهتر از پزشک متخصص نمی‌تواند آن را برای بیمار تجویز کند.

در مورد ایبوبروفن مطلبی که تقریبا همه پزشکان بر آن توافق دارند این است که در سه‌ماهه سوم بارداری، به خصوص پس از 32 هفتگی، ایبوبروفن نخورید. پیش از 32 هفتگی و به ویژه در سه‌ماهه اول بارداری هم که اعضای جنین در حال شکل‌گیری هستند و جنین بیش از مواقع دیگر آسیب‌پذیر است.

خوردن این دارو خالی از اشکال نیست؛ زیرا در هیچ منبعی به طور قطع بی‌خطر بودن ایبوبروفن برای جنین در این سه ماه ذکر نشده است، البته خطرناک بودن آن هم به طور قطع ثابت نشده و در واقع صد درصد نمی‌توان گفت که برای جنین ضرر خواهد داشت یا خیر. بسیاری عقیده دارند که بین حدود 8 هفتگی تا 32 هفتگی مصرف دوز‌های پایین از این دارو (بین 200 تا 400 میلی‌گرم) و به مدت بسیار کوتاه، خطر کمتری دارد.

در هر حال با وجودی که شواهد واضح و قطعی درباره ایمن یا خطرناک بودن مصرف بروفن در بارداری وجود ندارد، ولی توصیه پزشکان پرهیز از خوردن این قرص به دفعات زیاد در حاملگی است. مثلا برای سردرد‌های مزمن که تحمل‌شان خیلی سخت نیست، سراغ بروفن نروید.

برای خواندن بخش اول- از ایبوبروفن بیشتر بدانید- اینجا کلیک کنید.

برای خواندن بخش سوم- از ایبوبروفن بیشتر بدانید- اینجا کلیک کنید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر