نکته1- در مواردی که دردکمر، با ایجاد علایم عصبی همراه است، بهتر است انجام عمل جراحی در اسرع زمان، صورت گیرد، زیرا مشاهده شده است در مواردی که در بیمار اختلال عصبی و نقص عصبی ناشی از دیسک کمر مستقر شده باشد، ممکن است پس از گذشت زمان، انجام عمل جراحی در بهبود نقص عصبی تاثیرگذار نباشد.
نکته 2- یکی دیگر از مواردی که باعث انجام عمل جراحی در بیماران مبتلا به دیسک کمر میشود وجود سندرم حاد دم اسب است، در این حالت درد حاد دیسک کمر در فاصله کوتاهی ایجاد شده، این درد به ناحیه پاها منتشر میشود، معمولا بیماران از فلج نسبی یا کامل یک یا دو پا، شکایت دارند، دچار اختلال حسی به صورت حاد شده، از درد شدید کمر شکایت دارند.
وجود این موارد، جزء اورژانسهای پزشکی است که به دلیل اختلال حسی- حرکتی دچار پارگی حاد دیسک شده، درمان جراحی است، در مواردی که در سندرم حاد دم اسب، عمل جراحی انجام نگیرد، ممکن است منجر به آسیب رسیدن به اعصاب شده و عمل جراحی دیرهنگام، اثرات لازم را نخواهد داشت.
دوره درمان طبی در بیماران چند روز است؟
در مورد طول مدت درمان و استراحت بیماران در کلیه کتب پزشکی اختلاف نظر وجود دارد، در برخی موارد، مدت زمان 72 ساعت را کافی میدانند، یعنی اگر در بیمار با استراحت به مدت 72 ساعت، بهبودی لازم حاصل نشد، احتمال بهبودی در ساعت بعدی کمتر است.
ولی در حال حاضر توافق عمومی بر میزان استراحت در بیماران مبتلا به دیسکوپاتی، حداقل 10 روز است البته منظور از این اقدام، استراحت در بستر، کاهش تحرکات فیزیکی است.
درمان دارویی در بیماران
دیسکوپاتی، درمان دارویی ویژهای ندارد، ولی به دلیل وجود درد حاد و وجود اسپاسم عضلانی همراه، معمولا اساس درمان در این بیماران استراحت است، داروها به عنوان کمکی در این مورد، استفاده میشوند. استفاده از داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی کاربرد دارد. در استفاده از این داروها به علت ایجاد عوارض گوارشی، دوزهای متغیری تجویز میشود.
عوامل تشدید کننده دیسکوپاتی کدام است؟
مصرف سیگار در تشدید این بیماری به اثبات رسیده است. با توجه به اینکه دیسک کمر فاقد عروق خونی است، از طریق دیفیوژن تغذیه دیسک انجام میگیرد و بخش عمده مواد مغذی و آب از طریق (endplate) مهرههای مجاور صورت میگیرد.
به اثبات رسیده است، عروق ریزی که از ناحیه مهره به endplate ختم میشود این عروق قادرند مواد مغذی را از طریق انتشار به دیسک سالم انتقال دهند، با مصرف سیگار، کالیبر عروق دچار تنگی میشود. بنابراین در مبتلایان به این بیماری سابقه مصرف سیگار نیز گزارش شده است، خصوصا در بیمارانی که به دلیل وجود دیسکوپاتی تحت انجام عمل جراحی قرار گرفتهاند، بر عدم استعمال دخانیات تأکید میشود.
پیشگیری
ساختار بدنی مناسب و توان عضلانی افراد در پیشگیری از ابتلا به دیسک کمر بسیار مناسب است. بنابراین انجام ورزشهای مناسب، جهت ایجاد عضلات مناسب از موارد بسیار کمک کننده در پیشگیری از ابتلا یا شدت یافتن دیسک کمر میباشد.باید توجه داشت در افرادی که دچار چاقی خصوصا در ناحیه کمر و شکم، شکم برآمده و انحنای مهره کمری دارند، تشدید دیسکوپاتی کمر، مشاهده میشود.
اصولاً رعایت رژیم غذایی سرشار از ویتامین و مواد مغذی و مواد معدنی لازم از جمله کلسیم برای استقامت تمامی مفاصل و اصولا دیسک ضرورت دارد.
برای خواندن بخش اول- تشخیص و درمان دیسک کمر- اینجا کلیک کنید.