ماهان شبکه ایرانیان

راه‌های مقابل با مشکلات گوارشی (۲)

زنجفیل و یا نعناع بخورید. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که زنجفیل و نعناع در درمان تهوع ناشی از بارداری و شیمی‌درمانی بسیار مؤثرند.

راه‌های مقابل با مشکلات گوارشی (2)

 

سعی کنید هر دو تا سه ساعت یکبار ماده غذایی سبکی همچون نان خشک ساده و یا غلات خشک و یا چوب شور بخورید آنها را کنار تخت خود قرار دهید و هنگامی که صبح یا اواسط شب احساس تهوع کردید، مقداری از آن را میل کنید. نشاسته موجود در این غذاها به جذب اسید معده کمک می‌کند. میوه‌های یخ‌زده نیز گزینه خوبی هستند. کربوهیدرات‌های ساده به راحتی هضم می‌شوند.

زنجفیل و یا نعناع بخورید. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که زنجفیل و نعناع در درمان تهوع ناشی از بارداری و شیمی‌درمانی بسیار مؤثرند. مواد غذایی ترش نیز به درمان تهوع کمک می‌کنند. شاید به همین دلیل باشد که اکثر خانم‌های باردار هوس خوردن لیمو ترش می‌کنند.

شواهد قوی وجود دارد که طب فشاری نیز تهوع را درمان می‌کند و فشار سه منطقه از بدن نیز مفیدتر از سایر قسمت‌های بدن است که عبارتند از: 5 سانتی‌متر بالای مچ دست روی بازو، پشت دست بین انگشت شست و انگشت اشاره ودر آخر تحریک میان انگشت دوم و سوم پا. فقط کافی است این قسمت‌ها را سه تا پنج دقیقه فشار دهید.

در مواردی که تهوع ناشی از افزایش ترشح اسید یا التهاب معده است، باید با تجویز پزشک از داروهای کاهنده اسید معده استفاده کرد.

سوزش معده

برای پیشگیری از ابتلا به سوزش معده سه وعده غذای بزرگ خود را به پنج وعده غذای کوچک تقسیم کنید تا از ایجاد فشار ناگهانی به معده و ترشح زیاد اسید معده جلوگیری شود. اگر مستعدابتلا به سوزش معده هستید، از مصرف نعناع، شکلات و کافئین خودداری کنید. نعناع عضلات را شل می‌کند و باعث آروغ  زدن می‌شود و طی این فرایند متأسفانه احتمال ابتلا به سوزش معده و حرکت اسید معده بیشتر می‌شود.

شکلات و کافئین نیز تأثیری مشابه دارند. از خوردن غذاهای پر چرب مثل گوشت و یا پنیر چرب نیز خودداری کنید، چرا که هضم آنها سخت است و احتمال سوزش معده را افزایش می‌دهند. برای کاهش سوزش معده، خوردن ریحان، هل، زردچوبه، دارچین و رزماری توصیه می‌شود. داروهای آنتی‌اسید نیز به درمان سوزش معده کمک می‌کنند.

شربت‌های آنتی‌اسید سریع‌تر تأثیر می‌گذارند، ولی تأثیر داروهای جویدنی بیشتر و ماندگاری آنها طولانی‌تر است. اگر زیاد دچار سوزش سردل می‌شوید، از یکی از مسدودکننده‌های مانند هیستامین استفاده کنید که با کاهش هیستامین ترشح اسیدمعده را کاهش می‌دهد. شیرین بیان خواص ضدالتهابی دارد و باعث کاهش اسید معده می‌شود، اما به دلیل احتباس آب و افزایش فشار خون نباید در افراد مستعد یا مبتلا به فشار خون بالا استفاده شود.

از خم شدن بیش از حد نیز خودداری کنید و حداقل دو ساعت قبل از خواب از خوردن غذا خودداری ورزید. پس از غذا نیز دراز بکشید؛ به گونه‌ای که سر شما حداقل 15 سانتی‌متر بالاتر از بدن قرار داشته باشد تا از بازگشت اسیدمعده و سوزش جلوگیری شود.

نفخ معده و روده

از مصرف مواد غذایی که سخت هضم می‌شوند، خودداری کنید و یا مصرف آنها را کاهش دهید. مواد غذایی همچون لبنیات، شیرین‌کننده‌های مصنوعی و سبزیجاتی همچون لوبیا، کلم بروکلی و پیاز حاوی قند طبیعی به نام «Pligasacoham» هستند که شکستن آنهادر معده به سختی انجام می‌شود. از نوشیدن نوشابه‌های گازدار نیز بپرهیزید که اساساً با ورود حباب‌های کوچک به طور مستقیم به درون معده باعث نفخ می‌شوند.

کاهش مصرف نمک 

مصرف نمک را نیز محدود کنید، زیرا نمک رطوبت بدن را جذب می‌کند و هر چقدر مقدار نمک در بدن بیشتر باشد، بدن آب بیشتری را در خود حفظ می‌کند. خوردن غذای سبک سبوسدار همچون یک سیب نیز مفید خواهد بود. به عنوان درمان جایگزین می‌توانید از آب آلبالو و یا چای سبز استفاده کرده و یا با مصرف یک دیورتیک ملایم از تجمع مایع اضافی داخل بدن خلاص شوید.

خوردن کپسول نعناع قبل از غذا خوردن نیز مانع از نفخ معده می‌شود. قرص نعناع از مصر باستان برای انواع مشکلات معده، از تهوع گرفته تا اسهال تجویز می‌شده است. به نظر می‌رسد که نعناع عضلات دستگاه گوارش را شل می‌کند و علائم بیماری‌های گوارشی را کاهش می‌دهد.

مطالعات در آلمان نشان می‌دهد که مصرف کپسول 180 تا 200 میلی‌گرمی نعناع، درد و نفخ معده را در 58 درصد از داوطلبان کاهش می‌دهد. ورزش نیز گاز معده و نفخ را درمان می‌کند. البته هیچ‌گاه با شکم پر، ورزش نکنید. با تعریق بدن در حین ورزش نمک و مایعات اضافی بدن دفع می‌شود. نفخ معده می‌تواند نشانه‌ای از ابتلا به التهاب معده یا عفونت هلیکوباکترپیلوری باشد که قابل درمان هستند.

نفخ روده می‌تواند نشانه‌ای از مصرف غذای آلوده باشد که به همین دلیل باید از مصرف غذاهای آماده پرهیز کرد و در رستوران‌های قابل اطمینان از نظر بهداشتی غذا خورد. یکی دیگر از علل نفخ روده، سندرم روده تحریک‌پذیر است که در آن حرکات روده به دلایل کم شناخته شده‌ای دچار بی‌نظمی می‌شود. در این بیماران سطح استرس بالا است و مشخص شده که با بهبود وضعیت روانی، علایم گوارشی نیز کاهش می‌یابد. 

 

 

برای خواندن بخش اول- راه‌های مقابل با مشکلات گوارشی- اینجا کلیک کنید.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان
تبلیغات متنی