
حجتالاسلام والمسلیمن محمد سلیمی، عضو حقوقدان شورای نگهبان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) گفت: زمانی که به تاریخ و سیره خود ائمه اطهار(ع) و همچنین روایات بسیار فراوانی که در این باب از ایشان به ما رسیده است، توجه میکنیم اصرار و تاکید آنها بر بزرگداشت و زنده نگهداشتن عزای سیدالشهداء(ع) و همچنین تشویق مردم برای این امر بسیار مشهود است. همچنین این سیره به بزرگان دین و علما نیز سرایت کرده است و بزرگان نیز توجه و دقت ویژهای به این امر داشتند و تلاش فراوانی کردند که هم این سیره حفظ شود هم از ارزش و اهمیت آن کاسته نشود.
معرفتافزایی در مجالس عزاداری جامعه را در مقابل مشکلات مصون میکند
وی افزود: اما آنچه برای حفظ این امر مهم لازم و ضروری به نظر میرسد این است که همه محبین و علاقهمندان به اهل بیت(ع) و امام حسین(ع) باید به فلسفه و حکمت قیام ایشان معرفت داشته باشند. وقتی معرفت برای عزاداران حسینی(ع) از طریق همین مجالس عزا و خطابه حاصل شود، در حقیقت فلسفه و حکمت قیام عاشورا و نهضت حسینی (ع) محقق شده است؛ بنابراین هر چقدر افراد جامعه و عزاداران به صورت عمیق و ژرف با این نهضت آشنا شوند، ماندگاری این نهضت و آثار آن در جامعه بیشترخواهد بود و فلسفه نهضت میتواند جامعه را از بسیاری از مشکلات مصون کند.
عضو شورای نگهبان اظهار کرد: از طرفی دیگر یکی از مهمترین آسیبهایی که ممکن است دامنگیر جامعه در عزای سیدالشهدا(ع) شود، رواج خرافات در این عزاداریها است؛ مهمترین چیزی که میتواند ریشه همه خرافات را از مجالس و عزای حسینی دور کند مسئله معرفتافزایی عزاداران و دوستداران امام حسین (ع) است.
عزاداری سیدالشهدا (ع) باید محور وحدت جامعه اسلامی باشد
وی با اشاره به اهمیت اتحاد مسلمانان در عصرکنونی افزود: یکی از آفتهایی که ممکن است در برخی از هیئتها و جلسات عزاداری وجود داشته باشد، طرح مسائلی است که باعث اختلاف میان مسلمانان میشود. از طرح این گونه مسائل نیز باید در مجالس عزای حسینی خودداری کرد چرا که دشمنان همیشه به دنبال تفرقه میان مسلمانان هستند و از این تفرقه نهایت استفاده را میکنند.
سلیمی بیان کرد: حضرت سیدالشهداء(ع) در مدینه زمانی که از ایشان خواستند با یزید بیعت کنند جمله بسیار زیبایی بیان فرمودند: «مثلی لایبایع مثل یزید؛ کسی همچون من با یزید بیعت نمیکند». اگر بنا شود کسی مثل یزید حاکم اسلامی باشد «وعلی الاسلام والسلام» باید فاتحه اسلام را خواند و با اسلام خداحافظی کرد؛ این تعابیر سالار شهیدان تکلیف مسلمانان در هر عصری را مشخص میکند.
امام (ع) ظلمستیزی را وظیفه خود میدانستند
وی ادامه داد: یکی دیگر از اموری که در قیام حماسی امام(ع) مشاهده میشود ظلمستیزی و ایستادگی در مقابل حاکم غیر مشروع است حرکتی که امام حسین(ع) در زندگی برای خودشان وظیفه عینی میدانستند، البته تنها ایشان نیستند که با یزید بیعت نکردند؛ افراد دیگری هم بودند که حاضر نشدند با یزید بیعت کنند اما هدف امام(ع) فقط بیعت نکردن نبود بلکه ایشان میخواستند با قیام خود اسلام را از نابودی حفظ کنند و فرمودند: «ماخرجت اشرا و لابطرا ولا ظالما ولا مفسدا وانما خرجت ارید الاصلاح فی امت جدی».
عضو شورای نگهبان با اشاره به زندگی امام حسین(ع) گفت: امام حسین(ع) زندگی سراسر با گذشتی داشتند و مهمترین و بالاترین گذشت ایشان همان ایثاری بود که در راه خدا انجام دادند. ایشان برای زنده نگهداشتن دین خدا حاضر شدند همه چیز خود حتی اصحاب و نزدیکان خود را در راه دین خدا فدا نماید.
سلیمی بیان کرد: البته اهتمام بر زنده نگهداشتن نام و یاد امام حسین(ع) نیز بیارتباط با اهداف آن حضرت نیست؛ بر اساس اعتقادات ما اهتمام به هر امری به دلیل جایگاه و عظمت و ارزش آن است و اینکه این همه ارزش و اهمیت بر عزاداری امام حسین(ع) است بیحساب و کتاب نیست. سجده بر تربت سیدالشهدا(ع) موجب افزایش ثواب نماز میشود، بیجهت نیست و اگر به امام حسین(ع) گفته میشود ثارالله هم بیحساب و کتاب نیست. باید با تکیه بر سخنانی که از امام حسین(ع) از مدینه تا کربلا وارد شده است فهمید که چرا ایشان ثارالله است. ثارالله یعنی خون خدا و این مقام و لقب کمی نیست، امام (ع) خون خود و یارانش را در راه خدا نثار کردند تا ثارالله شدند.
دشمنان از مرجعیت و روحیه شهادتطلبی شیعیان هراس دارند
وی افزود: دشمن بیش از هر چیز دو موضوع را هدف گرفته است یکی مرجعیت شیعه است و دیگری روحیه شهادت طلبی و عزاداری بر امام حسین (ع)؛ مایکل برانت از معاونین سابق سیا تحلیلی دارد او در یکی از تحلیلهای خود بیان میکند برای به زانو درآوردن ایران ازجهت استقامتی که در مقابل استکبار در طول سالهای طولانی انجام داده است باید با مرجعیت و شهادتطلبی مبارزه کنیم، او میگوید ما باید پول خرج کنیم مداحهایی که میشود با پول به کار گرفت از آنها استفاده کنیم تا مسئله عزاداری شیعیان را به ابتذال بکشیم تا ارزش و منزلت عزاداری را کاهش دهیم از سوی دیگر میگوید باید پول خرج کنیم تا مرجعیت شیعه را به چالش بکشیم و مقبولیت و محبوبیت آنان را از بین ببریم.
سلیمی تصریح کرد: یکی از مؤلفههایی که عزاداریهای امام حسین(ع) باید داشته باشد خنثیسازی برنامههای دشمن است؛ بنابراین برای نیل به این مهم باید از هر چیزی که ممکن است موجب شود که از شیعه چهرهای خشک و یا چهرهای خشن، ضدعقلانیت و ضدمنطق ارائه شود، اجتناب کرد؛ به عبارت بهتر نباید افعالی انجام دهیم که موجب وهن تشیع شود.
مجالس عزاداری باید روشنگرانه و بصیرتافزا باشد
وی بیان کرد: باید با خرافات در مجالس عزاداری مبارزه کرد؛ چرا که قیام امام حسین(ع) صلح امام حسن(ع) و به طور کلی تمام شیعه بر اساس استدلال عقلی و نقلی است و در مورد عزاداری نیز باید این مورد توجه قرار بگیرد و جلسات امام حسین(ع) تبدیل به جلسات روشنگرانه و بصیرتافزا شود.