سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
متکی: مذاکرهکنندگان برجام باید از مردم عذرخواهی کنند
![قدرت نظامی ایران به روایت "ظریف"/ تقاضای آمریکایی کروبی از دولت پزشکیان](/Upload/Public/Content/Images/1403/11/23/1740490444d.jpeg)
منوچهر متکی، وزیر اسبق امور خارجه و دیپلمات اصولگرا به تازگی طی سخنانی که مشرق آنها را منتشر کرد، در اشاره به برجام گفته است:
"ما بعد از برجام علیرغم یک مقدار کارهای نمایشی که غربیها صورت دادند؛ 1 دلار جابهجایی مالی نداشتیم که بتوانیم پولی فرستیم یا پولی برای ایران بیاید. یعنی جلوی مبادله پولی ما با دنیا را گرفتند. برجام بنا بود این را حل کند و تحریمها را رفع کند اما نکرد. و به نظر من مذاکرهکنندگان میبایست از مردم عذرخواهی بکنند. -آنها باید بگویند- که ما اشتباه کردیم. ما فکر کردیم اینها چیزی که میگویند را درست میگویند و پای حرفشان هستند. "
او در ادامه به خاطرهای در همین زمینه اشاره میکند و میگوید: من بعنوان یک همکار سابق پرسیدم اگر فردا آمریکا به تعهد خودش عمل نکند –چه میشود؟ اما آنها- گفتند نمیشود. آبروی آمریکا میرود. –ولی- این سادهانگاریست. ما ضمانت دادیم اما ضمانت نگرفتیم. [1]
*مطالبه آقای متکی برای عذرخواهی مذاکرهکنندگان دولت روحانی یک مطالبه معقول و لازمه حکمرانی پیشرفته است.
به هر حال کسانی در دولتهای یازدهم و دوازدهم از بام تا شام بر طبل مذاکره کوبیدند، همه امور کشور را به آن گره زدند و البته وعدههای فراوانی هم دادند. ولی هیچکدام از وعدههای آنان محقق نشد.
اکنون آیا نباید منتظر عذرخواهی این جماعت بود؟
لازم به اشاره است که در یک حکمرانی پیشرفته و در منظومه فکری ولایت فقیه؛ مذاکره معقول و معامله بده بستان بخاطر منافع مردم هرگز حرام نیست. لکن آنچه در این مسیر حرام تلقی میشود؛ سادهلوحی، توافق یکطرفه و تضمین دادن بدون ضمانت طرف مقابل است.
عذرخواهی اصحاب برجام در قبال اشتباهشان میتواند هموارکننده مسیر تحقق منافع مردم در همه چارچوبهای عقلانی اعم از مقاومت یا مذاکره یا غیره باشد.
***
تقاضای آمریکایی کروبی از دولت پزشکیان
![قدرت نظامی ایران به روایت "ظریف"/ تقاضای آمریکایی کروبی از دولت پزشکیان](/Upload/Public/Content/Images/1403/11/23/1740490460y.jpeg)
شرق گزارش داد: مهدی کروبی، یکی از محصوران فتنه 88 که در زمان آزادیاش به بیان حرفهای شاذ در سیاست مشهور بود به تازگی در جریان ملاقات با محمدرضا عارف گفته است:
"بهعنوان یک انقلابی که از ابتدا با امام خمینی بودم و از سال42 بارها رنج زندان و تبعید را تجربه کردم، از دولت مصرانه میخواهم ضمن حفظ عزت و شرف کشور، رابطه سیاسی را با آمریکا عادی کند و مسائل و مشکلات را با دولت جدید آمریکا حل و فصل کند."[2]
*البته از کسی که هنوز بر اشتباه بزرگ خود در فتنه سال 88 اصرار دارد و اهل عذرخواهی و توبه علنی نیست نباید انتظار داشت که اهل تحلیل صحیح نیز باشد و صحنه سیاست و دیپلماسی را به درستی درک کند. لکن از بابت تبیین مسئله باید اشاره کرد که با یک دشمن مسلم مثل آمریکا نمیتوان رابطه عادی داشت!
همچنین است که دشمنی آمریکا با ایران یک دشمنی مدلل و علّی نیست. بلکه یک دشمنی ذاتی و جوهری است. به این معنی که استکبار آمریکایی با ذات اسلام ناب و انقلاب مستضعفین دچار مشکل است و به هر قیمتی در پی دگردیسی یا براندازی آن است.
این نحو دشمنی هم با حل و فصل رفع نمیشود. در واقع مشکل یا پروندهای در میان نیست که اگر حل شود؛ این دشمنی هم تمام شود. (مگر در حالتی دور از ذهن که آمریکا دست از خوی استکباری خود برای همیشه بردارد)
و کروبی و امثال او البته متوجه این معانی نیستند.
با دشمنی مثل آمریکا صرفا میتوان در شرایط خاص و بر اساس منافع ملی به یک معامله بدهبستان اندیشید. معاملهای که البته پیششرطها و ضمانتهای زیادی هم برای تحقق نیاز دارد.
در این باره البته تجربه تلخ برجام نیز برای همه در دسترس و قابل مطالعه است.
درباره خبر مذکور همچنین باید اشاره کرد که اقدام عجیب عارف در ملاقات با یک محصور فتنه 88 نیز با هیچ منطقی قابل پذیرش نیست.
باید هشدار داد که اشتباهات آقای عارف که البته کم هم نیستند وبال دولت و شخص آقای پزشکیان خواهد شد.
***
قدرت نظامی ایران به روایت "ظریف"
![قدرت نظامی ایران به روایت "ظریف"/ تقاضای آمریکایی کروبی از دولت پزشکیان](/Upload/Public/Content/Images/1403/11/23/1740490475i.jpeg)
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه اسبق کشورمان به تازگی طی سخنانی در محل معاونت راهبردی رییس جمهور با اشاره به قدرت نظامی و امنیتساز ایران در مواجهه با دشمنان خارجی با تأکید بر اینکه اگر موشکهای ما در وعده صادق 1 و 2 به مراکز جمعیتی و سربازان اسرائیلی برخورد می کرد آنوقت قدرت واقعی ما نمایان میشد، گفت: اما تصمیم ایران این نبود و آنها (اسرائیلیها) در حال پخش کردن این روایت هستند که قدرت آفندی و پدآفندی کشورمان تضعیف شده است.
او همچنین تصریح میکند: جمهوری اسلامی ایران پس از پیروزی انقلاب با یک خطر بین المللی مواجه شد چرا که آمریکاییها میخواستند ایران را ساقط کنند و کودتای نوژه و سپس حمله عراق به کشورمان را هم تجربه کردیم. ما با عامل خودباوری که از زمان امام راحل در دل مردم و کشور ریشه کرد و در دوران رهبری مقام معظم رهبری هم ادامه دارد به همراه دو عامل دیگر -یعنی- پشتیبانی مردم و نیروهای مسلح توانستیم بر سختیها فائق آمده و به نقطه امن امروز برسیم.
وزیر خارجه اسبق کشورمان میافزاید: ایران امروز بعد از 220 سال به موقعیتی رسیده که نه آمریکا و نه اسرائیل یا هیچ کشور دیگری نمیتواند به این فکر کند که به کشورمان حمله کنند و قسر در بروند؛ همانگونه که رهبری فرمودهاند دوران بزن درو تمام شده است.[3]
*سخنان آقای ظریف که در هنگامه تهدیدات ترامپ مطرح شده بسیار مغتنم هستند و نشان میدهد که در ذهن دولتمردان یک نگاه صحیح نسبت به قدرت دفاعی ایران و امنیتساز بودن هژمونی ایران شکل گرفته است.
اغتنام این سخنان از آنروست که شکلگیری بنیادهای تحلیلی صحیح در ذهن مسئولان میتواند در جلوگیری از بروز "محاسبه غلط" و مثلا مذاکره غلط مؤثر باشد.
کما اینکه به یاد داریم همین چند سال قبل چطور در ذهن یکی از مسئولان محاسبهی غلطی درباره قدرت دفاعی ایران وجود داشت و هزینههایی هم برای کشور ایجاد شد.
معالوصف امروز و به فضل الهی از آن اغلاط ذهنی عبور کردهایم و اکنون وقت بسط و تثبیت و نهادینهسازی این باورها در ذهن همگان است.
خدمات و دستاوردهای انقلاب اسلامی سال 57 هنگامی در ذهن مردم، نسلهای نو و نسلهای آینده نهادینه میشود که قبلا در ذهن مسئولان و خواص کشور نهادینه شده باشد.
***
1_ mshrgh.ir/1687389
2_ https://www.sharghdaily.com/fa/tiny/news-968626
3_ https://css.iripo.ir/ZBVf