علل و راهحل غبغب در گفتگو با دکتر عبدالجلیل کلانتر هرمزی، فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی
یک غبغب آویزان زیر چانه، از آن چیزهایی است که پای خیلیها را به مطب جراحان زیبایی میکند؛ و مخصوصا وقتی آدم پا به سن میگذارد، این شکایت شایعتر میشود. دکتر عبدالجلیل کلانتر هرمزی، فوق تخصص جراحی پلاستیک و زیبایی، درباره علت بروز این مشکل و راهحلهای آن، نکات جالبی را مطرح میکنند.
آقای دکتر! چرا بعضیها از همان جوانی غبغب میآورند؟
غبغب یعنی حالت برجستگی یا آویزانی زیر چانه که علت ایجاد آن در افراد مختلف، متفاوت است. بعضیها که به طور ژنتیکی چاق هستند یا سر و صورت چاقی دارند ممکن است حتی در همان اوایل کودکی هم غبغب داشته باشند. بعضی دیگر که در سنین کودکی دچار این مشکل نبودهاند، اگر در دوران بزرگسالی چاق شوند، زیر ناحیه چانه آنها چربی جمع شده و یک غبغب برجسته و چاق ایجاد میشود. بعضیها نیز به علت بیماری ممکن است دچار اشکال در توزیع چربی در نواحی مختلف بدن شوند. یکی از نواحی بدن که ممکن است چربی به طور غیرعادی در آن جمع شود، ناحیه زیر چانه است که این، غبغب را ایجاد میکند. بعضیها هم به دلیل گردن کوتاه و چانه عقب، درجاتی از تجمع چربی در زیر چانه دارند و به نظر میآید که دارای غبغبی برجسته باشند.
در افراد سالخورده، چهطور؟
بله، بعضیها با بالا رفتن سن ممکن است دچار فراز و نشیبهای متعدد چاقی و لاغری در نواحی مختلف بدنشان بهخصوص در ناحیه گردن شوند. ممکن است این حالت همراه با شلی پوست زیر چانه و گردن باشد. بعضی از افراد به علت افزایش سن دچار شلی پوست عضلات صورت و عضلات زیر گردن میشوند و پوست و عضلات زیر گردنشان آویزان میشود که این هم به اصطلاح ایجاد غبغب میکند.
جنس غبغب چیست؟!
غبغب از جنس پوست، چربی و عضله است که به شکل سفت یا شل میتواند وجود داشته باشد. اگر فردی، چربی غیرطبیعی در زیر گردن داشته باشد و سنین جوانی را نیز طی کرده و به بلوغ رسیده باشد، ممکن است غبغب داشته باشد.
راهحلاش در جوانترها چیست؟
خب، اگر غبغب گردن طبیعی باشد و شخص دچار مشکل فک، به خصوص فک تحتانی، نباشد؛ میتوان برایش لیپوساکشن انجام داد. در صورتی که شخص دچار مشکلات فک تحتانی باشد و همچنین چانه عقب و یا فک تحتانی آن کوچک باشد، باید قبل از اصلاح غبغب، آن مشکلات فک و چانه را اصلاح کرد که با اصلاح آن موارد، حالت غبغب که به شکل غیرطبیعی به وجود آمده، به شکل و حالت طبیعی خود برمیگردد.
در سالمندان، چهطور؟
مواردی را که در بزرگسالی هست، میتوان در بعضی موارد از طریق لیپوساکشن و در موارد شدیدتر، با جراحیهای باز، یک شکاف 3 تا 4 سانتیمتر در زیر چانه ایجاد کرد و چربیها را به طور مستقیم خالی کرد و عضلات شل زیر گردن را تقویت کرد. در مواردی که شلی غبغب به علت بالا رفتن سن باشد یا به علت افتادگی پوست زیر گردن و یا شلی عضلات زیر گردن باشد (نه به علت تجمع چربی) حتما باید با عمل باز جراحی، شلی عضلات را اصلاح کرد. در صورتی که پوست هم زیاد باشد، باید از طریق برشهای استاندارد که از بغل گوش است، پوست اضافه را از کنار بکشیم. چربیهای احتمالی را باید از زیر چانه خالی کرده و عضلات را هم از زیر چانه اصلاح و تقویت کنیم. بنابراین اینها موارد متعدد برخورد با مشکلات افتادگی و بزرگی غبغب است.
در چه سنی معمولا افراد دچار افتادگی غبغب میشوند؟
معمولا از 50 سال به بالا، افراد دچار افتادگی و شل شدن پوست زیر گردن یا همان غبغب میشوند؛ مگر اینکه فرد دچار پیری زودرس صورت شده باشد یا چاقی و لاغریهای متعدد داشته باشد. در موارد متعدد، هر کدام سن خاص خودش را دارد. اگر فرد، سالم و جوان باشد؛ مثلا بین 20 تا 30سال، همچنین اگر زوایای فک و چانه او طبیعی باشد و فقط یک غبغب زیر گردن داشته باشد، میتوانیم آن را از طریق لیپوساکشن اصلاح کنیم.بنابراین برای افراد مختلف، نوع برخورد نیز متفاوت است. در فردی که چربی ندارد و فقط مشکل آن افتادگی است و پوست زیر گردن آن، آویزان است؛ ما باید مقداری از پوست را در زیر ناحیه چانه کم کنیم و عضلات زیر ناحیه چانه را نیز تقویت کنیم.
منظورتان از تقویت عضلات چیست؟
منظور این است که یک منحنی که بین عضلات به وجود آمده را اصلاح کنیم. عضلات در خط وسط زیر چانه به یکدیگر میرسند و همدیگر را تقویت میکنند. با گذشت سن، عضلات و بعضیوقتها هم چربیهایی که در بینشان وجود دارد، فشار میآورد و عضلات دو طرف گردن را از همدیگر دور میکند و یک حالت فتق در آنها به وجود میآورد. ما باید مثل بقیه جاهای بدن که ترمیم فتق داریم، این قسمتها را هم اصلاح کنیم.
مراقبتهای بعد از عمل چگونه است؟
اگر به لیپوساکشن منجر بشود که مراقبتهای اولیه شامل استراحت کردن و مصرف داروهای لازم است. اگر به ترمیم و تقویت عضلات زیر گردن و اصلاح فتق و یا کشش پوست منجر شود که اینها هم مراقبتهای خاص خودش را دارد. نهایتا 1 یا 2 هفته کمتحرکی ناحیه چانه و سر و صورت لازم است.
آیا روشهای دیگری مثل طب سوزنی و تزریق چربی و ... تاثیری بر درمان غبغب دارد؟
نه! برای برجستگی غبغب، هیچکدام از روشهای تزریق چربی و استفاده از لیزر و طب سوزنی و امثالهم تاثیر ندارد.
منبع:www.salamat.com
/ج