با افزایش سن الگوی خواب شما نیز ممکن است تغییر کند. شما ممکن است نسبت به قبل کمتر بخوابید و یا در طول شب بیشتر بیدار شوید. مطالب زیر میتواند در کاهش مشکل خواب به شما کمک کند.
آیا شما خواب کافی دارید؟
نیاز به خواب در هر فردی متفاوت است. پزشکان 7 تا 9 ساعت خواب در شبانه روز را برای بزرگسالان پیشنهاد میکنند. اگر شما خواب کمتری نسبت به قبل دارید اما در طول روز احساس شادی و پرانرژی بودن دارید، نشان میدهد که نیاز شما برای خواب تامین شده است و نیازی به خواب بیشتر ندارید. اما اگر کمتر خوابیدن شما در فعالیتهای روزانه شما تاثیر گذاشته و باعث کسالت و بیحالی و خوابآلودگی شما در طول روز میشود، باید وارد عمل شوید.
ابتدا سعی کنید کارها را آسانتر کنید مانند:
• در زمان معینی هر شب به رختخواب بروید و خواب منظمیداشته باشید.
• یک ساعت قبل از خواب تلویزیون خود را خاموش کنید.
• زمانی را برای آرامسازی (ریلکسیشن) به خود قبل از خواب اختصاص دهید.
• زمان کمتری را بعد از بیدار شدن در رختخواب باشید. با این کار به مغز خود آموزش میدهید که رختخواب فقط برای خواب است.
• در طول روز کمتر بخوابید.
• اگر نمیتوانید بخوابید، برای مدتی از رختخواب خارج شوید، سپس دوباره به رختخواب بروید.
• نزدیک زمان خواب از مواد کافئین دار مانند قهوه، چای، الکل و ... استفاده نکنید.
اگر مشکل کم خوابی شما برطرف نشد، با پزشک خود مشورت کنید. او میتواند شرایطی که دارید و داروهایی را که مصرف میکنید بررسی کرده و به شما در حل این مشکل کمک کند.
عوامل دیگری که میتواند در در مشکلات خواب شما در سالمندی تاثیر داشته باشد، چیست؟
مشکلات دیگری که باعث کم خوابی شما میشود را بررسی کنید. پس از شناخت آنها میتوانید با رفع آنها خواب بهتری داشته باشید. مواردی مانند:
تغییر در زندگی: مانند تغییر محل زندگی، ایجاد محدودیتهایی در حرکت به علت عوارض بیماریهای مختلف، از دست دادن افراد مهم زندگی و ... میتواند منبعی برای استرس و ایجاد کم خوابی در شما باشد.
شرایط: آرتروز، آپنه خواب، افسردگی و ... میتوانند باعث ایجاد مشکل در خواب شوند. به دستورات پزشک خود برای رفع این مشکلات توجه کنید.
بازنشستگی: وقتی بازنشسته میشوید ممکن است زمان بیشتری استراحت کنید و فعالیت کمتری در طول روز داشته باشید. این مساله میتواند زمان خواب و بیداری شما را به هم بریزد. بنابراین سعی کنید در طول روز خود را مشغول کنید. کارهایی مثل کارهای داوطلبانه و سرگرمیها میتواند بسیار مفید باشد.
بیماریها: اگر شما بیماریهایی مانند مشکلات قلبی، آرتروز، سوزش معده، بیماری آلزایمر و... دارید ممکن است در خوابیدن مشکل داشته باشید. درمان این داروها و مصرف به موقع دارو برای این بیماریهای میتواند به بهتر شدن مشکل خواب شما در طول شب کمک کند.
داروها: بعضی از داروها میتوانند خواب شما را بیشتر یا کمتر کنند. بعضی از داروها حتی میتواند شما را در طول شب بیشتر بیدار نگه دارد. با پزشک خود صحبت کنید تا اگر مشکل خواب شما در اثر مصرف دارو است، دوز داروها را تنظیم کند یا داروی شما را عوض کند.