به گزارش الف روز گذشته دستور قضایی در خصوص مسدودسازی پیام رسان تلگرام از سوی بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه تهران صادر شد و پیرو این دستور فعالیت رسانهها در این پیام رسان متوقف شد.
گفتنی است در این پیام آمده است: کلیه ارائه دهندگان خدمات دسترسی به اینترنت کشور خصوصاً شرکت ارتباطات زیر ساخت و اپراتورهای تلفن و دارندگان پروانه ارائه خدمات ارتباطات ثابت مکلف هستند از تاریخ 97/02/10 نسبت به اعمال مسدودسازی کامل وب سایت و اپلیکیشن شبکه اجتماعی تلگرام اقدام نمایند.
در بند پایانی این دستور آمده است: «متذکر میگردد اعمال مسدودسازی باید به نحوی اجرا شود که محتوای شبکه مذکور با هیچ نرمافزاری (اعم از فیلترشکن و نظایر آن) در کشور قابل دسترس نباشد تخلف از اجرای این دستور مستوجب تعقیب کیفری خواهد بود».
دلایل صدور حکم
مواردی که این دادسرا با استناد به آنها حکم صریح به مسدودسازی تلگرام داده است، در دستور صادرشده از بازپرس شعبه دوم دادسرای فرهنگ و رسانه تهران به این شرح ردیف شده است:
«1- اخلال در وحدت ملی و ایجاد اختلاف مابین اقشار جامعه بهویژه از طریق طرح مسائل نژادی، قومی و تحریک و اغوای مردم به شورش و آشوب.
2-جمعآوری اطلاعات مردم و کشور و دسترسی بیگانگان به حریم خصوصی و دادههای شهروندان ایرانی و جاسوسی به نفع اجانب.
3- انتشار، توزیع و تجارت انواع محتوای مستهجن و خلاف عفت عمومی و گسترش فساد و فحشاء در جامعه.
4- اهانت به مقدسات و ارزشهای اسلامی و تبلیغ به نفع فرقههای منحرف و مخالف اسلام.
5- نشر اکاذیب و تشویش اذهان عمومی و لطمه به آسایش عمومی.
6- قاچاق کالا و ارز و مواد مخدر و سایر کالاهای غیرمجاز.
7- اقدام علیه امنیت کشور از طریق گروهکهای تروریستی.
8- کلاهبرداری، نقض مالکیت معنوی و سایر جرائم مالی.
9- تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران.
10- هتک حیثیت اشخاص
در این دستور همچنین آمده است «پیش از اتخاذ تصمیم در این زمینه، موضوع در جلسات متعدد کارشناسی با حضور متخصصان امر و نمایندگان دستگاههای ذیربط مطرح و مورد بررسی قرار گرفته و آنها نیز نظر کارشناسی خود را مبنی بر لزوم مسدودسازی و جلوگیری از ادامه فعالیت این شبکه اعلام داشتهاند؛ لذا در اجرای ماده 114 قانون آیین دادرسی کیفری و ماده 751 قانون مجازات اسلامی و به استناد اصل 156 قانون اساسی و مواد 498، 500، 512، 513، 514، 609، 610، 639، 697، 698، 700، 729 الی 731 و 742 الی 750 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات و ماده 6 قانون مطبوعات، دستور مسدودسازی پیامرسان تلگرام صادر و اعلام میگردد».
پیرو این موضوع از شب گذشته روند فیلترینگ تلگرام در ایران آغاز شده و بر اساس این گزارش تلگرام در ایرانسل فیلتر شده است. طی بررسی ها از طریق موبایل تلگرام در اپراتور ایرانسل مسدود شده است. همچنین گزارش ها حاکی است تلگرام در اپراتور همراه اول و رایتل هم فیلتر شد و دقایقی قبل خبری نیز پخش شد مبنی بر از دسترس خارج کردن پیام رسان تلگرام توسط شرکت مخابرات ایران.
در همین رابطه یک عضو ناظر مجلس در شورای عالی فضای گفت: قطع سِروِر «تلگرام» موجب افزایش 5 برابری کاربران پیامرسانهای ایرانی شده است.
رمضانعلی سبحانیفر عضو ناظر مجلس در شورای عالی فضای مجازی در گفتوگو با تسنیم، تصمیم دولت و نظام مبنی بر جایگزینی پیامرسانهای داخلی با پیامرسانهای خارجی، گفت: با توجه به اینکه سرورهای تلگرام در داخل کشور غیر فعال شده، شاهد استقبال روزافزون مخاطبان ایرانی از پیامرسانهای داخلی هستیم.
وی افزود: همزمان با غیر فعال شدن سرورهای تلگرام در داخل ایران، مخاطبان پیامرسانهای داخلی به بیش از 5 برابر افزایش یافته که با حمایت دولت و دستگاههای اجرایی، پیشبینی میشود این میزان طی هفتههای آینده افزایش قابل توجهی داشته باشد.
واکنش وزیر ارتباطات
وزیر ارتباطات به این فیلترینگ در توییترش واکنش نشان داد و توضیحاتی ارائه داد.
تکذیب واکنش توییتری پاول دوروف و توضیحاتش در مورد ارائه بلاک چین
«به رغم انتشار خبری از مدیر تلگرام که در آن به نقل از «دوروف» آمده بود تلگرام تا 72 ساعت با استفاده از "بلاک چین" ارائه می شود، و غیر قابل فیلتر خواهد بود، بررسی توئیتر و تلگرام وی نشان میدهد وی تا این لحظه چنین پستی را منتشر نکرده است.»
به گزارش الف تا لحظه تنظیم این خبر مسئولان دولتی هنوز واکنش رسمی به خبر فیلترینگ تلگرام نشان نداده اند و اظهار نظری در این خصوص نکرده اند.