ماهان شبکه ایرانیان

«تاریخ جنون در جامعه اسلامی دوره میانه» نقد می‌شود

کتاب «تاریخ جنون در جامعه اسلامی دوره میانه» نقد می‌شود.

«تاریخ جنون در جامعه اسلامی دوره میانه» نقد می‌شود

به گزارش ایسنا،  نشست نقد این کتاب روز یکشنبه (10 تیرماه) ساعت 17 در انجمن ایرانی تاریخ اجتماعی علم و فناوری با حضور قربان بهزادیان‌نژاد - مترجم کتاب -  و حجت‌الاسلام مهدی مهریزی و با اجرای یاسر هدایتی برگزار می‌شود.

ورود به این نشست برای عموم علاقه‌مندان آزاد است.

انجمن ایرانی تاریخ اجتماعی علم و فناوری در میدان توحید، خیابان نصرت غربی، پلاک 56، طبقه سوم واقع است.

«تاریخ جنون در جامعه اسلامی دوره میانه» نوشته مایکل دبلیو.دالس با ترجمه قربان بهزادیان‌نژاد در پژوهشکده تاریخ اسلام منتشر شده است.

در معرفی ناشر از این کتاب آمده است: جنون، مجنون، جن، دیوانه، دیو و غیره با معانی مختلف و بعضا متضاد در جوامع گوناگون به کار رفته است. جمعی آن را به حالاتی که بر پیامبران عارض می‌شد تا وحی دریافت کنند و گروهی نیز به معنای بیماری روانی و غیره دانسته‌اند؛ شماری هم علت پدیداری آن را زیاد دانستن و برخی هم آن را نادانی و فقدان ظرفیت ذهنی خوانده‌اند؛ از این رو، در گذر زمان و در پرتو این تنوع برداشت‌ها و تعریف‌ها، بحث‌های گسترده‌ای در حوزه‌های ادیان و مذاهب، پزشکی علمی و عامیانه، عرفان، شعر و ادب، حقوق، حکومت‌داری و غیره، مطرح و در هر فرهنگی کلیشه‌هایی ساخته شده است. نوشتار حاضر روایتگر این اندیشه‌ها و عملکردهای برآمده از آنها در عرصه جامعه اسلامی خاورمیانه است و مؤلف تلاش کرده تا ابعاد مختلف این مفاهیم را واکاوی و زمینه را برای پژوهش‌های بعدی فراهم کند. به عبارت دیگر کتابی که پیش رو دارید از غنای روایت‌های دست اول و دوم درباره مردان و زنان و خانواده‌های جامعه و رویکرد فقهی به دیوانگی، برخوردار و موضوع محوری بحث نویسنده، بررسی دیوانه در بستر تاریخی است. بنابراین مسأله بسیار دشوار و بغرنج دیوانگی نه تنها در حوزه‌های پزشکی، الهیات، کلام، سحر و فقه بلکه در محیط اجتماعی جامعه اسلامی کنکاش و بررسی شده است. بدین سان باید اذعان کرد که تمام رویکردها درباره دیوانه بررسی شده است: زمینه پزشکی و ارتباط با توسعه علوم و نهادهای اسلامی؛ اعمال شفای دینی مخصوصا در بین پرهیزکاران مسلمان؛ و پدیده شیدای پارسا به عنوان بیان دین‌دارانه مسلمانان به بحث گذاشته شده است. کتاب با ترجمه سه بخش، دو مورد از ابن سینا و سومی از سرابیون ابوابراهیم به پایان می‌رسد.

بخش اول: معالجه، طبیعت و ماوراء الطبیعه: پزشکی، دین و سحر

بخش دوم: مفهوم دنیایی و مقدس

بخش سوم: دیوانگی: برخورداری و محرومیت

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان