دستهای شما دارای بعضی از حساسترین گیرندههای لمسی در تمام بدنتان هستند و همهی این گیرندههای لمسی توسط شبکهای از عصبها به مغز متصلاند. حتی اگر یکی از این عصبها آسیب ببیند مغزتان نمیتواند تمام اطلاعات حسی دستهایتان را که ارسال میشوند دریافت کند. در نتیجه دچار کرختی خواهد شد.
به گزارش به نقل از برترین ها، دستهای شما دارای بعضی از حساسترین گیرندههای لمسی در تمام بدنتان هستند و همهی این گیرندههای لمسی توسط شبکهای از عصبها به مغز متصلاند. حتی اگر یکی از این عصبها – یا بخشی از این عصبها – به طریقی آسیب ببیند یا تحت فشار قرار بگیرد، مغزتان نمیتواند تمام اطلاعات حسی دستهایتان را که ارسال میشوند دریافت کند. نتیجهی این نارسایی میتواند کرختی و بیحسی باشد. حالا علت این بیحسی چه میتواند باشد؟
سندرم تونل کارپال
یکی از شایعترین دلایل کرختی دستها سندرم تونل کارپال است؛ مشکلی که به دلیل فشردگی عصب میانی دست به وجود میآید.
سندرم تونل کارپال در میان افرادی که زمان زیادی با کامپیوتر کار میکنند شابع است، مخصوصا اگر میز کار جوری باشد که لازم شود مچ دست را روی لبهی میز یا سطحی سفت قرار دهید و تایپ کنید یا موس را در دست بگیرید. سندرم تونل کارپال علاوه بر کرختی علائمی، چون احساس مور مور شدن یا تورم در انگشتها، مخصوصا انگشت شست، اشاره و نشانه و میانی میشود. اگر این علائم برایتان آشناست باید زودتر با پزشک خود در میان بگذارید. این سندرم اگر برای مدت طولانی درمان نشده باقی بماند ممکن است برای حل مشکل، نیاز به عمل جراحی پیدا کنید.
بیماری آرنج تنیس باز
اگر تنیس باز هستید یا در فعالیتهایی شرکت دارید که نیازمند پیچشهای مکرر دست، مچ و یا آرنج است پس در معرض بیماری آرنج تنیس باز یا اپی کندلیت هستید. این بیماری از ضعیف شدن یا سابیدگی تاندونهایی ناشی میشود که دور آرنج قرار گرفتهاند. بیماری آرنج تنیس باز در مرحلهی شدید خود به صورت درد در آرنج یا ساعد دست بروز میکند، اما علائم اولیهی آن شامل کرختی یا مور مور شدن در دستها میشود. اگر با هر یک از علائم گفته شده روبرو شدید، فعالیت خود را برای مدتی متوقف کنید. اگر دوباره با شروع فعالیت علائم برگشتند به پزشک مراجعه کنید.
اختلالات تیروئید
شاید این اولین چیزی نباشد که به ذهن خطور میکند، اما اختلال تیروئید میتواند منجر به بیحسی دستها شود. کم کاری تیروئید اگر تشخیص داده نشده و درمان نشده باقی بماند میتواند موجب آسیب به عصبهایی شود که اطلاعات را بین مغز شما و نخاعتان و باقی بدن ردوبدل میکنند. مخصوصا اگر سایر علائم کم کاری تیروئید شامل ریزش مو، افزایش وزن، تمام وقت احساس سرما کردن را نیز دارید، پس باید حتما با پزشکتان درمیان بگذارید.
کیست
کیست گانگلیون، تومور خوش خیمی است که میتواند هر جایی از بدنتان شکل بگیرد، اما معمولا در اطراف مفاصل تشکیل میشود. کیست گانگلیون بسیار شایع است، و اگر در روی مچ دست بوجود بیاید، کرختی و بیحسی از علامتهای آن است. این کیست گاهی خود به خود برطرف میشود، اما اگر نشد و با درد و بیحسی مکرر همراه بود، میتوان با عمل ساکشن، مایعات کیست را تخلیه کرد.
سندرم گیلن باره
سندرم گیلن باره یک اختلال خود ایمنی است که سیستم ایمنی شما به اشتباه عصبهایتان را مورد حمله قرار داده و موجب آسیبی میشود که نتیجهاش کرختی دستهاست. این سندرم معمولا همراه با بیماری تنفسی، آنفلوآنزای معده یا سایر انواع بیماریهای عفونی است. از دیگر نشانههای سندرم گیلن باره میتوان به احساس سوزن سوزن شدن در انگشتهای دست و پا، قوزک پا و یا مچ دست، ضعف در پاها، عدم هماهنگی در راه رفتن، ضربان قلب تند، عدم کنترل مناسب دفع ادرار یا مدفوع و مشکل در حرکات صورت مانند جویدن اشاره کرد.
بیماری لایم
بیماری لایم تنها در اثر گزش یک نوع کنه به انسان منتقل میشود. علائم اولیهی بیماری لایم شامل خستگی مفرط، راش یا بثور پوستی و علائمی مشابه آنفلوآنزا مانند تب و لرز یا بدن درد میشود. این بیماری اگر درمان نشود، مفصل درد و کرختی دستها و پاها میتواند از نشانههای مراحل پیشرفتهتر بیماری لایم باشد.
ام اس
مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس بیماری است که سیستم ایمنی به پوشش محافظ اطراف سلولهای عصبی که غلاف میلین نام دارد حمله میکند و این اتفاق میتواند موجب کرختی دستها شود. هر چند ام اس در هر سنی میتواند بوجود بیاید، اما بیشتر در سنین 20 تا 30 سالگی روی میدهد و زنان دو برابر مردان در معرض این بیماریاند. علائم میتوانند در هر جایی از بدن روی بدهند و ضعف عضلانی و دو بینی، زنگ خطری است که میتواند با کرختی دستها نیز همراه باشد.
سکته مغزی
کرختی دستها یا مور مور شدن آنها میتواند علامتی از سکتهی مغزی باشد. سایر علائم اولیه شامل یک وری شدن لبخند، بریده بریده حرف زدن یا مشکل در فکر کردن، سرگیجه و تاری دید میشود. اگر همهی این نشانهها را دارید باید هر چه زودتر خود را به بیمارستان برسانید. حتی اگر جوان هستید هم ممکن است دچار سکتهی مغزی بشوید. حدود 10 درصد از تمام قربانیان سکتهی مغزی، جوانتر از 45 سال هستند. داشتن اندام متناسب و فعالیت بدنی دلیل نمیشود که خطر سکتهی مغزی برایتان وجود نداشته باشد.
دیابت
حتما میدانید که تکرر ادرار، تشنگی مفرط و بالا بودن قند خون همگی از علامتهای پیش دیابت هستند. اما خیلی از آنهایی که در مراحل پیشرفتهی دیابت نوع دوم هستند، این موضوع را تشخیص نمیدهند. اگر درمان شروع نشود، ممکن است بیحسی دستها میتواند نتیجهی آسیب عصبی مرتبط با دیابت باشد. تاری دید، مشکل کلیوی و نارسایی قلبی همگی عوارض ناشی از دیابت کنترل نشدهاند.
بیماری ریناد
اگر کرختی همراه با سردی انگشتها باشد ممکن است بیماری دیناد داشته باشید؛ بیماری که عروق کوچکتری که خون را به پوست میرسانند، باریک شده و جریان خون محدود میشود. بیماری ریناد میتواند واقعا طاقت فرسا باشد و بعضی از بیماران با سفید یا کبود شدن انگشتان مواجه میشوند. کارشناسان هنوز مطمئن نیستند علت این بیماری چیست، اما معلوم شده که زنان بیشتر از مردان مستعد این بیماریاند و اینکه معمولا بین سنین 15 و 30 سالگی بروز میکند.