خبرگزاری فارس: «عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان سعودی در حاشیه هشتمین نشست وزارتی در چارچوب «مجمع همکاری عربی - چینی» که دیروز در پکن به پایان رسید، بار دیگر ایران را به دخالت در امور کشورهای عربی متهم کرد.
وی در گفتگو با روزنامه «الشرق الاوسط» چاپ لندن علاوه بر اتهامزنی به ایران درباره وضعیت بحران روابط با قطر، تحولات سوریه، یمن و همایش برگزار شده در چین نیز مواضع خود را بیان کرد.
روابط تاریخی چین و جهان عرب به ویژه عربستان
الجبیر اعلام کرد که این همایش چینی - عربی، نقشی مهم در افزایش روابط میان کشورهای عربی و چین ایفا میکند بویژه که پکن یکی از بزرگترین سرمایهگذاران در جهان عرب است. چین علاوه بر اینکه تجربه زیادی در بخش تکنولوژی دارد، دارای ثقل اقتصادی و سیاسی است و مواضع آن درباره مسائل مهم کشورهای عربی، منطبق بر دولتهای این کشورهاست.
الجبیر در ادامه همکاری عربی - چینی را سازنده و تاریخی توصیف کرد و گفت که چین یکی از بزرگترین شرکای جهانی کشورهای عربی است و میزان تبادل تجاری میان آنها سالانه به 190 میلیارددلار میرسد و پروژههای زیاد و سرمایهگذاریهای کلانی در کشورهای عربی دارد. در مقابل کشورهای عربی نیز بیش از هر کشور دیگری به چین، نفت صادر میکند.
وزیر خارجه عربستان درباره روابط کشورش با چین نیز گفت که روابط میان دو طرف، در تمامی زمینههای امنیتی، نظامی، بازرگانی، سرمایهگذاری، انرژی، نفت و آموزش و پرورش و...، راهبردی و تاریخی است. عربستان بزرگترین بازار (مصرف) تولیدات چینی در منطقه است و چین بزرگترین شریک تجاری سعودیهاست.
تکرار اتهامزنی به ایران
وی در پاسخ به سوالی درباره سیاستهای ایران در منطقه، مدعی شد: ما به حاکمیت کشورها و ضرورت احترام به قوانین بینالمللی و اصل عدم دخالت در امور سایر کشورها اعتقاد داریم؛ لذا دخالتهای ایران در امور کشورهای عربی و حمایت آن از فتنههای طائفهای و تروریسم را رد میکنیم.
وزیر خارجه عربستان مانند همیشه بدون ارائه مدرکی برای اتهامات، گفت: ایران در برخی کشورها به ویژه کشورهای عربی، نقش بیثبات و ناامن کننده دارد.
دلیل دخالت عربستان و همپیمانانش در یمن
وی در پاسخ به سوالی درباره اوضاع جاری در یمن گفت: ابتدا دوست دارم این مسئله را تاکید کنم که عربستان و کشورهای عضو ائتلاف سعودی، همچنان از دولت قانونی یمن حمایت (عبدربه منصور هادی) حمایت میکنند و به راهکار سیاسی مبتنی بر طرح ابتکاری خلیج [فارس]و دستاوردهای آنها، مذاکرات ملی یمن و دستاوردهای آن و قطعنامه 2216 شورای امنیت باور دارند.
عربستان از فروردین سال 1395 به همراه امارات به یمن حمله نظامی کرده و این جنگ تاکنون بیش از هشت هزار یمنی را کشته و بیش از سی هزار نفر را مجروح و چند میلیون یمنی را آواره کرده است.
عادل الجبیر درباره دلیل دخالت ریاض در یمن گفت: باید یادآوری کنیم که دخالت عربی در یمن در پاسخ به درخواست دولت قانونی یمن به منظور رهایی یمن از قبضه شبهنظامیان وابسته به ایران که تلاش داشتند امور این کشور را به دست گیرند، صورت گرفت. برای همین میگوییم که ما اجازه این امر را نخواهیم داد تا اوضاع در یمن ثبات یابد.
وزیر خارجه عربستان سعودی در حالی مبنای آغاز جنگ علیه یمن را درخواست رئیس جمهور این کشور ذکر میکند که عبد ربه منصور هادی، قبل از آغاز جنگ از سمت خود استعفا کرده و به عربستان فرار کرده بود.
دوحه باید رفتارش را تغییر دهد
وزیر خارجه عربستان درباره بحران روابط کشورش با قطر گفت: قطر باید درک کند که باید رفتارش و سیاستهایش را تغییر دهد. منظور ما درباره حمایت از افراطگری و تروریسم و دخالت در امور کشورهای منطقه است. زیرا این امور غیرقابل قبول است.
الجبیر افزود، چهار کشور تحریمکننده دوحه، یعنی عربستان، مصر، امارات و بحرین این امور را به قطر توضیح دادهاند و این کشور باید به این درخواست، پاسخ مثبت دهد.
حمایت از راهکار مسالمتآمیز در سوریه
عادل الجبیر درباره بحران سوریه نیز گفت: عربستان از راهکار مسالمتآمیز در سوریه بر اساس بیانیه «ژنو-1» و قطعنامه 2254 شورای امنیت حمایت میکند تا مرحله جدیدی در تاریخ سوریه به منظور حفظ امنیت، استقلال و وحدت اراضی آن، آغاز شود.
قطعنامه 2254 با موضوع سوریه، روز 18 دسامبر 2015 تصویب شد. این قطعنامه بر آغاز گفتگوهای صلح در ژانویه 2016 تصریح و اعلام میکند که مردم سوریه باید برای آینده خود تصمیم بگیرند. این قطعنامه خواستار تشکیل دولت انتقالی در سوریه و برگزاری انتخابات زیر نظر سازمان ملل شده است.