مجله سخت افزار - مهرداد بیگلو: به زودی شهروندان چینی وقتی به آسمان نگاه میکنند و یک پرندهی زیبا میبینند احتمالاً با یک پهپاد جاسوس طرف هستند که در حال ارسال تصاویر آنها برای دستگاههای امنیتی این کشور است.
دولت چین در اقدامی جدید جاسوسی و مراقبت از شهروندان را وارد مراحل جدیدی کرده است. به تازگی مشخص شده این کشور که ید طولایی در سانسور و فیلترینگ اینترنت و جاسوسی دارد در حال توسعه و استفاده از پهپادهای جاسوسی بسیار پیشرفتهای است که ظاهری همانند یک پرنده دارند و وظیفه مراقبت و فیلمبرداری از چینیها را بر عهده خواهند داشت.
طبق گزارشات، در طی سالهای گذشته بیش از 30 نهاد مربوط به ارتش و دولت چین از پهپادهای جاسوسی پرندهنما برای جاسوسی از شهروندان این کشور در حداقل پنج استان استفاده کردهاند.
این برنامه امنیتی که “Dove” نام دارد توسط یک پروفسور دانشگاه پلیتکنیک Xi`an واقع شمال غربی چین به نام Song Bifeng سرپرستی میشود. این پروفسور قبلا یکی از مهندسین ارشد پروژهی توسعهی جنگندهی چینی Chengdu J-20 بود که اولین هواپیمای رزمی نسل پنجم چین و آسیا است.
این پهپادهای پرنده نما بال زدن پرندگان واقعی را با استفاده از بالهای مکانیزه خود و توسط موتورهای الکتریکی درون آن شبیهسازی میکنند. هر ربات جاسوس، دارای یک دوربین با کیفیت بالا، یک گیرنده GPS، سیستم کنترل پرواز و انتقال داده با قابلیت اتصال به ماهوارهها را دارد.
این پروژه فعلاً در ابعاد کوچکی در جریان دارد اما طبق صحبتهای یک عضو تیم تحقیقاتی پروژه Dove به زودی در آینده با ابعاد بسیار گسترده تری برای پاسخگویی به نیاز به پهپادهای جاسوسی پیشرفته در ارتش و نهادهای امنیتی توسعه خواهد یافت.
به نظر میرسد دولت چین حد و حدودی برای جاسوسی از شهروندان خود قائل نیست. این کشور تلاش میکند با استفاده از سیستمهای پیشرفته تشخیص چهره، هوش مصنوعی، عینکهای هوشمند، بکارگیری ردیاب در تمامی خودرو و در مورد جدید رباتهای جاسوس پرنده نما به نقطهای برسد که تمام 1.4 میلیارد مردم چین را تحت نظر داشته و بر اساس اطلاعات بدست آمده به آنها امتیاز اجتماعی یا Social Score بدهد و دسترسی به حقوق و امکانات را بر اساس این امتیاز تعیین کند.