آخوندی در ادامه به بازار اجاره اشاره کرد و گفت: یکی از اصلی ترین پیشنهادهای ما برای بهبود وضعیت بازار اجاره، افزایش طول مدت اجاره نشینی از یک سال به 2 تا 3 سال است.
وی افزود: با انجام طرح های تشویقی از جمله معافیت مالیاتی برای موجرانی که قراردادهای خود را 2 ساله منعقد می کنند سعی می کنیم این طرح را به مرحله اجرایی شدن برسانیم.
آخوندی با بیان اینکه مستاجران علاوه بر مشکل افزایش قیمت اجاره در هر سال مبلغی معادل یک ماه اجاره را باید برای هزینه های جابه جایی پرداخت کنند افزود: در طرح های تشویقی برای موجران سعی کرده ایم هر سازنده ای که واحد مسکونی را مطابق با الگوی مصرف بسازد از پرداخت مالیات معاف می شود.
وی گفت: در بسیاری از کشورهای خارجی مستاجران حق تمدید یک دوره اجاره نشینی را دارد بنابراین در این طرح نیز سعی می کنیم که حداقل تمدید یک دوره را برای مستاجران در نظر بگیریم.
وزیر راه وشهرسازی تصریح کرد: هزینه معامله برای مستاجران همواره بیشتر از موجران است ووسعی خواهیم کرد که تمدید یک دوره را برای آنها در نظر بگیریم اما این به معنای دخالت دولت در معاملات نیست.
آخوندی درباره پیشنهاد اولیه 10 درصدی اجاره نیز گفت: با اجرای این طرح عده ای مخالف هستند اما مطمئن هستیم که با اجرای این طرح بخشی از هزنیه های جابه جایی مستاجران کاهش می یابد.
وی تاکید کرد: دخالت دولت در بحث اجاره نشینی و ورود آنها به این بازار باعث افزایش معاملات زیرزمینی وفساد می شودو از سوی دیگر میزان واحدهای مسکونی برای اجاره نشینی کاهش می یابد.
وزیر راه وشهرسازی در ادامه به بحث تولید مسکن و دریافت مالیات از خانه های خالی اشاره کرد و گفت: در سال های بین 92 تا 93 که رکود در این بازار شدید بود اجرای طرح مالیات از خانه های خالی امکان پذیر نبود زیرا که هرطرحی باید در شرایط خاص خود به مرحله اجرایی شدن برسد.
آخوندی توضیح داد: قانون مالیات از خانه های خالی بر 2 بخش تقسیم می شود بخش اول قانون مالیات بر اراضی بایر و بخش دوم مربوط است به خانه های خالی از سکنه که اطلاعات هر دوی این بخش در اختیار شهرداری ها است.
وی با بیان اینکه طبق لایحه ای که از سوی مجلس ارائه شد باید سامانه نرم افزای طراحی و اطلاعات مربوط به این واحدهای مسکونی در آن درج شود افزود: وزارت مسکن وشهرسازی مسئول طراحی این نرم افزار نیست و تنها بخشی که تمامی اطلاعات پلاک ثبتی واحدهای مسکونی در آن وجود دارد شهرداری است.
وی افزود: نمایندگان مجلس لایحه و طرح فوریت را در آن دوره مطرح کردند که به سادگی قابل اجرا نیست زیرا که وزارت راه وشهرسازی در این بخش تنها سیاست گذار است مسئول اجرایی در این بخش نیست.
آخوندی توضیح داد: با اجرایی شدن این لایحه از سوی شهرداری ها می توان هزنیه و عایدی به دست آمده از آن را صرف بهبود وضعیت محلات در تهران کرد.
وزیر راه وشهرسازی تصریح کرد: لایحه دریافت مالیات بر عایدی از اراضی را پیشنهاد داده ایم که خوشبختانه مخالفتی شدیدی در این باره صورت نگرفته اما برای پیشنهاد افزایش 10 درصدی اجاره انتقادهای وجود داشته است.
وی با بیان اینکه مالیات بر عایدی زمین باید اجرایی شود گفت: زمانی که فردی زمینی بخرد و بدون هیچ گونه ساخت وسازی این زمین را بعد از چند سال با قیمت بیشتری بفروشد باید مالیات پرداخت کند اما فردی که زمینی خریده و بر روی آن سرمایه گذاری انجام داده نباید مالیات بر عایدی سرمایه گذاری پرداخت کند.
آخوندی تاکید کرد: دریافت مالیات از عایدی سرمایه باعث فرار سرمایه گذار از سرمایه گذاری ،عدم اشتغال و کاهش انگیزه می شود.
وزیر راه وشهرسازی توضیح داد: در شزایط کنونی ایران هر اقدامی که باعث کاهش میزان سرمایه گذاری می شود بر اقتصاد کشور اثر منفی بر حای خواهد گذاشت.
وی گفت: بر جای که سرمایه گذاری وارزش افزوده ای ایجاد می شود نباید تهدید کرد بنابراین دریافت مالیات از عایدی سرمایه به ضرر اقتصاد و دریافت مالیات بر عایدی زمین به نفع بازار مسکن خواهد بود.