خبرگزاری میزان: برای چاپ کتاب همواره روبروی نویسنده راههای متنوع و مختلفی وجود دارد، اما سابق بر این، ترجیح نویسندگان بر آن بود که ناشران برای چاپ آثارشان پیشنهاد بدهند و به نوعی کتاب مذبور با تهیه کنندگی و حمایت انتشارات به چاپ برسد.
این روند که روند اصولی در صنعت چاپ محسوب میشود از همه جهت به نفع نویسنده بود، زیرا ناشر به عنوان منتفع مالی از فروش کتاب، بهترین شرایط را برای معرفی، رونمایی و پخش اثر انجام میداد. اما هر چه گذشت و با توجه به افزایش قیمت کاغذ و به طور متعاقب کاهش خرید از سوی خریدار این روند از بین رفت.
ناشران که همواره قدرت ریسک پذیری و اعتماد به نسل جوان را داشتند کمی عقب کشیدند و بیشتر به چاپ آثاری اهتمام ورزیدند که به نوعی فروششان تضمین شده باشد. همین اتفاق باعث شد بسیاری از نویسندگان جوان از سرمایه گذاری ناشران مطرح ناامید شوند.
رشد قارچ گونه و خلق الساعه برخی دیگر از ناشرین در این بین باعث تعجب بود. ناشران قدیمی با کاهش قدرت چاپ و فروش روبرو میشدند و انبارهای کاغذ داخلی کفاف ناشران محدود را نمیداد، اما با این وجود ناشران غیر به سرعت با دریافت مجوز به عرصه چاپ و نشر تزریق شدند.
همین ناشران که اکثراً معطوف به رشته تخصصی نبودند شروع به چاپ و نشر آثار در تمامی زمینهها به صورت مشارکتی شدند. اینها با استفاده از مجوز خود و همینطور توان دریافت شابک و پروانه از وزارت ارشاد نصفی از راه را برای نویسنده میرفتند، اما متاسفانه مشکل از جای دیگر رخنه میکرد.
ناشران تازه انتشار آثار را از لحاظ مالی به صورت صد در صد و یا مشارکتی بر عهده خود نویسنده گذاشتند. بر این اساس نویسنده موظف میشود که در قبال چاپ اثر خود مبلغ نه چندان کمی را هزینه کند. مبلغی که طی همین پنج سال گذشته نزدیک به پنج برابر شده است.
از طرفی این ناشران به دلیل اینکه در عرصه کتاب و جامعه کتابخوان جایگاهی نداشتند نمیتوانستند آثار چاپ شده خود را به خوبی رونمایی و پخش کنند و در اکثر مواقع پخش کتاب را به خود نویسنده میسپردند. نویسنده جوان با سودای چاپ اولین اثرش تعداد حداقل صد جلد کتاب را در خانه نگه میداشت و روزانه برای فروش و یا فروش امانی به کتابفروشیها رجوع میکرد.
این وضعیت حتی فراتر هم میرود و گه گاه به دلیل تعطیلی کتابفروشیهای محلی و یا عدم پذیرش کتاب فروشیها نسبت به کتب غیر، این جوانان مجبورند خودشان به صورت دستفروشی در کنار خیابان کتابشان را به فروش برسانند تا حداقل هزینه هنگفت چاپ باز گردد.
امروزه با جستجویی ساده در اینترنت به راحتی میتوانید با تعداد کثیری از این دست انتشاراتها آشنا شوید که شما را به چاپ کتابتان تشویق میکنند. این مراکز قیمت چاپ را به صورت اینترنتی اعلام میکنند و نویسنده جوان که بدون شک شوق چاپ اولین نوشته اش را دارد به راحتی خام میشود.
به عنوان مثال اگر شما بخواهید کتابی را در قطع رقعی (برگه A. 5) با تعداد صفحات 200 برگ در صد نسخه به چاپ برسانید مبلغ 850000 هزار تومان است. حال اگر بخواهید 1000 نسخه از کتاب خود به چاپ برسانید به مبلغی معادل 4900000 تومان خواهد شد. البته این قیمتها برای چاپ دیجیتال محاسبه شده است.
چاپ کتاب تا 400 جلد به روش دیجیتال معقول و معمول و بهصرفه است و برای بیشتر از این تعداد بهتر است که به سراغ چاپ افست بروید. توضیح آنکه هزینه چاپ حدود 500 نسخه دیجیتال، تقریباً با هزینة چاپ 1000 نسخه افست برابر است. البته به این هزینه با هزینههای جانبی همچون دریافت مجوز، صفحه آرایی، ویراست و ... را نیز اضافه کرد. به طور معمول زمان مورد نیاز برای سپری شدن امور اداری از یک ماه تا چهار ماه متغیر است.
حال اگر شما بخواهید کتابتان را با تیراژ بالای 1000 عدد روانه بازار کنید میتوانید به جای چاپ دیجیتال از چاپ افست استفاده کنید که مقرون به صرفهتر است. فهرست قیمت چاپ کتابی با قطع رقعی به صورت سیاه و سفید به شرح زیر است.
هزینه تایپ 200،000 تومان
هزینه ویراستاری 140،000 تومان
هزینه صفحه آرایی 200،000 تومان
هزینه طراحی جلد 50،000 تومان
هزینه اخذ تمام مجوزها 200،000 تومان
هزینه چاپ وصحافی با تیراژ 200 نسخه: 4،492،800 تومان
جمع کل هزینهها 5،282،800 تومان
هزینه تمام شده هر جلد 5،283 تومان
با وجود هزینههای تخمین زده شده و افزایش همواره قیمت کاغذ چاپ کتاب به صورت مستقل علاوه بر اینکه از لحاظ مالی و روحی به نویسندگان جوان ضربات فراوانی وارد میآورد خطری دیگر را نیز برای عرصه کتاب به همراه دارد. پیشتر کتب از زیر ذره بین کیفی ناشران با سابقه رد میشد و سختگیری این ناشران بسیار زیاد بود، اما با ظهور ناشران تازه کار این سختگیری کم شده و به نوعی توهم نویسنده بودن در بسیاری به وجود آمده است.