به گزارش الف، وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد بازگشت تحریمها بعد از دورههای 90 و 180 روزهای صورت خواهد گرفت که در جریان آنها شرکتها و بانکها فعالیتهای مرتبط با ایران خود را به تدریج کاهش خواهند داد؛ طبق گفته «برایان هوک» مشاور سیاستگذاری وزارت خارجه آمریکا نخستین بسته تحریمی علیه ایران از چهارم آگوست (13 مرداد) اجرایی می شود و چیزی به زمان آغازی تحریمها علیه ایران باقی مانده است.
در همین راستا خبرنگار سیاست خارجی الف گفتگویی با ابوالفضل ظهرهوند کارشناس مسایل سیاست خارجی داشته است که بدین شرح است:
*همانطور که می دانید تحریمهای آمریکا علیه ایران قرار است در 13 مرداد اعمال شود، چه تحریمهایی است؟مشکل اصلی ما این است نتوانستیم از ذخایر ارزی و منابع پولی به درستی استفاده کنیم و منتظر بیگانه ها هستیم تا کاری برایمان انجام دهند. متاسفانه طبق گفته خود آقایان 60 میلیارد دلار از کشور خارج شده که این موضوع اقتصاد کشور را دچار بحران کرده است.
آمریکا قرار است تحریمهایی 90 و 180 روزه را علیه کشورمان اعمال کند که تحریمهای 180روزه در 13 آبان ماه است که طبق قانون اختیارات دفاع ملی آمریکا و بند 2012 در مورد منع خرید نفت از ایران است که در برجام این موارد تعلیق شده بود اما پس از خروج ترامپ از برجام دوباره این بحث مطرح است و وزیرخزانه داری آمریکا مجری عملیاتی کردن این موضوع است.
دوره اول همان تحریمهای 90 روزه است که مربوط به قانون اختیارات دفاع ملی آمریکا بوده و بندی از 2012 است که تحریمهای مربوط به فروش، عرضه، تأمین یا نقل و انتقال گرافیت، فلزات خام و نیمه ساخته مانند آلومینیوم و فولاد و صادرات یا نرمافزار برای یکپارچهسازی فرآیندهای صنعتی به ایران است و همچنین تحریم های مربوط به معاملات خرید یا فروش ریال ایران یا نگهداری حسابها و وجوه عمدهای که در خارج از خاک ایران بر پایه ریال ایران نگهداری میشوند که قرار است اعمال شود.
همچنین تحریمهای مربوط به خرید یا اکتساب اسکناسهای دلار آمریکا توسط حکومت ایران و تحریمهای بخش خودروسازی ایران نیز شامل این موارد می شود.
*ایران کشوری تحریم بردار نیست/آمدن ترامپ یک توفیق الهی است
دولت و وزارت خارجه باید چه اقداماتی را در این زمینه انجام دهد؟
آقایان حتی توان ندارند که ذخایر ارزی کشور را حفظ کنند و کشور را وابسته به تحریم، قاچاق خودرو و موبایل کردهاند که موجب ارزش پول ملی در این ماههای اخیر شده است.
واقعیت مسئله این است که ایران کشوری تحریم بردار نیست و تحریم ها اثری نخواهد داشت.اما باید سعی کنیم که این تحریمها را به فرصت تبدیل کنیم. ایران با کشورهای متعددی در ارتباط است و در مهمترین منطقه استراتژیک جغرافیایی به سر میبرد که 40 درصد نفت جهان از تنگه هرمز میگذرد لذا باید از این فرصت استفاده کند و اجازه ندهد تا تحریمهای آمریکا اثرگذار باشد.
درست است که در حال حاضر در شرایط اقتصادی بدی به سر می بریم، اما به نظر بنده آمدن ترامپ یک توفیق الهی است چرا که چهره واقعی دولتمردان آمریکایی را به همه جهان نشان داد و از سوی دیگر نیز موجب شد تا دولت متوجه شود که سیاستهایش ناکارآمد است و باید برای تغییرات اقتصادی به تکاپو افتاد.
جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر در شرایطی تحریم میشود که بدهی کاری نداشته و بیش از یکصد میلیارد دلار ذخیره ارزی دارد و نیازی هم به وارد کردن انرژی ندارد، اما به طور مثال کشور ایتالیا را در نظر بگیرید که بیش از 2000هزار میلیارد دلار بدهی خارجی داشته و هیچ منابع طبیعی هم ندارد. مشکل کشور ما عدم سوء مدیریت و کارایی لازم است.
*نمیتوان با آمریکا سر میز مذاکره نشست
واقعا ترامپ را یک توفیق الهی میدانید؟
بله، بنده معتقدم که اقدامات ترامپ و روی کار آمدن وی نشان میدهد که وضع آمریکا بسیار خراب است. در مجلس سنا 99 درصد علیه ایران رای دادند و این نشان میدهد که نمیتوان با آمریکا سر میز مذاکره نشست. عدهای معتقد هستند که باید با آمریکا گفتگو کرد.
به نظر من در ابتدا باید فرهنگ سیاسی را در جامعه ارتقاء داد و اینکه نوع مذاکره و التزامات آن چیست. ترامپ فرد شروری است که میگوید من خانه تو را می خواهم این مذاکره نیست بلکه فشار به یک کشور است.ما در برجام هم فریب خوردیم و نباید دوباره این موضوع تکرار شود. خروج امریکا از برجام و همچنین مذاکرهاش با شبه جزیره کره و عمل نکردن به تعداتش ماهیت آمریکا را نشان داد که نمیتوان به آنها اعتماد کرد.
*مشکلات اقتصادی به دلیل ساختار ناکارآمد دولت است/ما فرزندان رمضان هستیم
*شما چه راهحلی را برای برون رفت از این شرایط و باتوجه به شرایط اقتصادی کشور پیشنهاد میکنید؟
مشکلات اقتصادی که در کشور وجود دارد به دلیل ساختار ناکارآمد حکومتی(دولت) است. اشتباه نشود نظام سیاسی با حکومت تفاوت دارد و اینجا منظور دولت و ساختار آن است. اتفاقاتی که در عرصه طلا و ارز افتاد نشان میدهد که باید ساختار مدیریتی را تغییر داد.
به نظر بنده این آقایان حتی توان ندارند که ذخایر ارزی کشور را حفظ کنند و کشور را وابسته به تحریم، قاچاق خودرو و موبایل کردهاند که موجب ارزش پول ملی در این ماههای اخیر شده است. حضرت امام خمینی(ره) همواره از اینکه تحریمها را به فرصت تبدیل کردهایم، یاد میکردند و به ریگان فرمودند که ما را از تحریم نترسانید. ما فرزندان رمضان هستیم.
ما در این شرایط دشوار باید سعی کنیم تا کارآمدی را در کشور تغییر دهیم؛ دولت باید در مورد مشکلاتی که در طی این چندماه اخیر به وجود آمده است توضیح دهد.باید دست دولت را از بانک مرکزی کوتاه کنیم.
بنده فکر میکنم اگر آقای ترامپ رییس جمهور آمریکا نشده بود و به ما انقدر فشار وارد نمیکرد از خواب غفلت بیدار نمیشدیم و سراغ برجامهای دیگر نیز میرفتیم.متاسفانه با سیاستهای دولت و برخی از مسئولین ما ظرفیتهای ملی خود را واگذار کردیم که این اشتباه محض است. ما باید از نیروهای لایق و کارآمد استفاده کنیم و محدودیتها را به مقدورات تبدیل کنیم.
*مدیریتمان ناکارآمد است/منتظر بیگانهها هستیم
مشکل ما چیست که امروز این وضعیت را داریم؟
مشکل اصلی ما این است نتوانستیم از ذخایر ارزی و منابع پولی به درستی استفاده کنیم و دهکهای نهم و دهم را ارتقاء دهیم و همچنین از تجربیات استفاده نکرده و منتظر بیگانه ها هستیم تا کاری برایمان انجام دهند. متاسفانه طبق گفته خود آقایان 60 میلیارد دلار از کشور خارج شده که این موضوع اقتصاد کشور را دچار بحران کرده است.
واقعیت این است که ما مدیریتمان ناکارآمد است و طرح توسعه اقتصادی و استراتژیک نداریم.به نظر بنده یکی از راهکارهای اساسی قطع رابطه دلار با ریال است و این همان ضربه ای است که آمریکایی ها از آن نگران هستند و ما از این ابزار استفاده نمیکنیم. ما باید بپذیریم که امنیت منطقه یعنی امنیت ایران، اگر در عراق و سوریه امنیت نداشته باشیم این ناامنی به داخل کشیده می شود که متاسفانه برخی آن را درک نمی کنند.
وظیفه دولت و دولتمردان در این وضعیت چیست؟
دولتمردان سعی کنند راهکارهای اساسی را اتخاذ کنند و تحریمها را از طریق راههای دیگر دور بزنند و تصمیمات درست اقتصادی بگیرند تا کشور را از این وضعیت نجات دهیم، ایران باید از فرصتهای منطقه ای خود استفاده نماید.