به گزارش خبرنگار مهر، روز دهم مرداد ماه در در جلسه علنی مجلس شورای اسلامی بررسی طرح یک فوریتی تشکیل وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در دستور کار قرار گرفت و پس از اظهارات نمایندگان مخالف و موافق، ماده واحده این طرح با 137 رأی موافق، 21 رأی مخالف و یک رأی ممتنع از مجموع 195 نماینده حاضر در صحن به تصویب رسید.
بر این اساس و در صورت تأئید نهایی این طرح و بر اساس ماده واحده آن «سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با کلیه اختیارات و وظایفی که به موجب قوانین و مقررات دارد، با رعایت بند «د» ماده 29 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب هشتم مهرماه 1386و بند «الف» ماده 28 قانون برنامه ششم توسعه مصوب 14 اسفند 1395 و بدون توسعه تشکیلات و افزایش نیروی انسانی، به وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تبدیل میشود و بار مالی ناشی از تغییر عنوان، از محل منابع داخلی و صرفه جویی تأمین خواهد شد».
بر اساس تبصره یک این طرح، کلیه امکانات، اموال و نیروی انسانی سازمان مورد اشاره در اختیار وزارتخانه جدید قرار میگیرد؛ همچنین بر اساس تبصره 2، شرح وظایف این وزارتخانه مطابق قوانین مورد عمل سازمان میراث فرهنگی خواهد بود و دولت موظف است تغییرات در شرح وظایف وزارتخانه جدید را حداکثر ظرف مدت یک سال برای تصویب به مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
تبصره 3 این طرح نیز تأکید میکند که هرگونه افزایش نیروی انسانی، امکانات و بار مالی برای وزارتخانه موضوع این ماده در طول اجرای برنامه ششم توسعه ممنوع است.
حالا پس از تصویب این طرح، فعالان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گزینه های احتمالی برای نشست روی صندلی ریاست وزارتخانه میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی را گمانه زنی می کنند تا بهترین انتخاب روی این صندلی بنشیند.
صندلی که سالها در تضاد با فعالیت های این سازمان جابه جا شد و افرادی روی آن نشستند که تنها چند صباحی آمده بودند تا از این جایگاه به جایگاه بالاتری بروند و یا اینکه بتوانند اهداف خود را در این حیات خلوت و امن دولت ها دنبال کنند. حالا هر کسی از ظن خود گزینه مورد نظر را معرفی می کند برخی از تشکل های گردشگری کسانی که تلاش می کردند تا سازمان میراث فرهنگی وزارتخانه شود را بهترین گزینه برای نشستن روی این صندلی می دانند و در تلاش هستند تا این افراد از حوزه گردشگری روی این صندلی بنشیند تا شاید گردشگری بیشتر از صنایع دستی و میراث فرهنگی دیده شود.
تا همین جا هم این افراد بودند که در تبدیل سازمان میراث فرهنگی به وزارتخانه تلاش کردند تا نمایندگان مجلس مجاب شوند ولی در عوض فعالان میراث فرهنگی و صنایع دستی منفعل عمل کردند و تنها زمانی که رئیس جمهور در هماش روز جهانی گردشگری اعلام کرد این سازمان باید نامش گردشگری، میراث فرهنگی و صنایع دستی باشد در مطالبی انتقاد کردند که چرا میراث فرهنگی نادیده گرفته می شود و ... اما در کل گزینه ای برای جایگزینی علی اصغر مونسان رئیس فعلی سازمان میراث فرهنگی هیچگاه معرفی نکردند.
حالا غیر از این حاشیه ها، گزینه هایی برای وزارت خانه شدن مطرح است که این افراد را به وزارتخانه میراث فرهنگی و گردشگری نزدیک تر می کند. یکی از این افراد پیروز حناچی معاون فنی و عمرانی شهرداری تهران است که در سوابق خود دبیری شورای عالی شهرسازی و معماری ایران و معاون معماری و شهرسازی وزیر راه در دولت یازدهم، را نیز دارد. حناچی دانشآموخته معماری از دانشگاه تهران و فارغالتحصیل دکتری تخصصی مرمت شهری و باز زنده سازی شهرهای تاریخی است و از او به عنوان یکی از گزینههای اصلی وزارت مسکن و شهرسازی، در صورت تفکیک وزارت راه و شهرسازی به دو وزارت مسکن و شهرسازی و وزارت راه و ترابری نام برده میشد. حناچی اکنون یکی از چهار عضو حقیقی شورای عالی میراث فرهنگی کشور است. شورایی که تنها دو بار تشکیل جلسه داده است.
حناچی عضو شورای عالی میراث فرهنگی
اما غیر از حناچی گزینه احتمالی و مطرح شده دیگر، سعید اوحدی است. ریاست سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران مسئولیتی است که او اکنون بر عهده دارد اما پیش از این او از سازمان حج و زیارت به سازمان میراث فرهنگی رفت تا جایگزین مونسان شود، اما جابه جایی مونسان از سازمان میراث فرهنگی به وزارت راه انجام نشد و او به عنوان معاون سرمایه گذاری مدتی را در این سازمان سپری کرد تا اینکه به شهرداری رفت.
حالا اما یکی از گزینه های جدی تر برای وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی به شمار می آید گزینه ای که هر از گاهی با شنیده شدن جابه جایی مونسان دوباره نام وی بر سر زبان ها می افتد.
اوحدی رئیس سابق سازمان حج و زیارت
سعید اوحدی با ابراز رضایت از وزارتخانه شدن سازمان میراث فرهنگی به خبرنگار مهر می گوید که با وی درباره اینکه چه کسی وزیر شود، صحبتی نشده است اما این اتقاق خوبی است که طرح در مجلس به تصویب رسید. در واقع تغییر سازمان میراث فرهنگی بعد از اینکه به تصویب برسد فرصت خوبی برای گردشگری است که بتواند با بودجه مشخصی که مجلس تعیین می کند، با پشتیبانی جدی شاهد تحولات خوبی باشیم. امیدوارم هر کسی که سکان دار این مسئولیت می شود با این مصوبه بتواند تحولات خوبی را در حوزه گردشگری ایجاد و اهداف مورد نظر را دنبال کند.
حسین مرعشی رئیس دوم سازمان میراث فرهنگی
اما گزینه بعدی که همیشه پس از انتخاب رئیس جدید برای سازمان میراث فرهنگی مطرح می شد، حسین مرعشی بوده و هست هر چند که او هم جزو بازنشستگان است اما مرعشی که زمانی رئیس سازمان میراث فرهنگی بود همیشه مورد توجه و تحسین بازماندگان از آن دوران بوده و هست و کسانی که دوره مسئولیتش را به یاد دارند از بازتاب اقدامات اساسی او تا این زمان صحبت می کنند.
دومین رئیس سازمان میراث فرهنگی یک بار در سال 92 در خصوص بازگشت خود به سازمان میراث فرهنگی و گردشگری گفته بود که به هیچ وجه آمادگی ندارم برگردم و در هیچ شرایطی هم به سازمان میراث فرهنگی و گردشگری برنمیگردم.
این سه نفر در حال حاضر گزینه هایی هستند که برای وزارت خانه میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری مطرح می شوند هر چند که هر بار با تغییر دولت و ریاست سازمان میراث فرهنگی بازهم نام این افراد شنیده می شد و رئیس جمهور به این انتخاب ها واکنشی نشان نمی داد اما فعالان هر سه حوزه این بار هم امیدوارند که حداقل انتخاب وزیر انتخاب درستی باشد. با این وجود انتخاب وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در صورتی انجام می شود که به گفته مرتضی شکوهی مدیرکل امور مجلس سازمان میراث فرهنگی، طرح وزارتخانه شدن این سازمان به تایید شورای نگهبان برسد در آن صورت سه ماه تا انتخاب وزیر جدید دولت دوازدهم زمان باقی است.