کربلا شهر بندگی و دلدادگی، شهری که در آن بزرگ مرد تاریخ اسلام ، آن سید و سرور شهیدان با نثار خون خود اسلام را زنده نگه می دارد. اسلامی که می رفت تا با جور و ستم جاهلان زمان امام حسین (ع) به فراموشی و انزوا سپرده شود. اما امام حسین به همراه هفتاد و دو تن از یاران صدیق و بندگان خالص خداوند توانست قیام کند و بیداری را در امت اسلامی به وجود آورد و روحی تازه در کالبد اسلام بدمد و تا امروز این نهضت به لطف شیعیان و محبان آن حضرت زنده نگه داشته شده است. کربلا و دیدنی های کربلا یاد آور دلاوری ها و جوانمردی های عباس است، یاد آور آزادگی حر است، وفاداری یاران با وفایی که خون خود را نثار راه حق و خداوند متعال کردند. این شهر شهر عشق است عشقی که در اربعین امام حسین علیه السلام هر ساله ما شاهد آن هستیم و به امید خدا روز به روز هم بیشتر و بیشتر می شود. امروز می خواهیم در همگردی شما دوستان و همراهان گرامی را با اماکن مذهبی کربلا و جاذبه های گردشگری کربلا آشنا کنیم، با ما همراه باشید:
حرم امام حسین (ع) و حضرت ابوالفضل عباس(ع)
اماکن مذهبی کربلا خیلی زیاد است که مهم ترین آن ها همان طور که می دانید و از جاذبه های گردشگری کربلا است، حرم نورانی امام حسین (ع) و حضرت ابوالفضل عباس است. کربلا قبل از واقعه عاشورا منطقه ای بی آب و علف و بیابانی بود که در آن سکونت گاهی یافت نمی شد. بعد از واقعه عاشورا دلدادگان آن حضرت برای زیارت به این مکان می آمدند و کم کم در اطراف حرم مردم آمدند و سکنی گزیدند و این منطقه را تبدیل به شهری کردند که امروزه بزرگترین شهر مذهبی شیعیان و جهان اسلام است و قلب تپنده شیعه است. حرم امام حسین(ع) و حضرت عباس که از دیدنی های کربلا است، 300 متر با هم فاصله دارد که به نام بین الحرمین مشهور است و هر ساله مشتاقان آن حضرت برای زیارت به این شهر مذهبی می آیند . در مرقد مطهر امام حسین (ع) در زیر پای مبارک ایشان حضرت علی ا کبر و بر روی سینه مبارک ایشان حضرت علی اصغر دفن شده اند. کربلا شهر آزادی از هوای نفسانی و حب دنیوی و اتصال به رشته بندگی خداوند متعال است. مزار ها مکان ها و مساجد زیادی را می توان در کربلا دید که جز جاذبه های مذهبی کربلا هستند و گردشگران و زائران زیادی سالانه از این مکان ها دیدن می کنند. یاران امام حسین (ع)، علما و بزرگان دین اسلام و تشیع، بسیاری از بزرگان ایران و اسلام در این شهر دفن شده اند که در زیر به معرفی برخی از اماکن مذهبی کربلا می پردازیم.
مزار دو طفلان مسلم
مزار دو طفلان مسلم در نزدیکی شهرک مسیب در فاصله 30 کیلومتری بغداد در اتوبان کربلا –بغداد واقع شده است و زیارت مقبره این بزرگواران نیز خالی از لطف نیست و از جاذبه های گردشگری کربلا و اماکن مذهبی کربلا است.
مزار عون بن عبدالله
دو روایت در مورد مقبره عون بن عبدالله مطرح است. یکی از این روایت ها این است که این مقبره که در نزدیکی اتوبان کنونی بغداد قرار دارد مربوط به عون بن عبدالله که از یاران امام حسن (ع) بوده می باشد ولی روایت دیگری می گوید این مزار باشکوه مربوط به عون بن عبدالله بن جعفر است ، یعنی فرزند زینب کبری (س) ، فرزندی که جانش را فدای دین و اسلام کرد و در عاشورا به مقام شهادت نائل آمد. که به نظر می رسد روایت اولی درست تر باشد. این از دیدنی های کربلا و اماکن مذهبی کربلا است.
مزارحر بن یزید ریاحی
حر این دلاور مرد میدان کربلا مرد آزاده ای که بعد ازشهادت جنازه وی در 9 کیلومتری غرب کربلا در روستایی که قبیله وی در آن زندگی می کردند و امروزه به روستای حر معروف است دفن شد. عضد الدوله دیلمی در سال 370 هجری قمری بارگاهی بر روی قبر این شهید کربلا ساخت و شاه اسماعیل صفوی در سال 914 هجری قمری هنگامی که قبر وی را زیارت نمود دستور تجدید بنای آن را داد. این از اماکن مذهبی کربلا و جاذبه های گردشگری کربلا است.
پادشاهان آل بویه
از پادشاهان آل بویه نیز تعدادی در صحن حرم امام حسین دفن هستند حتی بقعه ای بر روی آن ها درست شده بود در این بقعه ها در سال 1268 تخریب گردید. این بنا از دیدنی های کربلا و اماکن مذهبی کربلا است.
مظفرالدین شاه
مظفر الدین شاه در سوم فروردین 1232 هجری شمسی به دنیا آمد و در 12 دی 1285 هجری شمسی کشته شد وی پنجمین پادشاه ایران از دودمان قاجار بود. مظفر الدین شاه وصیت کرد که او را در کربلا به خاک بسپارند و قبر وی در رواق پادشاهان در کربلا می باشد. فرمان مشروطیت در سال 1285 هجری شمسی به دست او صادر شد. این از دیدنی های کربلا و جاذبه های گردشگری کربلا است.
محمد علی شاه
محمد علی شاه از شاهان قاجار در سال 1251 به دنیا آمد و در سال 1304 هجری شمسی از دنیا رفت و در کربلا به خاک سپرده شد وی از مخالفان سرسخت مشروطه بود و حتی مجلس را به توپ بست. این مقبره از جاذبه های گردشگری کربلا و دیدنی های کربلا می باشد.
احمد شاه
بعد از فوت محمد علی شاه فرزندش احمد شاه قاجار به سلطنت رسید وی در سن دوازده سالگی به سلطنت رسید و در سال 1348 فوت نمود و در کربلا به خاک سپرده شد. این مقبره از دیدنی های کربلا است.
امیر کبیر
امیر کبیر مرد بزرگ و تاریخ ساز ایران. مردی که دارالفنون را در تهران تاسیس نمود. صدر العظم ناصرالدین شاه قاجار، متولد 1186 و در سال 1298 هجری قمری به دستور ناصرالدین شاه به قتل رسید. محل قتل وی حمام فین کاشان بوده و پیکر او در رواق پادشاهان در کربلا آرام گرفته است. برادرش میرزا حسین خان و فرزندش ساعد الملک نیز درکنار قبر وی به خاک سپرده شده اند.
اخرس بن کاظم علیه السلام
الابتر نام محله ای است در نزدیکی های کربلا که میزبان بدن مطهر محمد بن ابی الفتح ملقب به الاخرس می باشد . زیارتگاهی در این مکان وجود دارد که هر ساله مشتاقان اهل بیت و شیعیان به زیارت این نواده امام موسی بن جعفر علیه السلام می روند. در نجف به سادات آل خراسان الاخرس می گفتند.
محمد بن نبی بن کاظم علیه السلام
در دوازده کیلومتری شهر کربلا مردی از خاندان امامت دفن است به نام محمد بن نبی بن کاظم (ع) که نوه امام موسی کاظم (ع) می باشد . امام نوح لقب این بزرگوار در میان عرب ها بوده است. خاک منطقه طویرج در نزدیکی کربلا بدن مطهر ایشان را در آغوش گرفته است.
ابن حمزه
عماد الدین ابو محمد بن علی بن حمزه بن حسن بن عبید اللّه بن عباس بن علی علیه السلام که به ابوحمزه مشهور است. قبر وی در بزرگراه کربلا – طویرج در قسمت جنوب شرقی حرم مطهر ابوالفضل عباس در یک قبرستان قدیمی می باشد. ابوحمزه از راویان حدیت و عالمان و فقیهان بزرگ بود.
ابو احمد حسین بن محمد
ابومحمد حسین بن محمد وی پدر سید رضی است. سید رضی کسی است که نهج البلاغه این کتاب ارزشمند را در قرن چهارم هجری جمع آوری نموده است. نسب ابو احمد پدر سید رضی با سه نسل به امام موسی کاظم علیه السلام بر می گردد و در رواق غربی حرم مطهر امام حسین (ع) در کنار قبر سید ابراهیم محاب مدفون می باشد.
سید احمد ابوهاشم
مزار مردی از سلاله پیامبر وائمه اطهار که گنبد آن مزین به کاشی های آبی می باشد و دارای صحن و سرا است و در 25 کیلومتری منطقه شفائه دفن است. سید احم ابوهاشم سید بزرگواری که با چند واسطه نسب وی به امام موسی کاظم (ع) می رسد. یکی دیگر از مکان های مذهبی شهر کربلا می باشد که زائران و گردشگران از آن دیدن می کنند .
ابن فهد حلی
شیخ احمد بن محمد بن فهد نیز از کسانی است که قبر وی در کربلا می باشد . ایشان فردی بود که خانه اش را وقف زائران حرم امام حسین (ع) کرد. وقتی که فوت نمود در همان خانه دفن شد. خانه اش در خیابان باب القبله می باشد. این خانه دارای باغ و حیاطی بود که در سال 1033 شاه عباس این باغ را که در قسمت جنوبی خانه وی بود به مسجد تبدیل کرد و برروی قبر شیخ احمد گنبدی بنا نمود.
شیخ یوسف بحرانی
شیخ یوسف آل عصفور بحرانی و سید علی طباطبایی و وحید بهبهانی هر سه در داخل یک مقبره در کنار هم در رواق شرقی حرم دفن هستند.
علامه وحید بهبهانی
علامه وحید بهبهانی مرجع عالی قدر و رهبر شیعیان در کربلا بود وی در قرن دوازدهم هجری می زیسته است. حرم او در رواق شرقیحرم مطهر امام حسین(ع) می باشد.
سید علی طباطبایی
قبر سید علی طباطبایی در رواق شرقی حرم امام حسین (ع) می باشد او صاحب کتاب ریاض المسائل در فقه است و کسی است که دیوار شهر کربلا را بعد از فوت محمد خان قاجار بنا نمود.
شریف العلما
شریف العلما یا همان محمد شریف بن حسن آملی نیز یکی دیگر از بزرگانی است که در کربلا و در خیابان امام حسین (ع) در یکی از کوچه های فرعی و در سمت جنوب شرقی حرم مطهر امام حسین (ع) مدفون می باشد. مقبره وی نیز بقعه داشت که امروزه دیگر اثری از آن نمانده است. وی استاد شیخ مرتضی انصاری و از عالمان بزرگ شیعه می باشد.
قلعه اخیضر
قلعه اخیضر ، قلعه ای که دارای مسجدی در داخل خود می باشد مسجدی کوچک که از جاذبه های گردشگری مذهبی به شمار می رود. دیوار های اطراف این قلعه به صورت برج مانند می باشد از اگر 20 کیلومتر از شهر کربلا به سمت غرب حرکت کنیم می توانیم به این قلعه تاریخی برسیم.
مقام زین العابدین علیه السلام
برخی می گویند محل اصلی خیمه گاه و مقام امام سجاد علیه السلام در کنار بیمارستان امام حسین علیه السلام کربلا می باشد. جهان گرد معروف ابوطالب خان در 1217 قمری به این مقام اشاره می کند و بنایی توسط همسر آصف الدوله بر روی این مکان احداث شده است که یکی دیگر از جاذبه های مذهبی شهر کربلا می باشد.
مقام حضرت مهدی (عج)
در سمت چپ نهر حسینیه کنونی، در ورودی کربلا و راه مقام امام صادق علیه السلام، بقعه و مقامی است که گنبد بلندی دارد. این بقعه به یاد و نام حضرت بقیة اللَّه بنا شده است. به یاد امام زمان حضرت مهدی (عج) بقعه و مقامی در سمت چپ نهر حسینیه در راه مقام امام صادق (ع) وورودی کربلا ساخته اند که به مقام مهدی (عج) معروف است و هر ساله زائران و گردشگران زیادی از این مکان دیدن می کنند و به زیارت می پردازند.
قصر عطشان
قصر عطشان قصری است که تا قرن چهاردهم هجری هم تخریب نشده بود. اما امروزه فقط دیوار ها و طاق های آن برجای مانده و از آن همه شکوه و عظمت دیگر خبری نیست و زائران از این دیوار ها به عنوان پناهگاه استفاده می کردند. قصری که در 30 کیلومتری جنوب غربی کربلا قرار گرفته و در زمان عباسیان ساخته شده است.
مقام امام صادق علیه السلام
زیارتگاهی که گنبد آن با کاشی کاری زیبایی مزین شده است در ساحل غربی نهر علقمه وجود دارد که گفته می شود هر وقت امام صادق علیه السلام به زیارت جدبزرگوارشان امام حسین (ع) می آمدند با آب فرات در این مکان غسل زیارت می دادند و به زیارت مشرف می شدند و زمین هایی که در اطراف این منطقه و در اطراف حرم امام حسین (ع) وجود دارد معروف به جعفریات می باشد به همین دلیل این مکان به مقام امام صادق علیه السلام معروف و مشهور است.
قلعه هندی
قلعه هندی قلعه ای با مساحت سه هزار متر مربع که چهار کیلومتری شهر کربلا قرار دارد این قلعه به دستور محمد خان قاجار احداث شد در واقع حصاری توسط آقا محمد خان به دور شهر کربلا کشیده شد به جهت حفظ امنیت شهر کربلا اما نیمه کاره ماند چون آقا محمد خان فوت نمود سید علی طباطبایی هزینه ساخت این قلعه را از هندوستان فراهم اورد و مکان ها و حجره هایی در این جا بنا نهاد تا زائران بتوانند در آن اقامت کنند و از شر راهزنانی که به زائران حرم مطهر حسین (ع) حمله ور می شدند به این قلعه پناه ببرند.