ظرف یک ماه گذشته دو بالگرد و یک فروند هواپیمای ایرانی تاکنون در سه مرحله و در هر مرحله به دفعات زیاد روی کانونهای آتش آب ریختهاند اما این عملیاتها نه تنها برای مهار تمام کانونهای آتش نتیجه بخش نبوده بلکه به گفته فرماندار هویزه به شمار کانونهای آتشسوزی افزوده شده است. عملیات خاموشسازی آتش در حالی از سوی ایران در بخش عراقی تالاب هورالعظیم ادامه دارد که به گفته مسوولان سازمان حفاظت محیط زیست ایران، عراق تاکنون اقدامی برای خاموش کردن آتش انجام نداده است.
«همایون یوسفی»، نماینده مردم اهواز در مجلس شورای اسلامی هم دیروز این موضوع را تایید کرد: «در این اتفاق طرف عراقی همکاریهای لازم را انجام نداد.» همچنین در حالی که پیش از این عیسی کلانتری، رییس سازمان حفاظت محیط زیست در نشست شورای عالی استانها بر عمدی بودن آتشسوزی در تالاب هورالعظیم تاکید کرده است؛ همایون یوسفی نماینده اهواز در مجلس اظهارنظر قطعی در این باره را به «بررسیهای بیشتر» موکول کرد. آتشسوزی همچنان در بخش عراقی تالاب هورالعظیم ادامه دارد و چند کانون جدید آتش هم به کانونهای قبلی افزوده شده است. با ادامه یافتن آتشسوزی حالا گزینه رهاسازی آب در بخش عراقی تالاب روی میز مسوولان است. این خبری است که ناظم ثبوتی، فرماندار هویزه دیروز اعلام کرد.
ثبوتی افزود: هر یک از کانونهای آتشسوزی در بخش عراقی تالاب هورالعظیم را که خاموش میکنیم، کانونهای آتش دیگری فعال میشوند و در سه، چهار روز گذشته ١٠ تا ١١ کانون دیگر در بخش عراقی هور دچار حریق شدهاند فرماندار هویزه تصریح کرد: عملیات اطفای حریق توسط بالگردهای آبپاش در حال انجام است اما همچنان انتشار دود در شهرستان هویزه وجود دارد. با توجه به خشک بودن بخش عراقی تالاب هورالعظیم، اصولیترین راه مهار آتش، رهاسازی آب است.
راهحلی که عراقیها به آن عمل نکردهاند. فرماندار هویزه در این باره گفت: با توجه به مشکلاتی که در کشور عراق وجود دارد، آنها تعهدی در این زمینه ندارند و با این شرایط باید از سمت ایران به بخش عراقی تالاب هورالعظیم آب رهاسازی شود. به گفته ثبوتی «رهاسازی آب از سوی ایران در بخش عراقی تالاب هورالعظیم در حال بررسی است».
پیش از این در ٢٣ تیرماه امسال عادل مولا، معاون اداره کل حفاظت محیط زیست خوزستان هم استفاده از بالگرد برای خاموش کردن آتش سوزی هورالعظیم را فاقد کارایی لازم ارزیابی کرده و به «ایرنا» گفته است: «بالگردهای آبپاش دردی را دوا نمیکنند. زیرا آب زیادی برای خاموش کردن آتش لازم است و از سوی دیگر این آبها به دلیل دمای بالا، دوام نمیآورد و در عرض چند دقیقه تبخیر میشود.
تنها راه خاموش کردن آتش و جلوگیری از آتش سوزی مجدد، دادن حقابه است. آب تالاب باید به هر نحوی تامین شود.» حالا با ناکام ماندن عملیاتهای هوایی تنها گزینه پیش رو رهاسازی آب در بخش عراقی تالاب است. با همکاری نکردن عراق حالا شاید ایران پیشقدم شود و برای مهار بحران کنونی به نیزارهای خشک شده هورالعظیم آب برساند.