ماهان شبکه ایرانیان

افزایش میزان مرگ و میر در آب‌های خروشان

شادی‌هایی که زود خاموش می‌شود

آنچنان که بر اساس آمار‌های موجود در ١٠ سال گذشته ٤٢,٥‌درصد از موارد غرق‌شدگی به سه استان مازندران، خوزستان و گیلان مربوط می‌شود

شادی‌هایی که زود تمام می‌شود
 
سرما که تمام می‌شود، قربانیان آب‌های خروشان کشور هم زیاد می‌شوند. مردمانی که برای رفع گرما به آب می‌زنند و زندگیشان به پایان می‌رسد. آب آن‌ها را پس نمی‌دهد. برای چند لحظه تفریح و سرگرمی جانشان را به خطر می‌اندازند و در دریا و رودخانه‌ها غرق می‌شوند. هر سال با آغاز گرما تعداد این قربانیان هم بیشتر می‌شود.
 
در شهر‌ها و استان‌های مختلف آمار‌ها فرق می‌کند، ولی هر جا که رودی باشد، دریایی داشته باشد، نفس‌های زیادی در بین آب‌ها تمام می‌شود. در حالی که همه مردم دریای خزر را به عنوان بیشترین قربانگاه غرق‌شدگی‌ها می‌دانند، اما آمار‌ها نشان می‌دهد که بیشترین قربانیان مربوط به استان خوزستان و فارس است؛ به طوری که در بهار امسال آب‌های خوزستان 32 نفر را در خود غرق کرد و استان فارس هم با 21 قربانی در رتبه دوم قرار گرفت. بوشهر و تهران هم هر کدام با 17 فوتی به ترتیب بیشترین آمار تلفات غرق‌شدگی را داشتند.
 
شادی‌هایی که زود تمام می‌شود
 
این در حالی است که استان‌های گیلان و مازندران به ترتیب با 15 و 14 فوتی ناشی از غرق‌شدگی طی بهار امسال در رتبه‌های بعدی قرار می‌گیرند. البته در جدیدترین آمار پزشکی قانونی در ١٠ سال اخیر یعنی از سال ١٣٨٧ تا ١٣٩٦، ١٠ هزار و ٢٢٨ نفر بر اثر غرق‌شدگی در کشور جان خود را از دست دادند که از این تعداد چهار‌هزار و ٣٥٠ نفر تنها در سه استان مازندران، خوزستان و گیلان جان باخته‌اند.
 
آنچنان که بر اساس آمار‌های موجود در ١٠ سال گذشته ٤٢,٥‌درصد از موارد غرق‌شدگی به سه استان مازندران، خوزستان و گیلان مربوط می‌شود. در این مدت یکهزار و ٧٤٠ نفر در استان مازندران، یکهزار و ٦٧٠ نفر در استان خوزستان و ٩٤٠ نفر در استان گیلان بر اثر غرق‌شدگی جان خود را از دست داده‌اند. در همین مدت استان‌های خراسان جنوبی با ٢٨، قم با ٥٢ و سمنان با ٥٦ مورد کمترین تلفات غرق‌شدگی را در مقایسه با دیگر استان‌ها داشته‌اند.

این در حالی است که در سال گذشته آمار تلفات غرق‌شدگی در استان خوزستان رشد ١٩.٣‌درصدی داشت و از ١٣٥ نفر به ١٦١ نفر رسید، اما در دو استان گیلان و مازندران آمار تلفات غرق‌شدگی در سال گذشته کاهش یافت. در استان مازندران کاهش ٢٧.٤‌درصدی و در استان گیلان کاهش ٢٥.٧‌درصدی تلفات را شاهد بودیم. حالا باید دید که چرا در استان‌هایی که دریایی وجود ندارد، تعداد قربانیان بیشتر از استان‌های دیگر است
 
شادی‌هایی که زود خاموش می‌شود
در خوزستان فصل تابستان چند ماه زودتر آغاز می‌شود و گرمای سوزان آن مردم را به شنا در کانال‌های آبیاری یا رودخانه‌ها وا می‌دارد، اما موضوع غرق‌شدگی یکی از مشکلاتی است که در این استان طی ایام گرم سال همواره شناگران را در این محل‌ها بشدت تهدید می‌کند.
 
از آنجا که بر اساس آمار‌های موجود بیشترین آمار تلفات غرق‎شدگی مربوط به رودخانه‌ها است، استان خوزستان می‌تواند بیشتر قربانیان غرق‌شدگی را به خود اختصاص دهد.
 
تا جایی که از سال ٩٣ به بعد که تفکیک مکانی تلفات غرق‌شدگی در آمار‌های پزشکی قانونی استخراج و ارزیابی شد، رودخانه‌ها همواره در صدر آمار تلفات قرار داشتند. طی سال‌های ٩٣ تا ٩٦، سه هزار و ٧١٦ نفر بر اثر غرق‌شدگی جان باخته‌اند که هزار و ١٠ نفر آن مربوط به رودخانه‌ها است.
 
شادی‌هایی که زود تمام می‌شود
 
از طرفی گرمای هوای خوزستان به قدری بالا است که هر فرد و مسافر وسوسه می‌شود تا یک آب‌تنی کامل و چنددقیقه‌ای را در آن گرما تجربه کند، اما گاهی هنگام همین لذت، یک غفلت و بی‌احتیاطی سبب می‌شود تا یک روز که باید با خاطره خوش به پایان برسد، تبدیل به غمناک‌ترین روز زندگی برخی خانواده‌ها و افرادی می‌شود که برای تفریح و آب‌تنی به کنار رودخانه رفته‌اند. تنها در سال ٩٧ از آغاز فصل گرما تا خرداد ماه در رودخانه دزفول پنج غرق شده، در رودخانه دز و کانال‌های آبیاری این شهرستان ثبت شده که مانند همیشه درصد زیادی از غرق‌شدگان را جوانان تشکیل می‌دهند.
 
خوزستان در رتبه نخست غرق شدگی
مجتبی طحان، مدیر روابط عمومی هلال‌احمر خوزستان درباره این مسأله دلایلی را ذکر می‌کند و می‌گوید: «در حال حاضر یکی از مسائلی که با آن مواجه هستیم میزان بالای غرق‌شدگان است. خوزستان در ١٠‌سال اخیر بیشترین آمار غرق‌شدگان را دارد و در ٢ سال اخیر هم رتبه نخست غرق‌شدگان در کشور را داشته است که این مسأله می‌تواند نگران‌کننده باشد. آمار غرق‌شدگی در خوزستان در رتبه اول تا سوم کشوری قرار دارد که آمار نگران‌کننده‌ای است و باید برای آن چاره‌ای اندیشید.
 
از آنجا که آمار غرق‌شدگی‌ها بیشتر مربوط به رودخانه‌ها است و استان خوزستان هم رودخانه‌های زیادی دارد، غرق‌شدگی در این استان معمولا در رتبه نخست قرار دارد. همچنین اکثر کسانی که غرق می‌شوند، بومی نیستند و مسافرند و، چون با رودخانه آن محل آشنایی ندارند و از طرف دیگر اطراف رودخانه‌ها مانند دریا‌ها سالم‌سازی نشده است، در آب‌ها غرق می‌شوند. در حال حاضر معضل غرق‌شدگی روندی صعودی در استان خوزستان دارد و در مقایسه با سایر استان‌ها شاهد افزایش میزان غرق‌شدگی هستیم.
 
آمار افراد غرق‌شده در رودخانه‌های خوزستان در مقایسه با سایر استان‌های کشور بیشتر است و به همین خاطر کارگروه امدادونجات باید توجه ویژه‌ای به آن داشته باشد و برنامه راهبردی برای آن تدارک ببیند. باید حساسیت لازم درباره خطرات و پیامد‌های شنا در مکان‌های ناامن رودخانه‌های استان در میان مردم ایجاد شود تا آمار غرق‌شدگان در خوزستان کاهش یابد.
 
سالانه بیش از ١٠٠ نفر در اثر این حادثه از بین می‌روند که این امر مهم نیاز به توجه ویژه‌ای از طرف مسئولان دارد تا بیش از این شاهد صدمات این حادثه نباشیم. البته راهکار‌های مختلفی در خصوص مقابله با این آسیب جدی در جامعه به‌ویژه در فصل تابستان وجود دارد که از آن جمله می‌توان به احداث پایگاه‌های امدادونجات در کنار رودخانه‌هاى شلوغ و توسعه و تجهیز پایگاه‌های امدادونجات موجود در استان اشاره کرد.
 
همچنین آموزش افرادی که در حاشیه رودخانه‌ها زندگی مى‌کنند، برای کمک به افراد غرق‌شده بسیار مفید و کارساز است. از سوی دیگر ایمن‌سازى ساحل رودخانه‌ها مثل ساحل دریا‌ها که به‌ویژه در استان‌های شمال کشور انجام شده و همچنین ساخت استخر در شهرستان‌های بدون استخر می‌تواند به حل این معضل کمک زیادی کند.
 
شادی‌هایی که زود تمام می‌شود
 
همچنین برای شنانکردن افراد در سطح رودخانه‌ها و هر جایی که مشکل وجود داشته باشد، باید راهکار‌های اجرایی را تصویب کرد؛ چرا که به‌ویژه در فصل تابستان افراد بلافاصله پس از حضور در ساحل رودخانه‌ها اقدام به شناکردن می‌کنند؛ بدون آنکه کوچکترین توجهی به اخطار‌ها و هشدار‌های امنیتی داشته باشند و در این خصوص باید فرهنگسازی کرد.»

علت غرق شدگی‌ها عدم اجرای طرح سالم سازی
امسال استان فارس هم بعد از خوزستان رتبه دوم را به خود اختصاص داده است. بهار امسال ٢١ نفر در استان فارس غرق شده‌اند که همچنان نسبت به استان‌های شمالی در رتبه بالا قرار دارد. قدرت‌الله جمالی، معاون امدادونجات استان فارس هم در گفت‌وگویی دلایل و راهکار‌های این موضوع را بررسی کرد: «به نظر من مهمترین دلیل افزایش آمار قربانی‌های غرق‌شدگی عدم اجرای طرح سالم‌سازی و عدم آشنایی با فنون شنا است.
 
از آنجا که دریای خزر بیشترین مسافر و توریست‌ها را در خود جای داده است، توجه ویژه‌ای به ساحل‌های استان‌های شمالی شده است؛ ولی رودخانه‌های استان‌های دیگر از لحاظ سالم‌سازی با کمبود مواجه است. همچنین پراکندگی زیاد آب‌ها و رود‌ها هم امکان پوشش و سالم‌سازی را از مسئولان گرفته است. در دریای خزر معمولا تمام نکات امینی رعایت شده؛ غریق‌های نجات وجود دارند و هر کس بخواهد به منطقه خطرناک برود جلوی او را می‌گیرند.
 
 
شادی‌هایی که زود تمام می‌شود
 
برای همین با وجود انبوه جمعیت و مسافر باز هم استان‌های شمالی در میزان غرق‌شدگی در رتبه نخست قرار ندارند؛ اما در استان‌های دیگر که غرق‌شدگی‌هایش مربوط به رودخانه‌ها است، پوشش صددرصدی نمی‌شود و همین موضوع باعث غرق‌شدن افراد می‌شود.
 
با ورود به فصل گرما هم این آمار‌ها افزایش می‌یابد. از آنجا که بیشتر قربانی‌ها مسافران هستند و با فنون شنا و میزان خطر‌های رودخانه‌ها آشنا نیستند، چنین مسائلی به وجود می‌آید که به نظر من بهتر است نسبت به این موضوع توجه ویژه‌تری شود تا کمتر شاهد این مسائل تلخ و دردناک در همه استان‌های کشور باشیم.»
قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان