کارناوال این بار به غاری در #آذربایجان غربی می رود، جایی که برای عموم دسترسی به آن آسان است و نیازی به تجهیزات خاص ندارد.
بازدید از یکی از زیباترین شگفتی های طبیعت در گوشه ای از این آب و خاک، بسی لذت بخش است و اگر بدانی که به #غار آبی سهولان، دومین غار آبی ایران میروی، شوق و انرژی دو چندان می شود و همراه با ما خواهی شد.
سفر به غار آبی سهولان در آذربایجان غربی، با طبیعت بکر و زیبای اطرافش و مهمانوازی همسایگان کُرد خود در کنار هوایی خنک و پاک و … بی شک، یکی از بهترین سفرها خواهد بود.
همراه ما باشید .
photo by Reza Moheb
در مسیر غار سهولان
از مسیری باریک و کوهستانی به سمت سهولان پیش می رویم؛ میان راه اهالی کرد را میبینیم که با لبخندی ورود ما را خوش آمد می گویند، از دور بی آنکه بدانند چه کسی هستی، دستی به نشانه احترام و ادب بلند می کنند؛ دیگر احساس نمی کنی در شهری دیگر از موطن خود هستی.
طبیعت بکر و هوای خنک و روح افزا در کنار چهره گشاده اهالی نوید سفری خوش و ماندگار را می دهد. کم کم به نزدیک غار میرسیم، مسیری پلکانی ورودی غار را نشان می دهد. باید بالا برویم و بلیطی تهیه کنیم و #سهولان را از نزدیک ببینیم.
می گویند غار سهولان بسیار شبیه غار علیصدر است و طبیعت آن تو را به یاد سفر به غار علیصدر می اندازد؛ باید داخل غار شد و با دقت همه جا را نظاره کنیم و بعد گفته ها و شنیده ها را قضاوت کرد.
جلیقه نجاتی را که هنگام ورود به گردشگران می دهند را به تن کرده و میهمان سهولان می شویم. اینجا هنگام ورود بویی به مشامت می رسد (البته به هیچ وجه ناخوشایند نیست)، بوی گوگرد و رطوبت فضای داخل غار است که از همین ابتدای مسیر، تفاوت بیرون و داخل را نشانت می دهد.
هوای نمناک و خنک غار برای ما که میهمان سهولان هستیم بسیار دوست داشتنی است اما نمی دانم کارکنان داخل غار هم حس ما را دارند یا نه ؟
نکته ای که جذابیت غار را بیشتر می کند علاوه بر مناظر عجیب و شگفت انگیزش، تجربه پیاده روی و قایق سواری در غاری آبی است (شبیه به علیصدر) .
برای رسیدن به اسکله قایق ها باید 45 متر پایین تر به سمت دهانه غار برویم که این مسیر را با 106 پله مارپیچی طی می کنیم؛ از قایقران راجع به رطوبت هوا می پرسیم، او که شیفته و عاشق طبیعت شهر خود است، چیزی جز نیکی و طراوات نمی بیند و مشکلی با طبیعت و هوای حاکم بر غار ندارد، مشکل او تنها آدمیان است و بس.
همین رطوبت بالا سبب به وجود آمدن خزه های سبز و قهوه ای بر روی دیواره های غار شده و تنوع به مناظر آن بخشیده .
برخی از گردشگران برای چندمین بار است که به این جا آمده اند؛ اما باز هم، همه چیز برایشان جذاب و تماشایی است. باید با دقت تمام سهولان را ببینیم، حتما مناظری بی بدیل و حیرت آور زیادی دارد.
دومین غار آبی ایران
غار آبی سهولان در آذربایجان غربی، در دامنه رشته کوههایی بنام کوتر قرار دارد و دومین غار آبی ایران بعد از علیصدر است. آغاز پیدایش آن را به دوره دوم زمین شناسی (کرتاسه) نسبت می دهند.
مساحت آن را تا دو هکتار پیش بینی کرده اند، مساحت داخلی آن حدود 600 متر مربع است که از دو بخش خشکی و آبی تشکیل شده و محتویات آن سنگهای آهکی است. بخش آبی دارای سه حوضچه متصل به هم و دارای قندیل های زیبا و فراوان است که هرکدام از آن ها را با نامی می خوانند مثل: هشت پا ، لاک پشت، ستاره دریایی،خوشه انگور و … .
بیشترین عمق غار 52 متر و میانگین عمق آن 20 متر است. درجایی که قسمت آبی و خشکی بهم می رسند، در عمق غار شیب تندی وجود دارد و در انتهای آن تونلی است که کارشناسان معتقدند این تونل راهی مخفی بوده برای رسیدن به قلعه ی بالای کوه که امروز تنها دیواره سنگی آن موجود است، اما به مرور زمان بسته شده است .
درجه حرارات فضای داخل غار بین 5 تا 10 درجه سانتی گراد در فصل گرم و سرد سال متغیر است و رطویتی در حدود 75 درصد دارد. هنگام قایقرانی گاه قطره ای از بالا بر روی صورت می چکد که حاصل این رطوبت بالا می باشد .
photo by Mojtaba Esmail zadeh
photo by Mojtaba Esmail zadeh
photo by Mojtaba Esmail zadeh
خانه ای امن و آرام
سهولان برای گردشگران، مکانی دیدنی و دوست داشتنی و برای کبوترها و خفاش های داخل غار منزلی امن و راحت است.
داخل غار لانه های کبوترها را خواهید دید. این کبوترها مکانی دنج و آرام را برای سکونت برگزدیده اند. در قسمت هایی از غار نیز که نور نمی گیرد، خفاش ها به صورت خوشه وار زندگی خود را سپری می کنند.
از آن جهت که تعداد زیادی لانه کبوتر اینجا است، مردم محلی به غار “کونه کوتر” یعنی “لانه کبوتر” می گویند. اما نام سهولان را از روستای مجاور اخذ کرده و بر غار نهاده اند. در زبان کردی سهولان به معنی یخبندان است.
سرگذشت و کشف غار آبی سهولان
آثار به دست آمده از داخل غار چون سفال های دوره اشکانی و جام مسی دوره ایلخانی، استفاده از غار را در زمان های دور تایید می کند. مردم روستا می گویند در گذشته، گورهایی مربوط به زمان حمله روس ها که مردم به غار پناه می بردند؛ در قسمت خشکی غار وجود داشته .
غار سهولان را درابتدا ژاک دمرگان فرانسوی بررسی کرده و سپس گروه انگلیسی بعد از جنگ جهانی دوم دوباره غار را مورد بررسی قرار دادند و غارشناسان ایرانی در سال 1373 شروع به شناسایی و بررسی غار کردند .
دسترسی به غار سهولان
آدرس: ایران . آذربایجان غربی . مهاباد . روستای سهولان .
برای سفر به این غار آبی اعجاب انگیز، باید به شهر مهاباد در آذربایجان غربی سفر کنیم. غار سهولان در 43 کیلومتری شرق مهاباد در مسیر جاده مهاباد به بوکان قرار گرفته است ( از شهر بوکان تا غار 35 کیلومتر فاصله است) ، بعد از عبور از تپه ماهورها به روستای “عیسى کند” می رسیم. بعد از آن مسیر روستای سهولان را پیش می گیریم .
زمان سفر
طبیعت این غار چهار فصل است و در تمام طول سال می توان از آن بازدید کرد. البته هوای مهاباد در زمستان سرد و برفی است و باید با تجهیزات زمستانی سفر کرد.
توصیه های کارناوالی
داخل غار که می شویم شوربختانه، یادگاری هایی که هموطنانمان برروی سنگ ها از خود به جای گذاشته اند، از زیبایی مناظر این میراث ملی ارزشمند می کاهد. از دست زدن به قندیل ها و دیواره ها خودداری کنیم و اگر فردی را در حال حک کردن نوشته برروی آن ها مشاهده کردیم، محترمانه به وی تذکر دهیم.
مراقب لوازم خود در قسمت آبی غار باشید چراکه اگر داخل آب بیوفتد، باید برای همیشه با آن خداحافظی کنید .
photo by mojtaba Esmailzadeh
سخن کارناوال
بازدید از غار سهولان چطور بود؟ برای کارناوال از تجربیات و خاطرات خود در هنگام بازدید از غار آبی سهولان بگویید.