در خیابان سی تیر تهران، عمارتی باشکوه با معماری خاص و زیبا قرار دارد که هر روز تعداد بسیاری گردشگر خارجی و داخلی را پذیراست.
این عمارت که از دوره #قاجار پابر جا مانده امروز به #موزه آبگینه شهرت دارد و محل نگهداری ظروف سرامیک و شیشه ای از دوران پیش از تاریخ تا اسلام است.
موزه ای تماشایی که از ماندن در آن به هیچ وجه خسته نخواهیم شد.
کارناوال قصد دارد به بازدید موزه آبگینه برود و با ساختمان #موزه، پیشینه آن و گنجینه شیشه و سرامیک آن آشنا شود.
همراه ما باشید .
به خیابان سی تیر در #تهران که می روی، بنایی زیبا و تماشایی در میانه خیابان جلوه گری می کند و تو را به سمت خود می خواند. این خانه ی زیبا، با معماری منحصر به فرد متعلق به قوام السلطنه، وزیر احمد شاه قاجار بوده که در حال حاضر در دل خود گنجینه ای از قدیمی ترین شیشه ها و سفال های #ایران را جای داده است. از ابتدای خیابان سی تیر به سمت شمال قدم میزنیم، حال و هوای این خیابان با همه خیابان های تهران فرق می کند، بوی فرهنگ و هنر می آید.
گردشگران خارجی را میبینی که با شور و شوق به سمت موزه حرکت می کنند. در جلوی درب ورودی ، ساختمانی سه طبقه با نمای آجری و معماری مجلل است که قبل از ورود به آن وارد حیاطی با درختان سر به فلک کشیده و فضایی دلنشین می شوی. بی درنگ بلیط ورودی را از گیشه ورودی ساختمان خریده و برای دیدن گنجینه غنی شیشه و سرامیک به داخل ساختمان می رویم.
معماری و دکوراسیون داخلی ساختمان بسیار چشمگیر و خیره کننده می باشد.
موزه آبگینه
این موزه محل نمایش تخصصی شیشه و سفال است. قدیمیترین لولههای شیشهای متعلق به هزاره دوم پیش ازمیلاد که از #معبد چغازنبیل کشف شده در تالار اول قرار دارد.
شیشهها و سفالهای مربوط به دورههای پیش از تاریخ در طبقه اول به نمایش گذاشته شده که قدیمی ترین سفال دست ساز از دوران اشکانی، نیز جزو این آثار است. تالار صدف شکل که به نام صدف خوانده می شود شامل انواع سفالهای قرن سوم و چهارم شهر نیشابور است.
تالار چهارم به نام زرین شامل ظروف زرین فام از دوران سلجوقی است که دور تا دور ظروف با خط نسخ و نستعلیق تزیین شده و علاوه برآن برروی بعضی از ظروف چهرههای مغولی نقش بسته است.
تالار پنجم که لاجورد نام دارد لعابهای فیروزه ای رنگ از قرن هفتم و هشتم (دوره ایلخانی) و ظروفی مثل گلاب پاش و صراحی با تزئینات عالی مربوط به دوره صفویه را در خود جای داده است. همچنین میزی که از دوران قاجار به جا مانده با لعاب هفت رنگ و مزین به نقش چهرههای شخصیتهای شاهنامه است که نام هر شخص بالای چهره نوشته شده است.
photo by Rambod Baran Doost
پیشینه موزه آبگینه
ساختمان موزه در واقع تا 1330 محل سکونت و کار قوامالسلطنه وزیر احمد شاه قاجار بوده است. بعد از آن به مدت هفت سال در اختیار سفارت مصر قرار گرفت. سپس سفارت افغانستان، بانک بازرگانی و در سال 1355 با همکاری مهندسان ایرانی و اتریشی تغییرات آن شروع شد.
معماری ساختمان آبگینه
این ساختمان در دو طبقه و پنج تالار در باغی به مساحت 7000 مترمربع با پلان هشت ضلعی ساخته شده، در و پنجره های بسیار زیبای شبیه ساختمان های عصر سلجوقی است. در طبقه اول ، تالارهای یک و دو قراردارد. قدیمی ترین شیشه ها و سفال های پیدا شده در تالار اول قرار دارند. گچبری های کار شده در این بنا دارای دوسبک است، یکی مربوط به زمان قوام السلطنه و دیگری سبک غربی مربوط به زمانی که سفارت مصر در این مکان دایر بوده است. در طبقه دوم آینه کاری های چشمگیری دیده می شود که مربوط به زمان قاجار است.
در داخل تالارها ویترین هایی برای قرار دادن ظروف شیشه ای و سفالی قرار دارد که مهندس اتریشی به نام هانس هولاین آنها را طراحی کرده است.
با آن که عمارت با تلفیق معماری ایرانی و اروپایی بنا شده، اما اثر دستان هنرمندان ایرانی را در منبت کاری درها و پله ها، آیینه کاری ها، گچبری های ستون ها و سقف و… مشاهده می کنیم .
سایر قسمت های موزه
قسمت اداری در زیر زمین، دبیرخانه و ریاست درطبقه بالا و کتابخانه در ضلع شمال غربی ساختمان قرار دارد . این کتابخانه دارای 4000 جلد کتاب فارسی و انگلیسی در زمینههای باستان شناسی، تاریخ و هنر است.
دسترسی به موزه آبگینه
موزه آبگینه در خیابان جمهوری خیابان سی ام تیر پلاک 55 قرار دارد. بهترین وسیله برای دسترسی مترو می باشد. در ایستگاه امام خمینی پیاده شوید و به سمت راست خیابان بروید، به خیابان سی تیر که رسیدید مسیر خود را در جهت شمال ادامه دهید تا به موزه برسید.
زمان بازدید
همه روزه به جز ایام سوگواری و روزهای دوشنبه بین ساعت 9 -17 می توانید به این موزه بروید.
شماره تماس موزه: 66708153 (021)
photo by Somayeh Imanian
سخن کارناوال
حال و هوای خیابان سی تیر با موزه ها و ساختمان هایی که تهران قدیم را یادآوری می کنند و همچنین فروشگاه های صنایع دستی و ظروف شیشه ای با رنگ های شاد و متنوع؛ بسیار با دیگر خیابان های تهران متفاوت است. شما نیز حتما از این خیابان دیدن کرده و به موزه آبگینه بروید. خاطرات خود را راجع به این سفر برای ما بازگو کنید.