ماهان شبکه ایرانیان

جوسازی‌های رسانه‌ای علیه آقای شهردار

گوش‌بری به شیوه مجازی

محسن هاشمی: تغییر مدیریت پی‌در‌پی باعث نابسامانی در مدیریت تهران می‌شود عمر ٢,٥ ماهه کرسی‌نشینی شهردار تهران، مانند شهردار قبلی تهران، محمد‌علی نجفی با چالش‌های بسیاری همراه بوده است. چالش‌هایی که نشان از جایگاه حساس شهرداری پایتخت دارد.

محسن هاشمی: تغییر مدیریت پی‌در‌پی باعث نابسامانی در مدیریت تهران می‌شود عمر ٢,٥ ماهه کرسی‌نشینی شهردار تهران، مانند شهردار قبلی تهران، محمد‌علی نجفی با چالش‌های بسیاری همراه بوده است. چالش‌هایی که نشان از جایگاه حساس شهرداری پایتخت دارد.

به گزارش سلاممت نیوز به نقل از اعتماد ،چالش‌هایی که به اعتقاد بسیاری برای منحرف کردن شهردار تهران در ادامه راه نجفی برای مبارزه با رانت و فساد و اصلاح ساختار مالی شهرداری در پیش گرفته است، برنامه‌ریزی می‌شوند. در مقابل افشانی تلاش کرده تا امروز، به دور از تمامی این حاشیه‌ها و جنجال‌ها به کار خود در آرامش ادامه دهد. گرچه با روشن شدن چگونگی ساخت کلیپ از نوجوانی که گوشش آسیب دیده واقعیتی ملموس می‌شود و آن اینکه کودکان و آسیب‌پذیران زیادی در حاشیه چرخ‌های مدیریت شهری باید مراقبت شوند اما بیش از پیش می‌توان به دست‌ها یا جریاناتی توجه کرد که می‌توانند به سادگی یک ماجرای رسانه‌ای برای جلب‌ توجه ایجاد کنند.

گوشی که بریده نشد!

روز دوشنبه انتشار کلیپی در مورد کودکی که مدعی بود، گوش‌اش را ماموران شهرداری منطقه ٣ بریده‌اند. این کلیپ که با انعکاس وسیعی در رسانه‌های داخلی و به‌خصوص فضای مجازی و حتی رسانه‌های خارجی روبه‌رو شده بود با واکنش‌های مختلفی از سوی مدیران سطوح مختلف از مدیران شهری تا معاون رییس‌جمهور همراه بود. شورای شهر تهران ضمن محکوم کردن این اقدام، خواستار پیگیری هر چه سریع‌تر ماجرا از سوی شهرداری شد. شهردار تهران به تمامی بخش‌های مرتبط شهرداری دستور پیگیری و برخورد با متخلفان احتمالی داد و حتی اسحاق جهانگیری معاون اول رییس‌جمهور نیز در دستوری به وزیر اطلاعات، نیروی انتظامی و شهرداری تهران پیگیری ماجرا را خواستار شد.

این موج خبری احساسی، چنان مردم و مسوولان را تحت تاثیر قرار داده بود که کمتر کانالی در فضای مجازی را می‌توانستید، پیدا کنید که به این مساله نپرداخته باشد. موضوعی که برای چند روز حتی گرانی دلار و یورو و طلا و رکورد‌زنی آنها را نیز تحت‌الشعاع خود قرار داد. با این حال همان روز، رییس شورا و برخی دیگر از اعضای شورا رسما اعلام کردند که در مورد حقیقت و اصالت این حادثه به ‌شدت مشکوک هستند. مصطفی سلیمی، شهردار منطقه ٣ نیز که بر اساس کلیپ منتشر شده، گفته می‌شد حادثه در محدوده مدیریتی وی رخ داده تنها به ذکر این جمله اکتفا کرد که ما اصلا نمی‌دانیم ماهیت ماجرا چیست! چون در کلیپ منتشر شده هیچ رد و نشانی از محل و زمان وقوع حادثه وجود ندارد. برای همین ترجیح می‌دهیم به دور از هیاهوی رسانه‌ای و فضای احساسی به وجود آمده،؛ ماجرا را پیگیری کنیم و در صورت اثبات چنین رخدادی با قاطعیت و مطابق قانون با متخلفان برخورد کنیم.اما این اظهارات و واکنش‌های مختلف و بعضا احساسی، تنها ٢٤ ساعت به طول انجامید، چرا که دیروز دو نفر از اعضای شورای شهر تهران در توییت‌های جداگانه‌ای رسما اعلام کردند که ماجرای مطرح شده از بیخ و بن ساختگی است.

محمد‌جواد حق‌شناس، رییس کمیسیون اجتماعی و فرهنگی شورای شهر در توییتر خود نوشت: در پی دستور آقای جهانگیری برای رسیدگی به ماجرای گوشبری در منطقه ٣ شهرداری، موضوع با قید فوریت در دستورکار قرار گرفت. این کودک کار (مهاجر افغان) یافته شد. گوش او سالم بوده، حتی بخیه‌ای هم نداشت و مشخصا یک سفارش «خبرسازی» به قصد تشویش اذهان شهروندان و تخریب شورا و شهرداری بود!مجید فراهانی، دیگر عضو شورای شهر نیز در توییتی دیگر نوشت: با پیگیری‌های انجام‌شده؛ معلوم شد گوش کودک کار در حادثه‌ای دیگر در شهر ری خراش دیده اما افرادی با صحنه‌سازی با زور و تهدید در جهت القای این بودند که شهرداری گوش وی را بریده و فیلم می‌گیرند.

دو نفر مورد نظر با استفاده از دوربین‌های اطراف و خودروی آنها شناسایی و بازداشت شدند. این در حالی است که همین عضو شورا، روز سه‌شنبه در تذکر پیش از دستور خود و در نطقی احساسی و آتشین خواستار این حادثه را یکی از عواقب سیستم معیوب جمع‌آوری زباله در تهران دانسته و گفته بود: عوامل فاسد مافیای زباله برای منافع مالی خود و القای ترس و نمایش قدرت و حصر فساد، گوش یک کودک محروم و بی‌پناه را بریدند تا اوج خیانت خود را در پیوند با بخشی از بدنه فاسد شهرداری به نمایش بگذارند.وی با اشاره به اینکه واقعا باید پرسید که کودکان کار به کدامین گناه باید این عاقبت را داشته باشند؟ تصریح کرد: به عنوان نماینده مردم تهران به علت رخ دادن غیر‌انسانی این حادثه از تک‌تک شهروندان تهرانی عذرخواهی می‌کنم و به این فرزند بی‌گناه و کودک کار قول می‌دهم که تا آخرین لحظه پیگیر احقاق حقش باشم.بلافاصله بعد از انتشار خبر غیر‌‌واقعی بودن خبر گوشبری، شهردار تهران نیز به این مساله واکنش نشان داد و گفت: متاسفانه تبلیغاتی که علیه شهرداری در این موضوع شد، صحت نداشت. این فرد دیشب آمد شهرداری که گوشش هم آسیب ندیده بود و فردی که با او مصاحبه کرده بود هم آمد و مشخص شد که این مصاحبه «ساختگی» بوده است. گرچه در این اظهارات نیز تناقض‌های آشکاری دیده می‌شود. به عنوان مثال مجید فراهانی خبر از دستگیری متخلفان توسط نیروهای وزارت اطلاعات داده است، اما محمدعلی افشانی شهردار تهران به گونه‌ای سخن گفته که انگار خود این کودک و افراد خاطی داوطلبانه یا توسط نیروهای شهرداری در دفتر وی حاضر شده‌اند و خودشان اعتراف کرده‌اند! همچنین در همین اثنا فیلمی از مصاحبه با کودکی که گفته می‌شد، قربانی گوشبری شده است، پخش شد که در آن وی به غیرواقعی بودن ماجرا و اینکه از روی ترس مجبور به بیان آن جملات شده، اعتراف می‌کند.

واقعیتی که نمی‌توان کتمانش کرد

در همین خصوص علی اعطا سخنگوی شورای شهر تهران نیز در گفت‌وگو با «اعتماد» در مورد این حادثه گفت: از همان ابتدا ابهامات و شبهاتی در مورد صحت این کلیپ وجود داشت که ما را دچار تردید کرده بود. به همین دلیل با حساسیت درستی که همکاران من نسبت به این مساله از خود نشان دادند، تصمیم گرفتیم صحت و سقم موضوع را پیگیری کنیم تا اینکه سه‌شنبه عصر مشخص شد که این ماجرا کاملا ساختگی و صحنه‌سازی بوده است.

وی ادامه داد: در صحبتی که با رییس سازمان بازرسی داشتم، وی اعلام کرد که با کودک و دو فرد متخلف صحبت شده و آنها به ساختگی بودن آن کلیپ اعتراف کرده‌اند. یعنی گویا این کودک مشغول زباله‌گردی بوده که ناگهان این افراد جلوی وی را می‌گیرند و با تهدید از او می‌خواهند تا سخنانی که در کلیپ منتشر شده را بگوید. اعطا با ذکر اینکه متاسفانه به دلیل احساسی برخورد کردن رسانه‌ها و افکار عمومی در مواجهه با این حادثه، ماجرا به خارج از مرزها نیز کشیده شد، گفت: این موضوع بهانه‌ای شد برای سوءاستفاده برخی رسانه‌های مخالف نظام و بهره‌برداری آنها. در حالی که بهتر بود ابتدا صحت و سقم مساله اثبات شود و بعد از آن در موردش این همه اظهارنظر کنند. وی البته تاکید کرد: در عین حال نباید از این مساله نیز چشم‌پوشی کرد که این کودکان زباله‌گرد در پیرامون ما فراوانند و زاییده سیستم قدیمی و ناکارآمد جمع‌آوری زباله و بازیافت ما هستند. سیستمی که مافیاهای مختلفی در آن شکل گرفته است. برای همین باید این فرآیند اصلاح شود که در همین راستا کمیته محیط زیست شورای شهر نیز برنامه‌هایی را تدوین کرده تا به تدریج فرآیند جمع‌آوری و بازیافت زباله‌ها در پایتخت اصلاح شود که یکی از دستاوردهای آن می‌تواند همین ساماندهی کودکان زباله‌گردی باشد که مورد سوءاستفاده افراد سودجو قرار می‌گیرند. سخنگوی شورای شهر تهران در مورد نقشی که مدیریت شهری می‌تواند در کاهش آسیب‌ها به کودکان کار داشته باشد، گفت: این مساله موضوعی ریشه‌دار است که جنبه‌های مختلفی دارد. برای همین نگاهی فراتر از حیطه وظایف شهرداری را می‌طلبد.

وی افزود: به بیان اینکه چرا این کودکان این‌ قدر زیاد هستند و از کجا می‌آیند و خانواده آنها کجا هستند و چگونه باندهای مافیایی از آنها سوءاستفاده می‌کنند، موضوعاتی هستند که پاسخ به آنها در حیطه وظایف سازمان‌ها و نهادهای مختلفی است. کاری که شهرداری در این زمینه می‌تواند، بکند نظارت و اصلاح روی قراردادها و نحوه عملکرد پیمانکاران شهرداری است.

خودسوزی یا شو تبلیغاتی؟

گوش‌بری اما تنها چالش شهردار تهران در ٧٢ ساعت گذشته نبود. دومین چالش وی زمانی بود که روز سه‌شنبه مردی ٤٥ ساله در مقابل ساختمان شهرداری خودسوزی کرد تا دوباره تیر تیز حملات و انتقادها به سمت شهردار تهران نشانه رود. گفته می‌شد وی به دلیل پلمب مغازه‌اش در منطقه ٢ توسط ماموران شهرداری و وقتی که جانش به لبش رسیده، دست به این اقدام زده است. با این حال توضیحات شهردار منطقه ٢ حکایت از آن داشت که هیچ‌گونه اقدامی در خصوص پلمب یا جلوگیری از فعالیت ملک مورد نظر صورت نگرفته و فقط اخطار قانونی به وی داده شده است، چرا که این فرد نسبت به سال گذشته با تغییر کاربری و ساخت دو باب مغازه تجاری در پارکینگ ملک مزبور در سال‌های گذشته عملا اقدامی غیرقانونی را انجام داده و شهرداری هم برای همین به وی اخطار برای حضور در شهرداری و پیگیری موضوع را داشته است.

اما این حادثه نیز با موج وسیعی از واکنش‌های رسانه‌ای و فضای مجازی روبه‌رو شد که بدون محاکمه، عملا شهردار را متهم قلمداد می‌کردند. محمدعلی افشانی، شهردار تهران در تشریح علت خودسوزی فردی در برابر شهرداری تهران گفت: در منطقه سعادت‌آباد شخصی بود که خانه مسکونی داشته و آمده طبقه پارکینگ را اجاره داده است و این محل به هر حال مشاع بوده و این ملک پلمب نشده بود؛ بلکه فقط تغییر کاربری داشته که به او تذکر داده شده بود تا از همه رضایت بگیرد. افشانی درباره اینکه آیا شاهد صحنه خودسوزی این فرد بوده یا خیر؟ اظهار کرد: متاسفم برای مطالبی که به کل کذب است. من ساعت هشت صبح تا دوازده در وزارت کشور در گردهمایی شهرداران کلانشهرها بودم. علی اعطا، سخنگوی شورای شهر تهران نیز در مورد این حادثه گفت: بالاخره فردی خودسوزی کرده و ما موظف هستیم در جایگاه انسانی و بنا بر مسند حقوقی خود، آن را پیگیری کنیم. ولی باید موضوع به دور از جنجال و احساسات بررسی شود. چون آن‌طور که شهردار منطقه ٢ عنوان کرده، گویا وی تخلفی در حوزه ساخت‌وساز داشته و در عوض با اصرار از شهرداری می‌خواسته که جلوی کار مغازه‌هایش را که به صورت غیرقانونی و بدون مجوز ساخته شده بودند، را نگیرد.

وی تصریح کرد: به هر حال اگر منطقی به قضیه نگاه کنیم؛ نمی‌توان پذیرفت که هر کسی که تخلف می‌کند، بخواهد از ابزار‌هایی اینچنینی برای به کرسی نشاندن حرف‌های غیرمعقول خود استفاده کند چون در این صورت سنگ روی سنگ بند نمی‌شود. ولی با تمام این تفاصیل ما با جدیت موضوع را پیگیری می‌کنیم و نتیجه آن را به اطلاع افکار عمومی می‌رسانیم.

بازنشسته یا شهردار؟

دیگر چالشی که شهردار تهران در طول ٢ و نیم عمر شهرداری‌اش با آن مواجه بوده، چالشی است که در خصوص بازنشستگی وی مطرح شده است. براساس قانون مصوب مجلس، مدیران بازنشسته دستگاه‌ها باید از کار برکنار شوند. بر همین مبنا موجی خبری علیه شهردار به راه افتاده که باید وی نیز استعفا بدهد، چرا که عمر کاری‌اش به سرآمده است. با این وجود اعضای شورای شهر و تیم حقوقی شهرداری بر این باورند که شهردار تهران اصولا مشمول این قانون نمی‌شود. یکی از این افراد حسن رسولی، عضو شورای شهر تهران است که در این خصوص معتقد است: به استناد به ماده ٨٠ قانون شرح وظایف و تشکیلات شورای اسلامی شهر و روستا نحوه انتصاب، نصب و عزل و برکناری شهرداری به عنوان قانون خاص این حوزه تعیین تکلیف کرده است. انتخاب و پیشنهاد بر اساس بنده یک ماده ٨٠ از اختیارات و وظایف شورای شهر است و وزیر کشور وظیفه دارد شهردار منتخب و پیشنهادی شورای شهر را از حیث انتخاب شرایط احراز با آیین‌نامه مصوب قانونی نحوه تصدی سمت شهردار تطبیق دهد و موظف است ظرف ١٠ روز در صورت مغایر بودن، این مغایرت را به شورای شهر اعلام کند و اگر قابل تطبیق می‌دانند نسبت به صدور حکم خانم یا آقای شهردار اقدام کند.رسولی ادامه داد: شورای شهر تهران انتخاب‌کننده و پیشنهاد‌کننده شهردار است. تفسیر خودش این است که بر اساس نص صریح ماده ٨٠ و سایر مستندات حقوقی در صورتی که این قانون رسمیت یابد، اولین قدم شورای شهر تهران است که به عنوان مرجع انتخاب و پیشنهاددهنده شهردار باید موضع‌گیری کند.

این لایحه شامل شهرداری‌ها می‌شود اما شهرداران بر استناد ماده ١١٧ قانون خدمات کشوری از این قاعده مستثنی هستند. نظر رسمی شورای شهر تهران این است که با توجه به استناد قانونی ماده ٨٠ که قانون خاص است و مقدم بر طرح اخیر تصویب مجلس شورای اسلامی است.خزانه‌دار شورای شهر تهران اعلام کرد: در وهله دوم اگر معارضی پیدا شود از طریق مراجع مختلف بر اساس قانون و عرف حقوقی جاری کشور معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری مرجع است و نظریه این معاونت در سطح دستگاه‌های اجرایی لازم‌الاجراست و در نهایت تفسیر مجلس شورا آخرین نظریه است.وی تاکید کرد: در هرحال در مرحله اول هستیم اما معتقدیم انتخاب و انتصاب پی‌در‌پی چند شهردار در کمتر از ١٣ ماه اقدامی کاملا غیرمنطقی و برخلاف منافع شهروندان است و تفسیر شورای شهر تهران مبنی بر مستثنی بودن شهردار است و خواستار تداوم فعالیت شهردار تهران هستیم.محسن هاشمی نیز در جمع خبرنگاران در پاسخ به این سوال که در جلسه صبح هم‌اندیشی اعضا، آیا در خصوص انتخاب شهردار بعدی پایتخت بحث شد؟ افزود: امروز در این خصوص صحبت شد و مشکلی وجود ندارد؛ افشانی جزو بازنشسته‌ها نیست و تمام تلاش اعضا بر این است که تغییر مدیریت در شهرداری نداشته باشیم.وی ادامه داد: قانون منع به‌ کارگیری بازنشستگان برای اصلاحات به مجلس شورای اسلامی برگشته و نکته‌ای که بحث شد در مورد چگونگی تصمیم‌گیری در مورد کارمندان بازنشسته شهرداری است.به گفته هاشمی، اعضای شورای شهر تهران موضوع همترازی سمت شهردار با وزیر را دنبال می‌کنند. وی همچنین در خصوص تبعات تغییر مدیریت شهرداری برای شهر تهران نیز به «اعتماد» گفت: یکی از بدترین موضوعاتی که می‌تواند تبعات منفی بسیاری را برای شهر تهران به دنبال داشته باشد، همین تغییر مدیریت پی‌در‌پی است، چرا که باعث نابسامانی در مدیریت کلانشهری چون تهران با این همه چالش و این‌ همه جمعیت می‌شود. برای همین هم هست که ما هم تلاش خود را به کار می‌بریم تا ضمن احترام به قانون و رعایت آن، دوباره شاهد تغییر مدیریت در تهران نباشیم. اما خود افشانی در مورد ماندن یا رفتنش چه نظری دارد؟ وی که بارها اعلام کرده که تابع قانون است، دیروز بار دیگر در خصوص موضوع بازنشستگی خود هم گفت: من از روز اول گفتم که اجازه بدهید اول قانون ابلاغ شود، هنوز این قانون مصوب نشده و شورای نگهبان آن را تایید نکرده است.

قانون که ابلاغ شد، تفسیر قانون می‌گوید شامل حال چه کسانی می‌شود و این موضوع مشخص خواهد شد.وی ادامه داد: خیلی مایل نیستم وارد جزییات شوم ولی به این علت قانونی داریم تحت عنوان قانون «تشکیلات انتخابات شوراهای شهر و شهرداران» یعنی شهردار قانون خاص دارد و باید با همان قانون موضوع شهرداران مورد بررسی قرار بگیرد.بدین‌ ترتیب شاید بتوان گفت شهرداری تهران برای افشانی چندان شگون نداشته است؛ چرا که وی در طول همین ٢,٥ ماه عمر کوتاه شهرداری‌اش، با چالش‌های فراوان و بعضا مهمی روبه‌رو بوده که کمتر مسوولی با آن مواجه است. چالشی‌هایی که این شایعه را قوت می‌دهد که شاید دست‌هایی برای رویارویی با وی و جریان اصلاحات این مشکلات را برنامه‌ریزی می‌کنند. دست‌هایی که چندان مایل به ادامه راه شهردار تهران برای مبارزه با رانت و فساد در شهرداری نیستند. موضوع هر آنچه هست، این نکته را ثابت می‌کند که افشانی در ادامه راه خود برای اداره کلانشهر تهران راهی بس دشوار را پیش رو دارد. راهی که نجفی آغاز کرد و بیرق آن هم اینک به افشانی رسیده است.



می‌شد گوشش را بد کشیده باشند. می‌شد گوشش به گوشه کامیونی گیر کرده باشد. می‌شود دروغگو باشد یا منکر حرفش از ترس. فاروق؛ برای‌تان آشنا نیست؟ تاکنون او را ندیده‌اید؟ عصر کنار سطل زباله نزدیک خانه‌تان منتظرش باشید. با گونی بزرگ خالی می‌آید و تا کمر در آشغال‌ها خم می‌شود و گونی را پر از پلاستیک می‌کند تا نیمه‌های شب که کامیونی، کامیونتی می‌آید و خودش را هم با آشغال‌ها می‌برد. امشب شاید از نیم‌خورده مردم شهر سیر هم باشد. من خیلی فاروق می‌شناسم . موسیقیدان

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان