اکبر کتابدار پژوهشگر و مفسر شعر ایرانی اسلامی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری میزان، درخصوص تاریخچه پیدایش شعر عاشورایی در ایران گفت: شعر عاشورایی در ایران قدمتی دیرینه و تاریخی دارد. برخی تصور میکنند که شعر عاشورایی و اشعار ماه محرم از زمان صفویه در ایران آغاز شده، اما براساس مستندات باقی مانده اولین شعر عاشورایی از دوره سامانیان و غزنویان شکل گرفته است.
وی شاعران عاشورایی زمان قدیم را اینگونه معرفی کرد: کسایی مروزی، رودکی، مولانا، عطار از جمله شاعران برجسته ادبیات کهن ایران هستند که در وصف صحاری عاشورا و شهادت امام حسین (ع) شعر سرودهاند.
کتابدار جریان شعر عاشورایی را در دو بخش تقسیم کرد و افزود: شعر عاشورایی در دو قسم سروده شده است. بخش اول به صورت واقعه تاریخی جریان کربلا واقعه را ترسیم میکردند و در بخش دوم نگاه درونی، احساسی و هیجانات خود شاعر به آن واقعه میپرداختند.
وی رشد شعر عاشورایی در دوران پس از انقلاب را چشمگیر خواند و تاکید کرد: با ظهور انقلاب اسلامی ایران و پشت سر گذاشتن دوران خفقان و سلطه پهلوی شعر عاشورا جانی دوباره گرفت و در این سالها سرعت صعود و پختگی شعر عاشورایی چندین برابر شده است.
کتابدار ادبیات شعر امروز عاشورایی را بر پایه پرسشگری دانست و اذعان کرد: در ایام محرم و عاشورا مردم میتوانند به تذکرهها و مجموعههای مختلف رجوع کنند و با شعر عاشورایی بیشتر و بهتر آشنا شوند. از منابع بسیار خوب این موضوع، حوزه هنری کتب مختلف و خوبی را در زمینه شعر عاشورایی به چاپ رسانده و که به راحتی میتوان تهیه و مطالعه نمود.