به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری میزان، پس از افتتاح سد «کشن گنگا» در مسیر رودخانه «نیلم» در کشمیرِ تحت کنترل هند در اواخر اردیبهشت ماه امسال از سوی ناندرا مودی نخست وزیر هند، پاکستان با ارائه شکایتی به بانک جهانی، این اقدام هند را مغایر با معاهدات تقسیم آب میان دو کشور موسوم به «توافقنامه آب های ایندوس» دانست.
پس از ساخت این سد، حقابه پاکستان از رودخانه هایی که از کشمیر تحت کنترل هند سرچشمه می گیرد به شدت کاهش می یابد.
به گفته مقام های پاکستانی 80 درصد کشاورزی در خاک این کشور به آب رودخانه های ایندوس وابسته است و اقدام هند می تواند آب دریافتی از این رودخانه را به شدت کاهش دهد.
اما هند این موضع پاکستان را رد کرده و معتقد است که این سد در مسیر رودخانه تنها برای تولید برق است و طبق معاهده تقسیم آب، اسلام آباد از حقابه دریافتی محروم نخواهد شد.
پس از آن بود که اعضای یک هیات چهار نفره پاکستان به ریاست 'اشتر اوصاف' دادستان کل این کشور چندی پیش با سفر به واشنگتن شکایت پاکستان نسبت به ساخت سد از سوی هند در مسیر آب های منتهی به پاکستان را به بانک جهانی مطرح کرد.
البته مقامات بانک جهانی آن زمان، در پایان مذاکرات دو روزه با هیات پاکستانی اعلام کردند که دلایل و شواهد این کشور در خصوص سد جدید هند ناکافی بوده و بانک جهانی اعتراض پاکستان در این باره را رد می کند.
بانک جهانی با اشاره به پیمان رودخانه سند (ایندوس) که در سال 1960 میان هند و پاکستان به امضا رسید، گفت: بانک جهانی تضمین کننده این پیمان است اما با این حال نقش محدودی در ارتباط با آن دارد.
وزیر امور خارجه پاکستان در دیدار با رئیس بانک جهانی در نیویورک گفت: ساخت سد از سوی هند بر رودهای مشترک، نقض آشکار قرارداد سند ایندوس بوده و بانک جهانی باید به این موضوع رسیدگی کند.
«شاه محمود قریشی» گفت: در شرایطی که کشورهای جنوب آسیا با بحران کمبود آب مواجه هستند هیچ کشوری حق ندارد آب را بر سایر کشورها ببندد.
«جیم یونگ کیم» رئیس بانک جهانی نیز گفت که در تلاش است به زودی اختلافات سهم آب بین پاکستان و هند حل شود.
وی افزود: اجازه نمیدهیم برخی کشورها از ظرفیت طبیعی خود سو استفاده و از این موقعیت برای فشار به سایر کشورها استفاده کنند.
بر اساس پیمان رودخانه سند (ایندوس) که سال 1960 میان هند و پاکستان به امضا رسید، هند می تواند از آب رودخانه های شرقی (روی، بیس و سوتلج) استفاده کند در حالی که آب رودخانه های غربی (ایندوس، جلوم و چناب) به پاکستان می رسد. اما هند می تواند برای مصرف داخلی، کشاورزی و تولید برق از آب رودخانه های غربی نیز استفاده کند.
هند و پاکستان در سال 2010 نیز با یکدیگر بر سر توافق ایندوس اختلاف پیدا کردند در این زمان پاکستان شکایتی در خصوص پروژه 330 مگاواتی برق هند در کیشن گنگا به سازمان های جهانی حل اختلاف طرح کرد.
هند در سال 2011 مجبور به توقف این پروژه شد اما سال 2013 هند تحت شرایط سخت مجوز ادامه پروژه را دریافت کرد.
سند (ایندوس) که از فلات تبت سرچشمه گرفته و پس از عبور از جامو و کشمیر ،گلگیت و بلتستان ،بخش میانی پاکستان را پیموده و در نزدیکی بندر کراچی به دریای مکران می ریزد.
پاکستان که یکی از خشک ترین کشورهای جهان است به آب چرخه سند بسیار نیازمند است.