همهساله والدین بسیاری از فرزندان خود در مورد برنامهی آنها برای ازدواج سؤال میپرسند و یکی از دلایل آن افزایش سن ازدواج با تغییر نسل است. اخیرا سایت بیزینس اینسایدر آماری از میانگین سن ازدواج در دنیا منتشر کرده است که صرفنظر از ملیت و فرهنگ مختص هر کشور، شامل حال تمامی افراد در جهان میشود؛ اما اینکه بر اساس آمار در چه سنی ازدواج میکنید بسته به کشوری که در آن زندگی میکنید میتواند تا حداقل ده سال متفاوت باشد. نکته جالب در این آمار جایگاه یازدهم ایران در بالاترین سن ازدواج است. برای مطالعهی جزئیات دقیقتر این گزارش با بنیتا همراه باشید.
در نقشهی زیر میتوان این اختلاف در میانگین سنی ازدواج در کشورهای مختلف را مشاهده کرد که دادههای آن توسط سازمان ملل جمع آوری شده است. هر منطقه از نقشه که با سبز پررنگ مشخص شده بالاترین میانگین سنی ازدواج را دارد و هر چه مناطق کمرنگتر میشوند میانگین سنی پایینتر را نشان میدهند.
Credit: Priceonomics
تضاد قابل توجهی که در نقشه مشاهده میشود، رابطهی بین سطح درآمد یک کشور و میانگین سنی ازدواج در آن کشور است. بهطور مثال در کشورهای ثروتمند اروپای شمالی مانند فنلاند و سوئد افراد معمولاً تا زمانی که به دههی سوم زندگی نرسند ازدواج نمیکنند درحالیکه در جمهوری آفریقای مرکزی که کمترین میانگین موجود در نقشه را به خود اختصاص داده بیشتر افراد پیش از 20 سالگی ازدواج میکنند.
البته تفاوت میزان درآمد در تمامی کشورها اثر یکسان و تعیینکننده در این میانگین را ندارد و آمریکا و شیلی با وجود تفاوت در درآمدها میانگین سنی یکسان ازدواج در حدود 28 سالگی را دارند.
باید خاطرنشان کرد که در جمعآوری این دادهها محدودیتهایی وجود دارد و برخی از کشورها هرسال این آمارگیری را انجام نمیدهند بنابراین آماری که در نقشه از کشورهای مختلف نشان داده شده ممکن است متعلق به یک زمان مشترک نباشد. در این نقشه از دادههایی که از بین سالهای 2009 تا 2014 گردآوری شده استفاده شده است و به همین دلیل اطلاعاتی در مورد آفریقای مرکزی درج نشده است. اطلاعات در این تحقیق از افرادی جمعآوری شده که تا پیش از 50 سالگی ازدواج کردهاند و افرادی که هرگز ازدواج نکردهاند محاسبه نشدهاند.
Credit: Priceonomics
اما اطلاعات جمعآوریشده همچنان حاکی از دورههای متفاوتی است که افراد در کشورهای مختلف اقدام به تشکیل نهاد خانواده که مهمترین نهاد در زندگی اکثریت افراد است میکنند. میانگین حاصل از جدول و نقشهی بالا برای میانگین سنی ازدواج مردان و زنان در زیر مشاهده میشود. نکتهی مهم و پنهانی که در مورد دادههای بهدستآمده باید به آن اشاره کرد این است که مردان دیرتر از زنان ازدواج میکنند. در این مجموعه دادهها که برخی از کشورهای فقیرتر جهان در آنها ذکر نشدهاند شاهد این نتیجه هستیم که مردان 3.7 سال دیرتر از زنان ازدواج میکنند. این اختلاف سنی با پیشرفتهتر شدن کشورها و بهصورت تدریجی طی دهههای اخیر در حال کاهش است.
Credit: Priceonomics
ازدواج زودهنگام زنان همچنان در برخی کشورها معمول است و به گزارش سازمان ملل در 39 کشور 20 درصد خانمها تا 18 سالگی و در 20 کشور نیز 10 درصد زنان تا 15 سالگی ازدواج میکنند. تنها در دو کشور جهان 10 درصد مردان پیش از 18 سالگی ازدواج میکنند.
بااینحال پدیدهی ازدواج دیرهنگام در تمام مناطق جهان قابل مشاهده است. میانگین سنی ازدواج زنان از دههی هفتاد میلادی تا اواسط سال 2000 از 21.8 سال به 24.7 سال افزایش یافته است. مردان نیز تقریباً به همین نسبت در میانگین خود افزایش داشتهاند.
این افزایش میانگین در آمریکا تأثیری قابل توجه داشته و تنها نیمی از بزرگسالان در آمریکا ازدواج کردهاند که از 72 درصد در سال 1960 به رقم کنونی خود رسیده است.
بااینحال در سرتاسر جهان اکثریت مردم حتی اگر دیرتر اقدام کنند، ازدواج میکنند. بهجز 12 کشور جهان در باقی آنها 80 درصد زنان و مردان تا پیش از سن 49 سالگی ازدواج میکنند.
منبع:Businessinsider