همچنین پس از خروج آمریکا از برجام اروپاییها در راستای حفظ آن بهدنبال ایجاد سازوکارهایی برای تسهیل تجارت و مبادلات مالی و بانکی با ایران هستند.
به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از آرمان، در این رابطه با عباس آرگون، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی گفتوگویی داشته ایم که در ادامه میخوانید.
استفاده از پولهای ملی لیر و ریال برای مبادلات تجاری دو کشور ایران و ترکیه تصویب شده است. بهنظر شما این مساله چه تاثیری در روابط دوجانبه این دو کشور دارد؟
در بحث مبادلاتی که بین کشورها انجام میشود هرچه بتوانیم در این مبادلات وابستگی خود را به دلار کمتر کنیم، یعنی در واقع هرچه وابستگی کشور به دلار کمتر شود، قطعا این مساله میتواند برای کشور مفید واقع شود و مشکلاتی چون نقل و انتقالات و موضوعات مختلفی که در حوزه دلار برای ما وجود دارد، کاهش پیدا میکند و باعث توسعه روابط تجاری کشورمان با دیگر کشورها میشود.
در حال حاضر ایران و ترکیه، ترکیه و چین و ترکیه و روسیه در مبادلات دو به دو از پولهای ملی کشور خود استفاده میکنند. در صورتی که این چهار کشور بتوانند بهصورت گردشی و ضربدری تبادل اقتصادی داشته باشند، سطح مبادلات تا چه حد رشد میکند؟
با توجه به این موضوع که اگر شما در یک محدودیت با سایر کشورها اشتراک داشته باشید، منجر به توسعه روابط با آن کشورها میشود، باید به این موضوع نگاه کرد. درحال حاضر کشورهایی که نام بردید چنین محدودیتی را ندارند و عملا کشور ایران با چنین محدودیتی روبهرو شده است. البته عملا این روابط میتواند سبب توسعه روابط اقتصادی میان کشورها باشد. باید توجه داشت که تمام مسائل مربوط به تحریمها سدی مقابل کشور ماست و صرفا نباید به شکلگیری روابط بین ایران و چند کشور دیگر اکتفا کرد و ممکن است کشور ما نیاز به برخی کالاها و مواد اولیه وارداتی نیاز داشته باشد که در کشوری مثل ترکیه تولید نشود. به همین دلیل است که باید بتوانیم با سایر کشورها نیز تعاملات خود را حفظ کنیم، ولی در شرایط سخت میتوان به چنین ابزاری تکیه کرد تا بخشی از مشکلات کشور با این راهکارها حل و کنترل شود.
وزیر امور خارجه گفته است که تاکنون هفت بانک مرکزی توافق کردهاند که راهکار دیگر مالی برای ارتباط با ایران ایجاد کنند و در آینده نیز این راهکار را به یک موسسه تبدیل کنند. با اعمال این سازوکار و انجام مبادلات ایران و اروپاییها با یورو سیطره دلار به پایان میرسد؟
باید توجه داشت که بخش عمدهای از تجارت دنیا تحت سیطره دلار قرار دارد و قسمت اعظم مبادلات جهانی با آن صورت میگیرد، در نتیجه با چنین راهکارهایی میتوان آثار آن بر اقتصاد کشور را به حداقل رساند، اما نمیتوان این آثار را بهطور کلی از بین برد. باید به این نکته توجه داشت که دلار در حال حاضر نقش کلیدی در تجارت جهانی ایفا میکند. در اصل با این راهکار میتوانیم مشکلاتمان را کاهش دهیم و محدودیتهایمان را در اقتصاد و تجارت جهانی به حداقل ممکن برسانیم.
بهگفته آقای ظریف این راهکار ویژه فقط برای اروپا نیست و سایر کشورها و شرکتهایی که با ایران تعامل مالی دارند نیز میتوانند پولهای خود را به این حساب واریز کنند و هزینههای صادرات را نیز از این حساب برداشت کنند. به همین جهت از آنجا که کار فقط با یورو انجام میشود باعث میشود بسیاری از طرفین معاملات یورویی از فشار و تحریم آمریکا مصون بمانند. نظر شما درباره این نوع تجارت چیست؟
باید منتظر ماند و دید که این سیاست تا چه اندازه میتواند عملی شود، چرا که خود اروپاییان نیز قواعدFATF را که در نظام مالی جهانی به آن عمل میشود در سیستم اقتصادی خود بهکار میگیرند و باید توجه داشت که لازم است این قواعد و شرایطی که بر نظام مالی و بانکی دنیا حاکم است، مورد پذیرش قرار گیرد. به عبارتی، نظام بانکی ما نیز باید آمادگی لازم برای برقراری روابط براساس قوانین و شرایط سیستم جهانی را پیدا کند تا بتواند به اهداف اقتصادی در راستای تحقق منافع ملی کشور برسد. در صورتی که این شرایط مهیا شود قطعا میتواند بخش عمدهای از مشکلات را حل کند.
بهنظر شما اروپاییها در ادعای حمایت از ایران و ایجاد سازوکار مناسب برای تسهیل مبادلات مالی و فعالیتهای تجاری با ایران صداقت دارند؟
در واقع تنها بخشی از مشکلات کشور مربوط به مشکلات خارجی ایران است و بخش دیگر آن مربوط به مشکلات داخلی و مشکلات مدیریتی است. بهنظر من مشکلات داخلی را میتوان با همدلی و انسجام رفع کرد و این موضوع سوای مشکلاتی است که ایران با کشورهای خارجی دارد. درواقع از این طریق میتوان مسائل را بهراحتی حل کرد، چرا که بخش اعظم مشکلات ما مربوط به بحث تحریم نیست و باید توجه ویژهای به سایر موضوعات داخلی کرد و تدابیر لازم را اندیشید تا بسیاری از مشکلات کشور رو به گشایش برود.
چه راهکارهایی برای حل مشکلات کنونی داخلی وجود دارد؟
در واقع اقتصاد کشور باید از اقتصاد دستوری فاصله بگیرد و این بحث بسیار مفصلی است. میتوان گفت باید نقش دولت را در اقتصاد به حداقل برسانیم و به سمت اقتصاد آزاد حرکت کنیم، در صورتی که ما بتوانیم در این فرایند حرکت کنیم، بتوانیم نظامهای بینالمللی را در اقتصاد کشور پیادهسازی کنیم، ساختارهای بانکی را اصلاح و فضای کسبوکار را اصلاح کنیم در واقع کشور میتواند موفق عمل کند و مشکلات حل میشود.