به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری میزان، پایگاه شبکه خبری «سیانبیسی» در گزارشی به رأی دیوان بینالمللی دادگستری درباره شکایت ایران از آمریکا پرداخته و مینویسد که امتناع آمریکا از پذیرش این حکم ادامه اتهامات درباره منزوی شدنواشنگتن خواهد بود.
دیوان بینالمللی دادگستری روز چهارشنبه گذشته برای اعلام رأی موقت خود درباره درخواستهای ایران در ارتباط با پیمان مودت با آمریکا، تشکیل جلسه داد و نهایتا بخشی از تدابیر درخواستی ایران را پذیرفته و آمریکا را به رفع محدودیتهای انساندوستانه، کشاورزی و هوانوردی ملزم و طرفین را از اقداماتی که میتواند به تشدید مناقشه منجر شوند، منع کرد.
ساعاتی پس از صدور این حکم از سوی دیوان بینالمللی دادگستری، وزیر خارجه آمریکا ضمن مطرح کردن ادعاهایی علیه ایران اعلام کرد که آمریکا از این پیمان مودت خارج خواهد شد.
«مایک پمپئو» گفت: گفت: اعلام میکنم عهدنامه مودت با ایران را فسخ میکنیم. این تصمیمی است که 39 سال پیش باید انجام میشد.
سیانبیسی در گزارش خود مینویسد: مقامات ارشد آمریکا آنچه که «سوء استفاده ایران از دیوان بینالمللی دادگستری» مینامند را مورد انتقاد قرار دادند و از جمله «جان بولتون» مشاور امنیت ملی آمریکا گفت که واشنگتن پروتکل اختیاری معاهده وین درباره روابط دیپلماتیک را کنار خواهد گذاشت.
این پایگاه آمریکایی افزود: دولت آمریکا هفته گذشته و پس از عقبنشینی از یک پروتکل دیوان بینالمللی دادگستری و خارج شدن از توافق 1955 مودت ایران و آمریکا بار دیگر به رد آشکار یک نهاد چندجانبه ادامه داد.
این گزارش میگوید: این اقدام بار دیگر تمرکز دولت ترامپ بر حاکمیت به جای چندجانبه گرایی را آشکار کرد و موجب عمیقتر شدن نگرانی در میان متحدان اروپایی آمریکا درباره توهین ترامپ به نهادهای بینالمللی شد.
سیانبیسی در بخش دیگری مینویسد: تصمیم به عقب نشینی از دیوان دادگستری بینالمللی قرار گرفتن آمریکا در معرض قوانین صادر شده از سوی این نهاد بینالمللی را محدود میکند اما به طور همزمان توان آمریکا برای طرح شکایت علیه دیگر کشورها را محدود میکند. این اقدام همچنین در واکنش به شکایت فلسطینیان در ماه سپتامبر از دولت آمریکا به دلیل انتقال سفارت آمریکا از تلآویو به قدس بود.
در ادامه این گزارش آمده است: «رابرت مالی»، هماهنگ کننده کاخ سفید در امور خاورمیانه و از مذاکره کنندگان آمریکایی در توافق هستهای این تصمیم و مفاهیم گستردهتر آن را محکوم کرده است.
این مقام ارشد سابق آمریکا میگوید: جان بولتون بار دیگر نشان داد که چرا دولت آمریکا به طور فزایندهای در حال منزوی شدن در عرصه جهانی است. او نهادهای بینالمللی مورد احترام مانند دیوان بینالمللی دادگستری را هدف حملات لفظی خود قرار داد. او متحدان اروپایی ما را مورد تمسخر قرار داد و حمایت آنان از برجام (به عنوان توافقی که آنها خواستار حفظ آن بودند زیرا میدانستند توافقی است که از دستیابی ایران به سلاح هستهای جلوگیری میکند) را مورد انتقاد قرار داد.
سیانبیسی در پایان گزارش خود به نقل از رابرت مالی مینویسد: این جنگطلبی منافع آمریکا را زیر سؤال میبرد و با افزایش تنشها و اتلاف دیپلماسی، خطر قرار دادن آمریکا در مسیر درگیری در خاورمیانه را افزایش میدهد.