سرویس فرهنگ و هنر مشرق - اهمیت محتوای کتب درسی از آن روست که تصویر آینده هر کشور را از متون کتب درسی آن می توان مشاهده کرد. بر همین اساس در همه نظام های سیاسی نسبت به محتوای کتاب های درسی، مسئولانه و با حساسیت توجه می کنند.
از همین رو، در دوره 40 ساله بعد از انقلاب اسلامی متن و محتوای بسیاری از کتب نظام آموزشی کشور بارها متحول شده است که آخرین مورد آن در سال جاری بویژه در مقاطعی که الزاماً نیاز به تدوین کتاب های جدید بوده و قابل مشاهده است. بررسی اولیه محتوای کتاب های نگاشته شده بیانگر تغییراتی محسوس و تحولی روبه جلو می باشد که جای تقدیر و تشکر از زحمات انجام شده و عنایات متولیان امر را دارد.
در این میان اما برخی از اشکالات سبب بروز واکنش منفی برخی صاحب نظران و شگفتی مربیان و والدین دانش آموزان شده است که بازتاب رسانه ای آن از شبکه های اجتماعی به رسانه های رسمی کشور نیز کشیده شده است. از جمله این موارد، توصیه دانش آموزان کلاس دوازدهم به دیدن فیلم «ابد و یک روز» می باشد که در کتاب «سلامت و بهداشت» از آنها خواسته شده تا پیامدهای اعتیاد بر وضعیت خانواده را بررسی نمایند.
بیشتر بخوانید:
چرا سینمای ایران به جای ورزشکار، معتاد تربیت میکند؟
«دارکوب» در سیاهنمایی «ابد و یکروز» را روسفید کرد +عکس
سوال اینجاست که چرا در میان این همه فیلم هایی که با موضوع اعتیاد ساخته شده است، این فیلم انتخاب و توصیه شده است.؟ سوال دوم این است که آیا توصیه کنندگان، مسئولان مربوطه و ارزیابان کتاب مذکور، آگاهانه نسبت به ابعاد آن دست به چنین انتخابی زده و یا دچار سهو و خوش بینی شده اند؟
این سوالات از آن رو مطرح می شود که فیلم مذکور مانند سایر فیلم ها، نیاز به بررسی کارشناسانه و نقادانه داشته و انتظار می رود مسئولان امر برای طرح آن در کتب آموزشی، نتایج بررسی ها و نقطه نظرات هنرمندان و اهل فن را مورد توجه قرار داده باشند. علاوه بر این، برخی اشکالات موجود در فیلم به اندازه ای واضح و بزرگ می باشد که فهم آنها برای عموم مردم نیز دشوار نیست. ضمن آنکه معرفی یک فیلم به شکل رسمی نیاز به بررسی جوانب سیاسی، فرهنگی، روانشناختی و جامعه شناختی آن دارد که به نظر می رسد همه این ابعاد مورد توجه قرار نگرفته است.
چرا که اولا این فیلم به دلیل تم جنجالی، نمایشنامه پیچیده، صحنه های متعدد خشنونت آمیز، دیالوگ نامتعارف، ادبیات رکیک و... با روحیه دانش آموزان در این مقطع سنی سازگاری نداشته و می تواند آثار مخرب روانی زیادی داشته باشد.
ثانیاٌ این فیلم بدآموزی هایی برای دانش آموزان و سایر بینندگانش دارد که با آموزه های دینی و فرهنگی جامعه تعارض دارد. برخی از این بدآموزی ها که ممکن است غیرمستقیم و ناخواسته صورت گیرد، عبارتند از:
- آموزش ازدواج پنهان و غیررسمی آن هم توسط دختر کوچک خانواده
- امکان برقراری ارتباط با بیگانگان و فریب آنها جهت اخاذی و کلاهبرداری
- آموزش نحوه کسب درآمد از طریق فروش مواد مخدر، نحوه توزیع و فروش آن که در صحنه های متعدد رخ می دهد.
- القاء ناخواسته «زندگی بهتر فرزند کمتر» با معرفی جمعیت خانواده به عنوان عامل اصلی مشکلات
- آموزش انواع دروغ، مکر و فریب در سراسر فیلم حتی توسط آموزش و پرورش
- معرفی ازدواج و همسرداری به عنوان عامل بدبختی
- ترویج زندگی مجردی به عنوان بهترین راه زندگی زنان
- آموزش غیرمستقیم بی احترامی به والدین، مادر و حتی پدر مرحوم خانواده
- تحقیر مادر و معرفی آن به عنوان عامل بدبختی خانواده به خاطر بدنیا آوردن بچه ها
- آموزش خودزنی و خودآزاری به جوانان جهت مطرح ساختن خود
- القاء یاس و نومیدی به خاطر ارائه چهره ای بسیار سیاه از جامعه و ناکارآمد جلوه دادن نهادهای اجتماعی و مسئولان امر
- ترویج ناخواسته تحقیر سایر ملیت ها و کشورها