افشین بختیار به خبرنگار مهر گفت: 6 عنوان کتاب را در دست ناشران دارم که شامل جدیدترین عکسها و عکسهای منتشر نشده من است، اما به دلیل کمبود و یا گران بودن کاغذهای مخصوص، روند انتشار آنها با مشکل مواجه شده است. یکی از آنها کتاب «اصفهان» است که 18 سال روی آن کار کرده و از بناهای مهم کل استان اصفهان و نه فقط بناهای مشهور شهر اصفهان، عکس برداشتهام. کتاب خاصی است که 700 صفحه دارد و شامل عکسهای هوایی من نیز میشود. 20 صفحه از کتاب نیز به عکسهای پشت صحنه کار من اختصاص دارد.
وی افزود: کتاب ابتدا قرار بود در قطع سلطانی کار شود، اما به دلیل گرانی کاغذ به پیشنهاد ناشر قطع آن کوچکتر شد که البته هنوز هم منتشر نشده است. البته اگر منتشر هم شود قطعا قیمت بالایی خواهد داشت و متاسفانه تنها مرفهان قادر به خرید آن هستند. در این یکی دو سال اخیر اصولا کتابعکس تبدیل به یک کالای لاکچری شده است.
بختیار ادامه داد: کتاب دیگری نیز که پشت دربهای نشر معطل مانده مجموعه دو جلدی «ایران از نگاه من افشین بختیار» است. کتابهایی که پیشتر کار کرده بودم بیشتر سفارش ناشران و در اصل ایران از دید آنها بود، اما این کتاب نگاه خودم به ایران است و برای تهیه آن از شمالیترین نقطه کشور تا جنوبیترین و از شرقیترین تا غربیترین جای ایران را زیر پا گذاشتم و عکاسی کردم. عکسهای این کتاب نگاهی خاص به ایران دارد و تصاویر بناها و میراث کمتر معرفی شده و همچنین نقاط دارای طبیعت خاص در آن جایگاه ویژهای دارند.
این عکاس پیشکسوت دیگر کتاب در نوبت نشر خود را نیز به این شرح معرفی کرد: «من خورشید را بیدار میکنم» دیگر کتاب در نوبت نشر است که برای آماده کردن آن زحمت بسیاری کشیدهام. در این کتاب ضمن معرفی بناها و مناطق تاریخی و طبیعی مهم در سطح کشور، به بیان آدرس آنها و همچنین بهترین زمان برای عکاسی از این بناها و مناطق پرداختهام. در این کتاب بهترین فصل، بهترین روز و بهترین ساعت برای عکاسی از مهمترین بناها و مناطق به مخاطبان ارائه میشود. نقشه دسترسی به این مناطق بر اساس نقشههای معتبر و رسمی منتشر شده از دیگر اطلاعات مورد نیاز عکاسان است که در این کتاب درج شد.
بختیار در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به چاپهای متعدد کتابهای قدیمیترش گفت: کتاب «ایران: گهواره تمدن» من در دهه قبل هم توسط مردم خریداری میشد و هم اینکه برخی نهادها از جمله وزارت امور خارجه برای هدیه دادن و یادگاری به میهمانان خارجی و دیپلماتها و شخصیتهای سیاسی دیگر کشورها آن را تهیه میکردند، اما اکنون مردم عادی از تهیه این کتاب ناتوانند. البته نگاه من در آن زمان به عکاسی با نگاه امروزم تفاوت پیدا کرده، اما به هر حال چاپ کتاب جدید مشکل است. دوست دارم عکسهای بهتری را منتشر کنم و توانایی عکاسان ایرانی را نشان دهم، اما بستر انتشار فراهم نیست.
این عکاس تاثیر منفی اقتصاد نابسامان نشر بر کتابهای مجموعه عکس را شدیدتر از دیگر کتابهای خواند و اضافه کرد: عکاس وقتی آثار خود را در قالب کتاب در معرض دید عموم نگذارد، درجا میزند. امسال هزینه چاپ یک کتاب مجموعه عکس در شمارگان 5 هزار نسخه، مبلغی در حدود یک میلیارد تومان است، کدام ناشر میتواند از پس این هزینه برآید؟ تازه اگر هم برآمد چه کسی میخواهد آن را بخرد؟ به همین دلیل سطح زندگی بیشتر عکاسان تنزل پیدا کرده و گذران زندگی برای آنها سخت شده است. نه کاری برای آنها هست و نه خود میتوانند از پس هزینههای سنگین حتی سفرهای عکاسانه را برآیند.
عکاس مجموعه عکس «ایران جلوههای تمدن» در بخش دیگری از سخنان خود خانهنشینی را برابر با بدبختی و مرگ برای عکاسان دانست و گفت: در این چند سال اخیر بیشتر برنامههای عکاسی را همزمان کردهام با سفرهایم برای تدریس و یا داوری جشنوارههای مختلف در اقصی نقاط کشور. این در صورتی است که پیشتر 300 روز از هر سال را در سفر بودم. خانهنشینی برای ما عکاسان مساوی با مرگ است. استاد ما مرحوم مسعود معصومی نیز وقتی خانهنشین شد همه دردها به سراغش آمدند، اما اگر مدام در سفر و عکاسی باشی، اگر سنت هم بالا باشد، کمتر بیماری به سراغت میآید.
افشین بختیار متولد 1329، از عکاسان پیشکسوت ایران است که در موضوعاتی چون طبیعت، زندگی اجتماعی، میراث فرهنگی و صنعت به عکاسی میپردازد.
«ایران: گهواره تمدن»، «تخت جمشید، جلوههای شکوه پارسی»، «ایران سرزمین افسانهای»، «هفت رنگ زندگی»، «چهار محال بختیاری»، «ایران سرای کهن»، «ایران سرای امید»، «هفت اقلیم»، «ایران و ایرانیان»، «پرسپولیس»، «ایران، انسان، طبیعت، زندگی»، «سمنان»، «از داراب تا بختیار»، «ایران جلوههای تمدن»، «آذربایجان»، و «به ایران خوش آمدید»، «کرمانشاهان» عناوین شماری از مجموعه عکسهای بختیار است که در قالب کتاب منتشر شدهاند.