دامنه و هاست، دو سرویس متفاوت هستند و همکاری آنها باعث میشود یک سایت قابل نمایش باشد. نام دامنه، همان آدرس سایت شماست. کاربران با وارد کردن نام دامنه در مرورگر سیستم خود، سایت شما را میبینند. به عبارت دیگر، اگر سایت را همانند یک خانه در نظر بگیریم، نام دامنه آدرس آن است. در مقابل، هاست مکانی است که تمامی فایلهای سایت شما در آن قرار میگیرند. برای خرید هاست و دامنه نکاتی مهمی وجود دارد که باید در نظر داشته باشید.
انتخاب دامنه
نام دامنه، هویت شما بر روی محیط اینترنت است، لذا باید نامی را برای دامنهتان انتخاب کنید که مناسب کسب و کارتان باشد.
- دامنهای انتخاب کنید، که کوتاه بوده و نوشتن آن راحت باشد
پیدا کردن نامی که نوشتن آن راحت باشد، برای موفقیت در محیط اینترنت بسیار ضروری است. اگر برای نام دامنهتان از عبارت مخفف استفاده میکنید(مانند u به جای you)، ممکن است پیدا کردن آن برای کاربران سخت باشد، لذا تا حدامکان، از نامهای مخفف استفاده نکنید. اگر دامنه طولانی و پیچیده باشد، این خطر وجود دارد، که کاربران هنگام تایپ دامنه دچار اشتباه شوند. نام کوتاه و ساده بهترین انتخاب است. از اعداد و خط تیره هم استفاده نکنید.
- از کلمات کلیدی استفاده کنید
از کلماتی استفاده کنید، که معرف کسب و کار و خدماتی باشند که ارایه میکنید. از کلمات کلیدی استفاده کنید، که کاربران برای پیدا کردن محصولات و خدمات شما، آنها را در اینترنت جستجو میکنند. این کار، به افزایش رتبه سایت شما در موتورهای جستجو کمک میکند.
- از نامهای به یادماندنی استفاده کنید
دامنهای که انتخاب میکنید، در عین حال باید جذاب و به یادماندنی باشد. هر زمان که نامی را انتخاب کردید، آن را با دوستان خود به اشتراک بگذارید و واکنش آنها را بسنجید.
- نام انتخاب شده را در اینترنت جستجو کنید
مطمئن شوید نامی که انتخاب میکنید، قبلا توسط شرکت و تحت برند دیگری ثبت نشده و تحت قانون کپی رایت نباشد. درغیر اینصورت، ممکن است با مشکلات قانونی مواجه شده و متحمل ضررهای مالی شوید.
- یک پسوند مناسب انتخاب کنید
پسوند دامنهها، مانند com، در انتهای نام دامنه قرار میگیرند. هرکدام از پسوندهای دامنه میتوانند کاربردهای خاصی داشته باشند، بنابراین مطمئن شوید پسوندی را انتخاب میکنید که مناسب کسب و کارتان باشد. پسوند com بسیار محبوب است، اما تحت این پسوند، انتخاب دامنهای که کوتاه و یه یادماندنی باشد کمی سخت است. پسوندهای دیگری نیز وجود دارند که میتوانید با کاربردهای آنها آشنا شوید:
Ir: مناسب سایتها و اشخاص ایرانی
Co: مناسب برای شرکتها
Info: مناسب سایتهای اطلاع رسانی
Net: مناسب سایتهای فنی و سایتهای فعال در بخش زیرساخت اینترنتی
Org: مناسب سازمانهای غیرتجاری و غیرانتفاعی
Biz: مناسب سایتهای تجارت الکترونیک
Me: مناسب سایتهای شخصی و وبلاگ
- از شرکت های معتبر خرید کنید
مطمئن شوید، دامنهای که خریداری میکنید حتما به نام شما ثبت شده و دارای پنل مدیریت باشد. اینها، مواردی هستند که بر روی قیمت دامنه تاثیر میگذارند. برخی از شرکتهای نامعتبر دامنه را با قیمت بسیار نازلی ارایه میکنند، اما به بهانههای مختلف مالکیت کامل آن را در اختیار شما قرار نمیدهند. این مورد، در آینده ممکن است مشکلاتی را برای تمدید، تغییر و حتی انتقال دامنه برایتان ایجاد کرده و موجب ایجاد هزینههای گزافی شود. به یاد داشته باشید که دامنه، نام و اعتبار شماست.
علاوه براین، ثبت دامنه چیزی فراتر از تنها ثبت یک نام است، و طیف خدمات دامنه بسیار گستردهتر است. شرکتی که انتخاب میکنید باید حداقل شرایط ذیل را داشته باشد :
تجربه و تسلط آن مجموعه در انجام مکاتبات با ثبت کنندههای بینالمللی
عدم دخل و تصرف در مالکیت دامنه
انتقال دامنه بدون دریافت هزینه انتقال
امکان انجام تغییرات مالکیت، تغییر و ثبت NS اختصاصی با استفاده از پنل مدیریت دامین
دسترسی 24ساعته جهت تمدید و ثبت دامنه
انتخاب هاست
پس از انتخاب نام دامنه، زمان انتخاب هاست برای سایت است. انتخاب یک هاست باکیفیت بسیار مهم است، چرا که یک شرکت هاست میتواند میزان تاثیرگذاری وبسایت شما را افزایش دهد و یا آن را از بین ببرد. یک هاست ناپایدار، باعث از دست رفتن مشتریان، کاهش رتبه سایت و کاهش درآمد شما خواهد شد.
اگر در ابتدای راهاندازی سایت هستید، میتوانید با هاست اشتراکی شروع کنید. بسیاری از کاربرانی که برای بار نخست از خدمات هاست استفاده میکنند، بهتر است به سراغ سرویسهای اشتراکی بروند، چرا که ساده و به دور از پیچیدگی نگهداری سرور هستند. گزینه دیگر، سرورهای مجازی یا سرورهای اختصاصی هستند، که در زمان مورد نیاز با ارتقا به این سرویسها، میتوانید نیازهای در حال افزایش سایت را پوشش دهید.
در ادامه قصد داریم به نکتههای بسیار مهمی بپردازیم، که هنگام انتخاب هاست، باید آنها را به عنوان عوامل اصلی در نظر بگیرید.
- نوع هاستتان را انتخاب کنید: هاست ویندوز یا هاست لینوکس
در قدم اول، باید مشخص کنید قصد دارید از هاست لینوکس یا از هاست ویندوز استفاده کنید. همانطور که از نام آنها پیداست، هاست ویندوز از سیستمعامل و نرمافزارهای مختص ویندوز استفاده کرده، و هاست لینوکس از نسخههای مختلف سیتمعامل لینوکس استفاده میکند، اما برای شما چه تفاوتی دارد؟
اگر سایتتان با استفاده از ASP طراحی شده، و یا از دیتابیس MSSQL استفاده میکند، همچنین اگر تمایل دارید سایتتان بر روی وب سرور IIS مایکروسافت راهاندازی شود، شما نیاز به هاست ویندوز دارید.
اما در صورتی که وبسایت شما توسط زبانهای {{PHP، {Python}، و غیره طراحی شده، و سایت شما نیاز به دیتابیس MySQL دارد، و همچنین اگر سایت شما، برای کارکرد صحیح نیاز به وبسرورهایی چون Apache و NGINX دارد میبایست از هاست لینوکس استفاده کنید. علاوه بر این اگر تمایل دارید با کنترلپنلهای مشهوری چون cPanel و Plesk، سایتتان را مدیریت کنید، میتوانید از سرویسهای لینوکسی استفاده کنید. علاوه بر این اگر از سیستمهای مدیریت محتوایی چون WordPress استفاده میکنید، سرویس لینوکس گزینه بهتری است.
در نظر داشته باشید، برخی از شرکتهای میزبانی، سرویسهای ویندوزی ارایه میکنند که قابلیت پیشتیبانی از سایتهای تحت PHP را نیز دارند.
- به چه مقدار فضای ذخیرهسازی و پهنای باند نیاز دارید
در قدم بعدی، میبایست میزان فضا و پهنای باند مورد نیازتان را تعیین کنید، خصوصا اینکه حجم فایلهای سایت چقدر است. برخی از هاستها، اعلام میکنند فضای نامحدود ارایه میدهند، اما در واقع این فضا تا زمانی نامحدود است که، شما فقط فایلهای سایتتان را در آن آپلود کرده باشید، و فایل دیگری در هاست قرار نداده باشید.
پهنای باند یا ترافیک، یعنی حجم دادههایی که در یک دوره زمانی مشخص، بین سایت شما و کامپیوترهای بازدیدکنندگان سایت، ردوبدل میشود. اگر انتظار دارید سایت شما بازدیدکننده زیادی داشته باشد، نیاز به پهنای باند بیشتری دارید.
همانند فضای ذخیرهسازی، بسیاری از شرکتهای هاست پهنای باند نامحدود ارایه میکنند، اما در نظر داشته باشید برای این کار، شرکتهای هاست الگوی خاصی را در نظر میگیرند، و کاملا نامحدود نیستند. این ذهنیت اشتباه، ممکن است باعث شود در آینده هزینه بیشتری بپردازید.
- کیفیت سرویس هاست را بررسی کنید
کیفیت سرویس، را میتوان در قالب Uptime تعریف کرد. Uptime یعنی، سرورهای هاست چند درصد مواقع در دسترس هستند. این مورد، شامل مشکلات سایت شما و مشکلات کدنویسی که موجب لود نشدن سایت میشود، نیست. در زمان انتخاب یک هاست، حتما بپرسید چه نوع ضمانتی در مواقع از دست خارج شدن سرور ارایه میکنند.
- سرویسهایشان چقدر متنوع است
ارایه سرویسهای متنوع و به روز، با شرایط فنی و قیمتی مختلف نشان از گستردگی کار آن شرکت دارد. در حال حاضر هاست ابری، محبوبترین سرویس بین کاربران است، اما برخی از سایتها، بنا به زمان طراحیشان، ممکن است نیاز به نسخههای مشخصی از نرمافزارهای سرور داشته باشند. بنابراین، شرکتی را انتخاب کنید که دارای سرویسهای متنوع باشد، چرا که ممکن است سایت شما، با هر نسخهای سازگار نباشد، یا اینکه فقط بخواهید از هاستcPanel ایرانیا کنترل پنلهای خاصی استفاده کنید.
جدا از این، دقت داشته باشید برخی از شرکتها، همراه با هاست وبسایت، سرویس ایمیل نیز ارایه میکنند، یعنی در کنار وبسایت، میتوانید تحت دامنه خودتان آدرس ایمیل داشته باشید.
11- پشتیبانگیری از اطلاعات به چه نحوی است
بسیاری از شرکتهای هاست، بطور منظم و خودکار، از اطلاعات شما پشتیبان تهیه میکنند، و در صورت نیاز در اختیارتان قرار میدهند. در این حالت، دیگر نگرانی برای بازگردانی اطلاعات قبلی نخواهید داشت. این خدمات توسط همه شرکتها ارایه نمیشود.
12- آیا هاست انتخابی شما، دوره تست رایگان دارد
یک نکته بسیار ظریف اما تعیین کننده در انتخاب شرکت هاست این است که، آیا شرکت مربوطه دوره تست رایگان دارد یا خیر. دوره تست رایگان، نشانه خوبی است از اینکه، آن شرکت میزبان به خدمات خود اعتماد دارد و میتواند مشتریان خود را در حد مطلوب راضی نگه دارد. دوره تست رایگان، بهترین روش برای سنجش امکانات و کیفیت خدمات آن شرکت است.
13-قیمت
قیمت، همیشه عامل مهمی در تصمیمگیری است،اما فاکتور اصلی نیست. هرگز یک هاست را، تنها بدین خاطر که ارزانتر است انتخاب نکنید. شما باید سرویسی را انتخاب کنید، که نیازهای شما را برآورده کند. بهتر است یک هاست با خدمات باکیفیت را انتخاب کنید، به جای اینکه یک هاست ارزانقیمت را انتخاب کنید، و در آینده مجبور شوید سایت خود را به هاست بهتری منتقل کنید.
14- نظارت و پشتیبانی، به چه شکل انجام میشود
جدا از تمامی نکاتی که در خصوص ویژگیهای هاست گفته شد، یک ویژگی بسیار مهم کیفیت پاسخدهی پشتیبانی است. شما انتظار دارید وبسایتتان 24 ساعته فعال باشد. بنابراین باید سراغ هاستی بروید که، 7روز هفته بصورت 24 ساعته، با تیم فنی مسلط و باتجربه، پاسخگوی شما بوده و بصورت مداوم بر هاست شما نظارت داشته باشند.
نکته دوم وجود پشتیبانی آنلاین است، علی رغم ادعای برخی از شرکتها، پاسخگویی آنها آنلاین و در لحظه نیست و اکثر آنها مکاتبات از طریق ایمیل را ترجیح میدهند. پشتیبانی 24 ساعته بدین معنی است که شما در هر ساعت از شبانهروز، حتی در روزهای تعطیل، با یک تماس تلفنی ساده بتوانید مشکلتان را برطرف کنید.