ماهان شبکه ایرانیان

معاون وزیر: زمین رایگان در اختیار سازندگان مسکن قرار می‌دهیم

خبرگزاری ایسنا: معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به برنامه تولید 400 هزار واحد مسکونی تا پایان سال 1399، گفت: مهمترین عوامل تاثیرگذار در قیمت مسکن یعنی زمین رایگان و پروانه ساختمانی را در اختیار سازندگان قرار می‌دهیم و این مدل مشارکتی کاملا قابل اجراست که برخی انبوه‌سازان هم از آن استقبال کرده‌اند.

حبیب‌الله طاهرخانی در یک برنامه تلویزیونی با عنوان «راهکار‌های رونق بازار مسکن» که چهارشنبه شب - پنجم دی - برگزار شد، اظهار کرد: دولت عرضه 400 هزار واحد مسکونی را تا دو سال و نیم آینده یعنی پایان سال 1399 در دستور کار قرار داده که از این تعداد 200 هزار واحد در مجموعه شهر‌های جدید، 100 هزار واحد توسط بنیاد مسکن و 100 هزار واحد توسط شرکت بازآفرینی شهری ارائه خواهد شد.

وی افزود: مطابق طرح جامع مسکن و اسناد برنامه ششم توسعه باید سالیانه 900 هزار واحد مسکونی در کشور عرضه شود تا بتوانیم به نیاز کشور بخصوص برای اقشار متوسط و کم درآمد پاسخگو باشیم؛ چرا که در بخش لوکس با مازاد عرضه مواجهیم. در واقع در این بخش که نیاز وجود ندارد عرضه صورت گرفته و در بخش دیگر که نیاز واقعی است و عمده بودجه خانوار را می‌بلعد عرضه کافی نداشتیم. این موضوع هم هیچ وقت به طور کامل بر عهده دولت نبوده و دولت عموما بخش محدودی از این کار را انجام می‌داده است. تولید عمده‌ای از عرضه مسکن توسط بخش خصوصی و سازندگان شخصی انجام می‌شده که قاعدتا باید در آن بخش تسهیل صورت گیرد که فعال شود.

در این هنگام مجری سوال کرد که با توجه به نیاز سالیانه به 900 هزار واحد مسکونی آیا می‌توان برای عرضه 400 هزار واحد توسط دولت عنوان «جسورانه» تلقی کرد؟ که طاهرخانی در پاسخ گفت: بله هم جسورانه قطعا پذیرش عرضه 400 هزار واحد مسکونی با تولی گری دولت هم جسورانه و هم واقع بینانه است؛ آن هم در وضعیتی که کشور شرایط خاصی دارد؛ زیرا بازار مسکن تابع شرایط کلان اقتصادی کشور است. قبلا بزرگترین عرضه مسکن توسط دولت مربوط به مسکن مهر بوده که 2 میلیون و 200 هزار واحد را تعریف کردند و در طول 10 سال یک میلیون و 700 هزار واحد تحویل مردم شده است. یعنی به طور متوسط، سالیانه 170 هزار واحد عرضه شده است؛ بنابراین فرمایش وزیر در این زمینه که دولت ورود جسورانه و در عین حال خردمندانه‌ای در این عرصه داشته است مصداق دارد.

رئیس کانون انبوه‌سازان: 97 درصد تولید مسکن بر عهده بخش خصوصی است

در ادامه این نشست، جمشید برزگر، رئیس کانون انبوه‌سازان اظهار کرد: در شرایطی که 97 درصد حوزه تولید مسکن مربوط به بخش خصوصی است بنده اعلام می‌کنم کوچکترین وقعی به این حوزه گذاشته نشده است. این در حالی است که بخش ساختمان یک حوزه پیشران محسوب می‌شود. ولی موانع قانونی برای تحقق تولید کشور برداشته نشده و به همین دلیل، سازندگان حرفه‌ای در حال خروج از این بخش هستند. همچنین 97 درصد مصالح حوزه ساختمان در داخل کشور تولید می‌شود که می‌تواند کمک شایانی به تولید و اشتغال کند.

وی افزود: هر روز قیمت تمام شده بالا می‌رود. ما 9 درصد مالیات بر ارزش افزوده پرداخت می‌کنیم و در رکودی‌ترین شرایط 30 درصد عوارض عمرانی شهر‌ها از طریق بخش ساخت و ساز تامین می‌شود. از آن طرف، حمایت‌هایی که دولت محترم کرده هیچ کدام به سرانجام نرسیده و فشار دستگاه‌های خدمات رسان در پروسه ساخت باعث خالی شدن سرمایه سازندگان می‌شود.

رئیس کانون انبوه‌سازان گفت: ما یک بسته پیشنهادی ارائه دادیم و از آقای وزیر وقت خواستیم تا برنامه‌های خود را تشریح کنیم، اما پس از روی کار آمدن مهندس اسلامی هنوز توفیق جلسه با او را پیدا نکرده ایم.

عضو نظام مهندسی: از مشورت بخش خصوصی استفاده نمی‌شود

همچنین بیژن خطیبی، عضو هیات مدیره سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران در این نشست گفت: در انجمن صنفی پیمانکاران، معاون اول رئیس جمهور ابلاغی را ارائه دادند که حتما مشورت بخش خصوصی باشد، ولی واقعیت این است که حداقل از نظرات تشکل ما استفاده نشده است؛ در حالی که همه جای دنیا بخش خصوصی با مشارکت بانک‌ها به کمک دولت می‌آید.

وی با بیان اینکه بهتر است به جای شهر‌های جدید، تمرکز بیشتر بر روی بافت فرسوده باشد اظهار کرد: هم اکنون در شهر‌های جدید متقاضی وجود ندارد. پس قبول کنیم که آورده زمین در این شهر‌ها خیلی به ترغیب سازندگان کمک نمی‌کند و باید انرژی را در بازآفرینی شهری بگذارند.

طاهرخانی: زمین رایگان و پروانه در اختیار سازندگان می‌گذاریم

در ادامه، طاهرخانی در تشریح چارچوب مدل تولید 400 هزار واحد تصریح کرد: ما صدای تشکل‌ها را دریافت می‌کنیم. در عین حال یک اتاق فکر مسکن متشکل از مجموعه‌های حرفه‌ای و بخش خصوصی وجود دارد که سعی‌شان این بوده هر دو هفته یک بار جلسه بگذارند و برنامه‌ها را تشریح کنند؛ بنابراین در عرضه این 400 هزار واحد، دیدگاه‌ها را رصد و ارزیابی کردیم. اینطور نیست که دولت ورود مستقیم کند. سعی کردیم هزینه عرضه را برای سازندگان کاهش دهیم. دو عامل تعیین کننده در قیمت مسکن دخیل است که یکی زمین و دیگری هزینه پروانه‌های ساختمانی است. در برنامه تولید و عرضه مسکن زمین رایگان را وارد فرآیند می‌کنیم و پذیرش هزینه پروانه ساختمانی با ما است. ما پروانه‌های زیادی را از شهرداری‌ها پیش خرید کرده ایم. زمین و پروانه بر عهده ما است و انبوه‌سازان مسوولیت ساخت را بر عهده می‌گیرند. در پایان کار، دولت سهم خود و انبوه‌سازان نیز سهم خود را برمی دارند. طرح نیز اقشار متوسط را هدف گذاری کرده است.

وی افزود: ما در سال‌های اخیر شاهد افزایش سرمایه بانک مسکن بودیم که قدرت مانور می‌دهد. تفاهم نامه‌ای هم در قالب تجمیع داریم و با توجه به اینکه تولید ساختمان‌های سبز مدنظرمان قرار دارد تسهیلات را با نرخ بهره کمتری در اختیار قرار می‌گیریم. موضوع دیگر اینکه امکان می‌دهیم وقتی سازندگان به طور جدی وارد کار شدند ساختمان‌ها را پیش فروش کنند و تجهیز منابع صورت گیرد.

مدیرعامل شرکت عمران شهر‌های جدید اظهار کرد: امروز من اصفهان بودم که یک تفاهمنامه 8500 واحدی با مجموعه انبوه‌سازان اصفهان مبادله کردیم. با توجه به اینکه شاخص‌های سرمایه گذاری برای انبوه‌سازان مهم است، حضورشان در این طرح‌ها موفقیت آتی آن را نشان می‌دهد. مسکن مهر دچار این معضل بود که بعضا متقاضی ندارد و تعدادی با شش سال تاخیر متقاضی پیدا کرد و سرمایه‌ها خوابیده بود. به همین جهت ما با انبوه‌سازان به صورت منطقه‌ای وارد مذاکره می‌شویم و سعی می‌کنیم مدلی را انتخاب کنیم که اجرایی باشد. در خدمات و تسهیلات دو نوع مشارکت داریم؛ یکی صرفا مسکونی است که خدمات و هزینه انشعابات تامین می‌شود. همچنین مشارکت در محله سازی را بر عهده می‌گیریم. بخشی از اراضی را هم آماده سازی شده وارد می‌کنیم تا کمتر دچار مشکل شویم؛ لذا این طرح کاملا اجرایی است؛ زیرا متکی به سرمایه و توان بخش خصوصی است.

برزگر: فکر می‌کنم 50 درصد طرح تولید 400 هزار واحد مسکونی عملیاتی شود

رئیس کانون انبوه‌سازان نیز با ابراز امیدواری نسبت به تحقق 50 درصدی طرح تولید 400 هزار واحد گفت: در حوزه تولید مسکن سه بخش وجود دارد؛ یک به تامین مالی مربوط می‌شود، بخش دیگر دستگاه‌های خدمات رسان و یک بخش هم دستگاه‌هایی مثل بیمه و مالیات هستند که دوستان ما در بخش مسکن مهر هنوز در این خصوص گرفتارند و در شهر پردیس ببینید چه بلایی سر همکاران ما آمده است.

برزگر ادامه داد: الان آقای طاهرخانی می‌گوید به شما اجازه پیش فروش می‌دهیم؛ در حالی که قانون پیش فروش از ما سند تک برگی می‌خواهد و دردسر‌های ما تازه شروع می‌شود.

در پایان این برنامه، مدیرعامل شهر‌های جدید درخصوص آخرین آمار مسکن مهر گفت: تا کنون یک میلیون و 700 هزار واحد مسکن مهر تحویل شده است. حدود 260 هزار واحد نیز از نظر ابنیه به پایان رسیده که منتظر خدمات زیربنایی و روبنایی است و البته بعضا هزینه‌ها و سرمایه گذاری بالایی می‌طلبد.

قیمت بک لینک و رپورتاژ
نظرات خوانندگان نظر شما در مورد این مطلب؟
اولین فردی باشید که در مورد این مطلب نظر می دهید
ارسال نظر
پیشخوان