شناسه : ۱۴۳۰۶۶۱ - یکشنبه ۷ بهمن ۱۳۹۷ ساعت ۱۸:۴۷
اقتصادآنلاین گزارش میدهد؛
بررسی طرح الحاق ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا در مجلس/ پس از سه سال این موافقتنامه از حالت موقت به دائمی تبدیل خواهد شد
اقتصادآنلاین-عبدالله محمدی؛ اتحادیه اقتصادی اوراسیا، که اعضای آن را بیشتر کشورهای شمال منطقه اوراسیا و شرق اروپا تشکیل می دهند، در زمینه معاملات مالی وتجاری متعددی فعالیت دارد.
معاهده تشکیل اتحادیه اوراسیا در 29 می 2014 توسط بلاروس ، قزاقستان و روسیه امضا و از یکم ژانویه 2015 اجرا شد و سپس کشورهای قرقیزستان و ارمنستان به آن اضافه شدند. ایران، پس از تحریمهای مجدد آمریکا به دنبال راهی برای تقویت روابط خود با سایر کشورها از جمله روسیه است. به اعتقاد بسیاری از کارشناسان حضور در این اتحادیه راه حل مناسبی در بهبود روابط تجاری ایران با سایر کشورها در وضعیت فعلی خواهد بود.
درسال 2017 ایران و اتحادیه اوراسیا توافقنامه موقت سه ساله¬ای درباره مناطق آزاد تجاری به امضا رساندند.
رییس کمیسیون اقتصادی اوراسیا چند ماه پیش اظهار داشت: در این قرارداد موقت روشی موثر برای حل و فصل اختلافات تجاری از جمله داوری بین المللی تعیین و کمیته ای مشترک متشکل از اعضای مقامات رده بالای کشورها ایجاد شده است.
به همین منظور، رضا اردکانیان وزیر نیرو در جریان بررسی فوریت تصویب لایحه موافقتنامه موقت تشکیل منطقه آزاد تجاری بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو لایحه در مجلس شورای اسلامی، حضور یافت. وی با اشاره به اینکه از مهرماه سال جاری با پیشنهاد وزارت امور خارجه و تصویب هیأت وزیران به عنوان مسئول ایرانی کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و فدراسیون روسیه فعالیت خود را شروع کرده است درباره اهداف این تشکیلات تجاری گفت:
آزادسازی و تسهیل تجارت کالا بین کشورها باید از طریق کاهش و حذف موانع تعرفهای و غیر تعرفهای و ایجاد بستری مناسب برای شکلگیری یک منطقه آزاد تجاری صورت گیرد تا عوارض و سایر مقررات محدود کننده تجارت بین کشورها حذف شود و از همکاریها در حوزههای گوناگون حمایت شود.
اردکانیان اشاره کرد: در حال حاضر یک بازار 190 میلیون نفری موجود است که این اتحادیه را تشکیل دادهاند. تولید ناخالص داخلی بازار 4 هزار میلیارد دلار است و کشور روسیه 250 میلیارد دلار کالا از کشورهای دیگر وارد میکند.
وزیر نیرو در ادامه اضافه کرد: در حال حاضر 40 کشور در صدد پیوستن به این تشکیلات هستند که در بین کشورها مراحل ملحق شدن کشور ویتنام به این تشکیلات قطعی شده و گزینه دوم ایران است.
ایران سعی دارد قبل از تشکیل اجلاس کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه در آینده نزدیک به این اتحادیه ملحق شود.
اردکانیان درباره فواید این طرح گفت: از فواید این طرح آن است که در درجه اول کالاهای ایرانی، رقابتپذیری بالایی پیدا خواهند کرد و اشتغال قابل توجهی برای نیروی کار کشور فراهم خواهد شد. بعلاوه ایران به یک مسیر ترانزیتی بسیار مناسب انتقال کالا برای سایر کشورها از شمال به جنوب خواهد شد.
اردکانیان در خاتمه ابراز امیدواری کرد که نمایندگان به فوریت این لایحه رای مثبت دهند و حداکثر 60 روز پس از نهایی شدن، این موافقتنامه لازمالاجرا شود. وی گفت: تلاش ما بر این است که این موضوع را عملیاتی کنیم و نسبت به کاهش و حذف مالیات کالاها اقدام کنیم. در اینصورت ظرف مدت یکسال مذاکرات مربوط به تشکیل منطقه آزاد تجاری انجام خواهد شد.