به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری میزان، بارها گزارشهایی درباره حضور نظامیان چینی در شهرستان مرزی «واخان» در بدخشان منتشر شده است که همواره انکار مقامات چین را در پی داشته است.
«کریستوفریانگ» از اعضای مرکز مطالعات استراتژیک آمریکا بر این باور است که چین علاقه شدیدی به استخراج معادن افغانستان دارد و برای این کار نیاز به حضور نظامی در این کشور دارد.
کارشناس آمریکایی تصریح کرد، با توجه به توسعه اقتصادی و منافع امنیتی رو به گسترش چین، این کشور به منابع معدنی و انرژی بیشتری نیاز دارد.
وی افزود: این کشور همچنان به دنبال بازارهای جدید در همسایگی خود است که در همین راستا سرمایه گذاری بزرگی را روی پروژه یک راه و یک کمربند انجام داده است.
کارشناس آمریکایی خاطرنشان کرد: سرمایه گذاری و توسعه اقتصادی در افغانستان که در همسایگی چین قرار دارد نیازمند امنیت است.
یانگ اظهار داشت: چین در نظر دارد تا از طریق همکاری و آموزش نیروهای امنیتی افغان و استقرار شرکتهای امنیتی خصوصی و نظامیان چینی امنیت پروژهای خود در افغانستان را تامین کند.
سال گذشته نیز در پی دید و بازدیدهای مقامات مقامات امنیتی افغان از چین دو طرف برای ساخت پایگاه نظامی از سوی چین در بدخشان به توافق رسیدند.
دولت افغانستان اعلام کرد که این پایگاه را چین برای واحد ویژه نیروهای ارتش افغانستان می سازد اما تا کنون گزارشی از آغاز به کار چینیها برای ساخت پایگاه نظامی در بدخشان منتشر نشده است.
ولایت بدخشان مرز مشترکی به طول دهها کیلومتر با ایالت «سین کیانگ» دارد که خاستگاه گروههایی مانند جنگجویان «اویغور» تلقی میشود.
بنابر این ممکن است که چین از حضور در افغانستان به جز انگیزههای اقتصادی اهداف امنیتی را نیز دنبال کند زیرا از سرایت احتمالی ناامنیها از شمال افغانستان به ایالت سین کیانگ این کشور نگران است.