خبرگزاری ایسنا: یک عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، گفت: اکنون که کانال مالی اتحادیه اروپا ایجاد شده است، منتظریم تا ببینیم بازخورد شرکتهای اروپایی چگونه است.
مرتضی صفاری با بیان این مطلب اظهار کرد: در مراحل اولیه قطعاً استقبال محدودی از این موضوع خواهد شد و همه شرکتها منتظر هستند تا ببینند این کانال مالی تا چه حد مطمئن است و سپس از آن استفاده کنند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس گفت: اینستکس یک لفظ کلی است که به معنای پیمان دوجانبه تراکنشهای مالی مورد استفاده قرار میگیرد که هنوز از جزئیات و نحوه اجرای دقیق آن اطلاعاتی در دست نیست.
نماینده مردم نطنز در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: از روزی که آمریکاییها از برجام خارج شدند، اروپاییها مصمم بودند تا برجام را حفظ کنند و بتوانند منافع ایران را هم تأمین کنند و راه را برای تجارت و انجام امور بازرگانی با ایران باز نگه دارند و از این رو بود که برای اجرای این کانال مالی اقداماتی صورت گرفت.
صفاری گفت: علیرغم اینکه اروپاییها برای راهاندازی این کانال تعلل کردند، اما سرانجام این کانال مالی راه اندازی شد تا ایران بتواند در قبال برجام، معادلات تجاری خود را انجام دهد و بتواند فروش نفت و دریافت پول آن را هم داشته باشد.
وی گفت: این کانال مالی در فرانسه مستقر شده و توسط آلمان مدیریت میشود و انگلیس هم به این کانال مالی کمک میکند و در واقع این سه کشور اروپایی خواهان ایجاد کانال مالی بودند.
این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، افزود: بعد از اجرایی شدن کانال مالی، اروپاییها شرکتی را ایجاد کردند به نام INSTEX که قرار است این شرکت در وهله اول به صورت یک پیمان دو جانبه بین ایران و اروپا عمل کند و تمام شرکتهای اروپایی و غیراروپایی تمام فعالیتهای مالی خود با ایران را از این طریق انجام دهند.
صفاری خاطرنشان کرد: برای انجام بهتر این موضوع در بانک مرکزی ایران نیز باید چنین شرکتی دایر شود و فعلاً منتظریم تا ببینیم بازخورد اینستکس نزد شرکتهای تجاری چگونه خواهد بود و باید صبر کرد تا ببینیم چند شرکت اروپایی از این کانال مالی استفاده میکنند.