آرتروز معمولا در پیری اتفاق می افتد. این جمله ای است که در میان مردم رایج است. اما آیا می دانستنید که آرتروز یا همان اختلال و سایش مفاصل می تواند قبل از 40 سالگی نیز اتفاق بیفتد. اگر نسبت به علت های و علائم آرتروز اگاهی لازم را داشته باشید، می توانید از بروز آن جلوگیری نمایید. بنابراین با ادامه مطلب و روش های پیشگیری از آرتروز همراه باشید.
آرتروز چیست؟
آرتروز یک بیماری مفصلی است که بر روی غضروف و استخوان و بافت نرم مفصل تاثیر می گذارد. این بیماری تنها بر یک قسمت بدن تاثیر نمی گذارد. در عوض شامل مجموعه ای از اجزای وابسته است که می تواند استخوان ها، غضروف ها و بافت ها را درگیر نماید. به این بیماری، ورم مفاصل و استخوانها و آماس مفصلیاستخوانی هم گفته میشود. غضروف مفاصل در این بیماری مورد هجوم و آسیب قرار می گیرند. شایعترین مفاصل درگیر عبارتند از مفاصل دست ،پا، زانو، ران وستون فقرات. سالمندان، ورزشکاران و افرادی که کار دستی را انجام می دهند، گروه هایی هستند که بیشترین خطر را دارند.
علائم و نشانه های آرتروز چیست؟
از شایع ترین علائم آرتروز می توان موارد زیر را نام برد:
- درد مفاصل
- تورم برجسته مفاصل
- صدای مفاصل هنگام حرکت
- تحلیل رفتن عملکرد مفاصل
علت آرتروز چیست؟
دلایل بسیاری وجود دارد که می تواند منجر به ایجاد آرتروز شود. اما رایج ترین علت ها را می توان به صورت زیر نام برد:
- شیوه زندگی کم تحرک
- فعالیت بدنی بیش از حد
- تغییرات فیزیکی بدن
- آسیب و ضربه خوردن
- ناتوانی غضروف با رژیم غذایی نامناسب
- کهولت سن و پوکی استخوان
تشخیص آرتروز چگونه است؟
معمولا یک متخصص روماتولوژی، فیزیوتراپی و ارتوپد می تواند آرتروز را تشخیص دهد. به طور معمول پس از ظهور علائم آرتروز می توان آن را تشخیص داد. علاوه بر این متخصص ممکن است از تست هایی مانند اشعه ایکس برای اندازه گیری شدت بیماریاستفاده کند
چگونه از بروز آرتروز پیشگیری کنیم؟
همانند بسیاری از بیماری ها، از به وجود امدن آرتروز نیز می توان جلوگیری کرد. چون این بیماری خیلی با مسائل ژنتیکی مرتبط نیست. مهم ترین نکته ای که برای پیشگیری از آرتروز باید رعایت کنید، داشتن سبک زندگی سالم و پویا می باشد. همچنین راهکارهای زیر می توانند کمک بسیاری برای جلوگیری از بروز آرتروز گردند.
1. درباره آرتروز آگاهی لازم را داشته باشید
این نکته نه فقط برای افراد مبتلا به این بیماری مهم است، بلکه برای کسانی که در معرض خطر بیشتر هستند لازم و ضروری است. افراد مسن، ورزشکاران، کارمندان و کسانی که دارای فعالیت های شدید بدنی هستند در این گروه قرار می گیرند. دانستن همه چیز مربوط به این بیماری حتما در جلوگیری از آسیب ها به شما کمک خواهد کرد.
2. فعالیت فیزیکی متعادل داشته باشید
فعالیت بدنی متعادل به شما کمک می کند تا عضلات و مفاصل خود را تقویت کنید. اگر یک ورزشکار هستید، بسیار مهم است که فعالیت بدنی خود را تحت نظارت مربی انجام دهید. علاوه بر این باید به صورت دوره ای به دکتر مراجعه کنید تا بتواند وضعیت مفاصل شما را بررسی کند. علاوه بر این باید فعالیت فیزیکی خود را با اطلاعاتی در مورد نحوه انجام تمرینات تکمیل کنید. این به شما کمک خواهد کرد که هر حرکتی را بدون فشار بیش از حد به ماهیچه ها، استخوان ها و تاندون ها انجام دهید.
3. رژیم غذایی مناسب داشته باشید
اگر دچار اضافه وزن یا چاقی هستید، از دست دادن وزن تنش در مفاصل شما را کاهش می دهد. این به نوبه خود شروع آرتروز را کند می کند. حفظ رژیم غذایی مناسب به شما این امکان را می دهد که وزن متعادل خود را حفظ کنید. رژیم غذایی باید غنی از مواد مغذی، ویتامین ها و مواد معدنی باشد. همچنین مصرف چربی های اشباع شده، کربوهیدرات ها و قندها را باید کاهش دهید. این امر نه تنها به شما کمک می کند که از بروز آرتروز جلوگیری کنید، بلکه از بیماری های قلبی و عروقی نیز پیشگیری خواهد شد.
4. غضروف های خود را تقویت نمایید
مصرف مکمل هایی مانند کلاژن هیدرولیز شده، کاندرویتین سولفات، گلوکوزامین و اسید هیالورونیک برای تغذیه و تقویت غضروف ایده آل است. توصیه می شود که رژیم غذایی حاوی این مکمل ها را داشته باشید یا آنها را به صورت قرص مصرف کنید. بعضی از مکمل ها مانند گلوکوزامین توسط بدن تولید می شوند. با این حال با افزایش سن مقدار این مکمل در بدن کاهش می یابد و مفاصل تضعیف می شوند. به همین دلیل مهم است که آن را اغلب مصرف کنید.
5. از حمل اجسام سنگین دوری کنید
نیروی بیش از حد که به طور مداوم بر روی مفاصل قرار می گیرد، آنها را تضعیف می کند. بنابراین باید از حمل اجسام سنگین دوری کنید. انجام حرکات تکراری با مفاصل می تواند آنها را از بین ببرد و منجر به آرتروز شود. اگر به واسطه فعالیت های شغلی مجبور به حمل اجسام سنگین هستید، حتما نکات لازم را رعایت کنید. این نکات می تواند شامل نحوه صحیح حمل بار و استراحت های منظم باشد. همچنین می توانید از پد های آرنج و زانو برای محافظت از مفاصل خود و جلوگیری از عوارض بعدی استفاده کنید.
6. کفش های مناسب بپوشید
ثابت نگه داشتن پا، پوشش دادن کامل کف و قوس پا و همچنین نداشتن پاشنه زیاد نکاتی هستند که باید برای انتخاب کفش مناسب در نظر داشته باشید. اگر به طور مکرر از کفش های نامناسب استفاده کنید، این امر تنها باعث ایجاد بی ثباتی در بدن شما می شود، بلکه احتمال تخریب مفاصل نیز بیشتر خواهد شد.