به گزارش روز دوشنبه گروه علمی ایرنا، ابتدای فروردینماه امسال 24 استان کشور به دلیل ورود سامانه بارشی بسیار فعال دچار سیل شدند بهگونهای که وضعیت سه استان گلستان، لرستان و خوزستان بیش از استانهای دیگر به نقطه بحرانی و سخت رسید.
بارشهای شدید با حجم بالا در این روزها موجب غافلگیری بسیاری از دستگاههای اجرایی شد، خسارات ناشی از سیل در زمینه راه و ارتباطات به حدی بود که موجب اختلال در کمک و امدادرسانی شد.
در سالهای اخیر به دلیل بارشهای کم و قرار گرفتن ایران در سالهای خشکسالی، موجب شده بود که مسئولان مربوطه کمتر به سیل و سیلاب و آمادگی در شرایط بحران اینچنینی فکر کنند.
در نخستین جلسه کارگروه آب ستاد توسعه فناوریهای آب، خشکسالی، فرسایش و محیطزیست معاونت علمی ریاست جمهوری، اولویتهای مربوط به سیل از جمله ضرورت تعیین دستگاههای متولی هشدار سیل (البته وظیفه ما رصد و توسعه فناوریهای رصد، پیشبینی و هشدار است) در کشور، توسعه فناوریهای موردنیاز امداد، مهار، کاهش و ترمیم خسارت سیل، فناوریهای بر خط اطلاعرسانی، نقشههای مرتبط با موضوع از جمله نقشههای سیستم زهکشی، مراکز سکونتی، فناوریهای ساماندهی رودخانهها، حفاظت خاک، فرسایش و رسوب و بازنگری و تجدیدنظر در معیارها و ضوابط طراحی که دستگاههای اجرایی به کار میگیرند، مطرح شد.
همچنین اولویت دادن به فناوریهای موردنیاز حکمرانی و مدیریت یکپارچه آب و آبخیزداری (لزوم الگوسازی و طراحی الگوی کار)، تمرکز بر بند 24 سند «راهبردی توسعه فناوریهای آب، خشکسالی، فرسایش و محیطزیست» برای سال 98، بررسی و پیشنهاد اصلاح قوانین و مقررات موضوعات مرتبط با سیل و سیلخیزی، توجه بیشتر به تجهیزاتی پایش برخط حفاظت خاک و تغییر کاربریها ونیز رصد تأثیرات آن در مدلهای بارش رواناب بر روی سیلخیزی و ارزیابی ابعاد مختلف سیلهای به وقوع پیوسته و مستندسازی آنها و نیز ارزیابی تبعات زیستمحیطی و اقتصادی و اجتماعی آنها از دیگر محورهایی است که جزو اولویتهای مرتبط با سیل است.
در این جلسه به موضوعاتی از جمله ارزیابی و توسعه مدلهای بارش رواناب برای تمام حوضههای کشور و پیشبینی سیلاب با دوره بازگشتهای مختلف، ضعف داده و اطلاعات و بازنگری در نقشه مناطق سیلگیر کشور، تدوین نظام مدیریت شرایط بحرانی و سیل و توجه به وحدت فرماندهی در دستگاههای امدادرسانی، بازتعریف نظام آبخیزداری و آبخوانداری و توجه به فعالیتهای کاهشدهنده رواناب در حوضه نیز پرداخته شد.
تدوین پروتکل مقابله با سیل و تجهیزات مربوطه، بازنگری الگوی کشت، تدوین دستورالعملهای مدیریت سیل و مانور مقابله با سیل، طراحی سازههای پیشساخته و قابلاستفاده در مهار سیل و آببندها برای شرایط بحرانی و توجه بیشتر به فناوریهای کنترل سیلاب و مسائل در حین سیلاب و پسا سیلاب از دیگر اولویتهایی بود که به آن پرداخته شد.
در این جلسه همچنین رئوس عملکرد این کارگروه در نیمه دوم سال گذشته (1397) بررسی و ارائه شد و در بخش بعدی نقطه نظرات اعضای کارگروه آب در مورد سیلهای اخیر جمعآوری و بررسی شد و راهکارهای ارائه طریق در خصوص نحوه ورود و تمرکز برنامه سال 98 ستاد، بر روی موضوعات و وقایع روز حوزه آب از جمله سیلهای اخیر، طرح و جمعبندی شد.
علمی **9340** 1055