خبرگزاری فارس: سیوهفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر همزمان با بریدن کیک جشنواره، امضای تفاهمنامه با جمعیت هلال احمر و رونمایی از نسخه مرمتشده و کتاب فیلم «دیدهبان»، عصر امروز (چهارشنبه 28 فروردین) در سینما فلسطین افتتاح شد.
در حاشیه این مراسم گذر سینما در خیابان براداران مظفر هم گشایش یافت. همچنین در بخشی از این مراسم با حضور دبیر جشنواره، مهمانها و عوامل فیلم سینمایی «دیدهبان» از پوستر طراحی شده ویژه این فیلم رونمایی و آیین امضای پوستر برگزار شد.
سپس با حضور ابراهیم حاتمیکیا، کتاب «دیده بان» رونمایی شد. این کتاب اثری به سه زبان فارسی، انگلیسی و عربی است که با هدف معرفی هرچه بیشتر سینماگران شاخص و ممتاز ایرانی به مخاطبان بینالمللی تهیه شده است. این کتاب مشتمل بر تحلیلی از سینمای ابراهیم حاتمیکیا با تمرکز بر سه فیلم «دیدهبان»، «از کرخه تا راین» و «آژانس شیشهای» است که در یک مجلد توسط انتشارات خانه هنرمندان ایران و با حمایت جشنواره جهانی فیلم فجر به منتشر شده است. متن انگلیسی کتاب «دیده بان» تألیف شهاب اسفندیاری عضو هیأت علمی دانشگاه هنر، ترجمه فارسی به قلم مسعود اوحدی و ترجمه عربی آن توسط احمد عبیات انجام شده است.
حاتمیکیا و ملاقلیپور پایهگذاران ژانر دفاع مقدس هستند
سپس مستندی درباره فیلم «دیدهبان» پخش شد، بعد از آن کیانیان روی صحنه رفت و درباره جشنواره جهانی فیلم فجر توضیحاتی ارائه کرد. او گفت: جشنواره ما جشنواره کمخرجی است، یعنی نه پول زیادی دارد و نه ما میخواهیم پرخرج باشد، اما مطمئنا جشنواره پرشکوهی است.
کیانیان درباره همزمانی جشنواره با اعیاد نیمه شعبان گفت: جشنواره به جشن ملی نیمه شعبان منتهی میشود، به همین دلیل کنار سینما فلسطین و در خیابان برادران مظفر، با کمک شهرداری، گذر سینما را راهاندازی کردهایم که برنامههای مختلفی در ایام جشنواره دارد.
وی سپس به بخش مرور آثار مرمتشده اشاره کرد و گفت: «دیدهبان» یکی از آنهاست و حاتمیکیا یکی از بزرگترین کارگردانان سینمای ایران است و امیدوارم همیشه حالش خوب باشد و فیلم بسازد.
در ادامه، هوشنگ گلمکانی منتقد سینما روی صحنه رفت و گفت: ژانر که اصطلاح مناقشهبرانگیزی است، بیشتر برای دستهبندی فیلمهای غربی به کار میرود اما با مسامحه در دیگر کشورها هم استفاده میشود.
وی ادامه داد: برخی کشورهای صاحب سینما، ژانر اختصاصی خودشان را دارند، مانند ژانر سامورایی در ژاپن. در ایران هم حداقل 3 ژانر اختصاصی داریم که عبارتند از: فیلمهای روستایی، فیلمهای جاهلی (کلاه مخملی) و ژانر دفاع مقدس که از ژانر جنگی سرچشمه گرفته اما همراه با وجه عارفانه است، نه سلحشوری و تهییج احساسات.
به گفته این منتقد سینما، ابراهیم حاتمیکیا و زندهیاد رسول ملاقلیپور آغازگر و پرچمدار ژانر دفاع مقدس هستند و چه حاتمیکیا را دوست داشته باشیم، چه نه، او یکی از مهمترین سینماگران 30 سال اخیر است.
وی افزود: دیدهبان محصول سالهایی است که حاتمیکیا کمتر حرف میزد و بیشتر فیلم میساخت. اما در سالهای اخیر، جملات و جنجالهایش، قضاوت و اظهار نظر درباره فیلمهایش را سخت میکند. اما من همچنان فیلمهایش را دوست دارد و برادرانه توصیه میکنم با سخنانش، قضاوت درباره فیلمهایش را برای منتقدان سخت نکند.
واکنشهایم مانند فیلمهایم است
در ادامه حاتمیکیا گفت: دیدهبان برای 31 سال پیش است و دیگر عمری از من گذشته است. من تعدادی فیلم ساختهام و برخی دوست دارند، برخی دوست ندارند. یک عده از آژانس شیشهای دوست دارند، یک عده از «از کرخه تا راین»، عدهای هم روی دیدهبان سال 1367 توقف کردهاند.
این کارگردان پرافتخار گفت: به شدت عاشق سینما هستم، من همیشه در زمان حال زیستهام و آنچه در آن زمان علاقهام بوده است، ساختهام. دیدهبان را زمانی ساختم که عقبنشینی های زیادی در جبههها صورت گرفت و فضایی که در این فیلم مطرح است، وضعیت نامطلوب آن دوران به دلیل عقبنشینی است.
حاتمیکیا اذعان کرد: وقتی دیدهبان را ساختم، بخش کثیری از جامعه علاقهای به دیدن فیلمم نداشتند. آن جوان 27 ساله، اکنون 57 ساله است و پدربزرگ شده، به همین فضا و اولویتهایم هم متفاوت شده است.
وی افزود: من واکنشهایم مانند فیلمهایم است، یعنی بیشتر از یک سال است که حرفی نزدهام اما یک جملهام میتواند صدا راه بیندازد.
این کارگردان سینما در پایان سخنان خود خاطرنشان کرد: هیچوقت نمینشینم فیلمهای خودم را نگاه کنم؛ برایم عذابآور است که فیلمهای خودم را بنشینم و نگاه کنم.
سیوهفتمین دوره جشنواره جهانی فیلم فجر تا 6 اردیبهشت 1398 به دبیری رضا میرکریمی در تهران برگزار میشود.
حواشی و افتتاح سی و هفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر
سی و هفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر با رونمایی از کتاب «دیدهبان» و نیز رونمایی از نسخه اصلاحشده این فیلم سینمایی به کارگردانی ابراهیم حاتمیکیا رسماً آغاز به کار کرد.
مراسم افتتاحیه سی و هفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر با رونمایی از کتاب «دیدهبان» و نسخه ترمیم شده فیلم سینمایی «دیدهبان» به کارگردانی ابراهیم حاتمی کیا امشب چهارشنبه 28 فروردینماه در سینما فلسطین تهران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم که با یک ساعت تاخیر آغاز شد، تفاهمنامه همکاری بین علیاصغر پیوندی رییس جمعیت هلال احمر و رضا میرکریمی دبیر سی و هفتمین جشنواره جهانی فیلم فجر امضا و جلیقه جمعیت هلال احمر به رضا میرکریمی اهدا شد.
در ادامه کتاب «دیده بان» نوشته شهاب اسفندیاری از انتشارات خانه هنرمندان نیز با حضور ابراهیم حاتمی کیا کارگردان سینما رونمایی شد.
در ادامه مراسم، رضا کیانیان بازیگر سینما روی صحنه آمد و بیان کرد: خانه نیمی از هموطنان ما را سیل برده است و قلب ما پیش آنها است و هزینه فروش بلیت فیلمها به سیل زدگان میرسد، درباره جشنواره جهانی فیلم فجر نیز باید بگویم این جشنواره بسیار بزرگ است و قرار است اتفاقات مهمی در آن رخ دهد. امیدوارم ابراهیم حاتمیکیا همیشه حالش خوب باشد و فیلم بسازد.
حاتمیکیا از مهمترین فیلمسازان 30 سال اخیر است
هوشنگ گلمکانی منتقد سینما در ادامه این مراسم گفت: اقدام جشنواره برای همدلی با سیلزدگان قابل احترام است.
وی بیان کرد: به من گفتهاند 5 دقیقه وقت دارم تا برای دیدهبان حرف بزنم. بحث ژانر در دستهبندی فیلمهای غربی است که در کشورهای دیگر نیز استفاده میشود، فیلم جنگی یک ژانر تثبیت شده در کشورهای مختلف است.
گلمکانی ادامه داد: در ایران سه ژانر روستایی، کلاه مخملی و دفاع مقدس داریم. تغییر نام سینمای جنگ به سینمای دفاع مقدس کاملاً درست است چرا که ویژگیهای خاص خود یعنی وجه عارفانه را دارد. حاتمی کیا و زنده یاد رسول ملاقلی پور آغازگران این نوع از سینما بودند و حاتمیکیا را با این فیلمها میشناسند و حاتمیکیا یکی از مهمترین فیلمسازان در 30 سال اخیر است.
وی افزود: دیدهبان برای زمانی است که حاتمیکیا بیشتر فیلم میساخت تا جنجال به پا کند و همین جنجالها روی قضاوت بر فیلمهایش تاثیر گذاشت. به او توصیه میکنم که فیلم بسازد و کمتر جنجال به پا کند تا فیلمهایش اشتباهاً قضاوت نشود.
وی بیان کرد: از فیلمخانه ملی ایران نیز برای این مرمتها تشکر میکنم. همچنین تاکید میکنم که تاریخ سینمای ایران شامل سینمای قبل از انقلاب نیز هست و باید به آن توجه شود.
.